rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU - VIDEO

Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV: Ne batem pentru deschiderea unui pavilion românesc!

De 20 de ani, România nu mai are flotă maritimă comercială. Țări fără ieșire la mare au flote, însă pentru România, o țară maritimă și cu un personal navigant numeros, este rușinos să nu aibă flotă comercială maritimă. CERONAV, ANR, Liga Navală Română și Sindicatul Liber al Navigatorilor și-au unit forțele în vederea înființării un pavilion românesc. Sunt șanse, însă este nevoie de implicarea autorităților locale și mai ales centrale, este nevoie, mai ales, de schimbarea legislației fiscale, pentru ca România să devină atractivă pentru armatori. Ce demersuri s-au făcut în acest sens, relatează directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), Ovidiu Cupșa, într-un interviu în care a vorbit și despre realizările în cei 7 ani de când se află la cârma instituției, dar și despre proiectele viitoare.

Reporter: Domnule director, vă aflați de 7 ani la conducerea CERONAV. Care sunt cele mai importante realizări pe care le-ați obținut până acum?

Ovidiu Cupșa: Plecăm de la premiza că România este unul dintre principalii furnizori de personal navigant la nivel mondial, în momentul de față suntem una dintre țările cu cei mai mulți ofițeri de marină, peste 30.000 de ofițeri, personal nebrevetat și personal auxiliar, ceea ce ne situează într-o poziție printre liderii europeni și mondiali. Din acest punct de vedere, competența ofițerilor români de la navă trebuie dată de instituțiile statului de la uscat, respectiv CERONAV și ANR. Pentru că, bineînțeles, nu poate să existe personal navigant fără ca certificările să fie conform normelor internaționale și standardelor pe care le promovează și le impune IMO. Ne propunem să păstrăm trainingul românesc în elita trainingului mondial, să păstrăm conformitatea certificatelor ofițerilor și personalului navigant român pentru că aceștia să aibă acces la flota internațională, altfel nu sunt angajați în flota internațională, atunci toată politica noastră decurge din acest obiectiv principal. Ca și realizări în cei 7 ani, putem să amintim că am ajuns instituția de training din Europa cu cea mai mare ofertă educațională, furnizăm peste 200 de tipuri de cursuri, ne-am mărit obiectul de activitate prin introducerea, pe lângă cursurile obligatorii pe care le avem, a cursurile pe off-shore. Am intrat pe piața navigației interioare prin construirea centrului de pregătire de la Galați, cel mai puternic din Europa. Am promovat o directivă națională în acest sens, votată în Parlamentul European și care va intra în 2021 în vigoare, directivă prin care se vor recunoaște certificările marinarilor de apă dulce românesc în toată Europa. Prin această certificare, va crește numărul de marinari angajați în flotele din Europa pe toate zonele de navigație pe ape interioare. Ne continuăm programul de investiții și dezvoltare prin intrarea pe piață a serviciilor integrate și printr-un proiect în stadiu de realizare, de intrare pe piață a serviciilor de furnizare de cursuri profesională pentru personalul navigant. În ceea ce privește intrarea pe piață a serviciilor integrate, suntem în faza de realizare a unei investiții la Baza Nautică, în care vom avea un complex de pregătire, cazare și un bazin de antrenament. Aceste servicii vor însemna preluarea cursantului de la aeroport, cazarea lui, pregătirea profesională.

Rep.: În ce stadiu se află proiectul?

Ovidiu Cupșa: Este un proiect pe care l-am demarat în urmă cu 4 ani, timp de câțiva ani am fost practic în așteptare din partea autorităților locale și naționale a tot ceea ce înseamnă parte de PUZ, aprobări. Am ajuns în faza în care promovăm hotărârea de Guvern, hotărârea este pe circuit, a trecut de Ministerul Transporturilor, a trecut și de dezbatere publică. Ne așteptăm ca, în săptămânile următoare, să avem această hotărâre ca să putem începe demararea licitației pentru proiectare și execuție. Avem fondurile alocate, este vorba despre 46 milioane de lei, pentru toată construcția și dotări tehnice. Până la sfârșitul anului, va fi realizată licitația pentru proiectare și execuți, iar termenul este de 24 de luni. Sperăm să începem execuția la începutul anului 2020 și să finalizăm execuția până la sfârșitul anului 2021, dacă nu mai există sincope din partea autorităților.

Rep.: Cât va dura toată pregătirea cursanților?

Ovidiu Cupșa: Depinde de tipul de cursuri. Există cursuri care sunt conforme standardelor internaționale impuse de IMO, aceste cursuri în funcție de personal brevetat auxiliar, se ridică la câteva săptămâni, ele se reînnoiesc la fiecare 5 ani, este un standard internațional, fiind vorba de un standard viu, în permanentă dezvoltare. Iar cursurile opționale, tehnice care sunt cerute de armatori sau la cererea cursantului, depinde de specialitatea pe care o are. În general avem cursuri care pot dura o zi sau 3 săptămâni. Un pachet complet de reînnoire durează în jur de 5 săptămâni. La nivel european, ne situăm pe primul loc ca și ofertă de training, în ceea ce privește poziția pe piața europeană, sunt unul dintre centrele care au capacitatea tehnică iar, cu investițiile viitoare vom reuși să ne impunem pe piața mondială pentru următorii 20 de ani și să fim pregătiți pentru orice schimbare a legislației internaționale. Ne așteptăm la o asemenea modificare și trebuie să fim pregătiți pe partea tehnică.

Rep.: În cei 7 ani v-ați propus și proiecte pe care nu ați reușit să le realizați până acum. Care este cea mai mare nerealizare?

Ovidiu Cupșa: Eu, în general, sunt destul de optimist și nu vorbesc despre ce nu am realizat. Dacă vreți o remarcă generală legată de nerealizări, este ritmul în care anumite proiecte s-au mișcat sau au fost puse în practică. Noi nu am abdicat la niciunul din proiectele pe care ni le-am propus, dar într-adevăr am avut o mare problemă legată de ritmul în care am reușit să ducem la îndeplinire aceste proiecte, fie din cauza legislației stufoase, fie din cauza schimbărilor prea dese la nivelul guvernului și a ministerului, pentru că acționarul nostru este statul român prin Ministerul Transportului. De multe ori ni s-a întâmplat ca, atunci când am reușit să convingem un ministru sau secretar de stat de utilitatea unui proiect, el să fie schimbat și atunci o luam de la capăt. Ceea ce a condus la această întârziere. Sunt unele proiecte care ar fi putut să-și atingă deja maturitatea dacă lucrurile ar fi mers liniar. Dar prin perseverență am ajuns în stadii destul de avansare cu majoritate proiectelor noastre, cele mai multe fiind deja bugetate, în stadii în care practic nu se mai poate da înapoi, sunt mult mai optimist.

Rep.: De 20 de ani nu mai avem flotă românească, ferry-boat-urile sunt în conservare, mănâncă destul de mulți bani. Cât de important ar fi pentru noi să avem o flotă românească, un pavilion românesc?

Ovidiu Cupșa: România este și rămâne o țară maritimă, indiferent de felul în care au decurs politicile legate de strategia navală, care există și nu există, de obiective pe termen lung în domeniul naval, România s-a încăpățânat să rămână o țară maritimă pentru că ne-a ajutat foarte mult deschiderea la mare și faptul că două din cele trei componente importante pentru realizarea actului maritim le avem. Unul este infrastructura prezentă prin Portul Constanța și deschiderea la Coridorul VII pan european prin Canalele Navigabile Românești și Dunăre. A doua componentă, oamenii, personalul navigant iar cea de-a treia componentă este acea componentă a navei pentru că nu poți să realizezi transport maritim dacă nu ai nave. Nu putem să visăm pentru perioada următoare la o flotă românească la care acționar să fie statul român. Dacă vrem să fim realiști, să creăm o flotă, un pavilion românesc trebuie să creăm un pavilion tehnic pentru investitori, armatori pentru care România ar deveni atractivă. Iar acest lucru nu se poate crea decât prin modificare legislației fiscale și prin crearea unui cadru favorabil armatorilor pentru că o navă nu este ca o afacere locală, nava se mută acolo unde armatorul dorește, unde i se oferă o legislație favorabilă.

Rep.: CERONAV face ceva în acest sens?

Ovidiu Cupșa: Atât eu cât și un grup destul dedicat, oameni din domeniul naval, ANR, Liga Navală Română și Sindicatul Liber al Navigatorilor, ne batem de câțiva ani pentru deschiderea acestui pavilion. În sensul că am făcut câțiva pași concreți, am încercat și am reușit într-o formă sau alta, în primă fază să ca Ministerul Transporturilor să-și aplece puțin privirea asupra acestei chestiuni. Din mai multe discuții și cu armatorii, și nu numai, am ajuns la concluzia că cea mai mare problemă este această problemă fiscală. Deschiderea unui pavilion, din punct de vedere tehnic, în momentul de față este ușor de realizat, avem Autoritatea Navală Română, ofițeri bine pregătiți, CERONAV-ul, care poate să furnizeze specialiști în administrarea acestui pavilion, în schimb nu avem legislație fiscală adecvată. Primul lucru de care ne-am lovit a fost, pe bună dreptate, scepticismul tuturor.

Rep.: Care ar fi cea mai mare problemă din legislație?

Ovidiu Cupșa: Fiscalizarea care în momentul de față nu este diferențiată, adică trebuie să existe o lege specială de fiscalizare a navelor. În momentul în acrea duci un armator, trebuie să ai o predictibilitate fiscală. Investitorul trebuie să știe că următorii ani are un anumit comportament fiscal avantajos. Și la nivel local trebuie să ai o deschidere destul de mare pentru a crea un mediu prietenos armatorului. Discutând cu specialiști din ministere, această lege specială este considerată ajutor de stat, fiind în U.E. Cu puțină încăpățânare am ajuns la Consiliul Concurenței, fiind instituția din România care administrează ajutoarele de stat. Am făcut o adresă, Am cerut punctul de vedere cât se poate de clar. Mi-a răspuns că este posibil de a introduce în România această legislație fiscală, cu notificarea Comisiei Europene. Bineînțeles, am venit și noi cu argumente, cu studii, cu tot ce am avut ca practică europeană. Trebuie doar să fie aprobate aceste legi fiscale, am reușit să cooptăm conducerea ministerului în acest demers. Săptămâna viitoare o să aibă loc prima întâlnire legată de inițierea legislației pentru pavilion. E o chestiune care va dura luni de zile, poate chiar ani, dar ceea ce îmi doresc este să se facă acest prim pas concret. Nu este o chestiune de costuri, costă infrastructura, dar există modalități de finanțare. Crearea pavilionului implică doar voință politică și tehnic profesional, implicarea autorităților și e important ca administrarea să fie făcută de către statul român.

Rep.: Ce ar însemna pentru România un pavilion românesc?

Ovidiu Cupșa: Crearea acestui pavilion înseamnă un mare avantaj, mai ales pentru Constanța pentru că aici se desfășoară activitatea maritimă. În momentul în care ai un pavilion românesc și ai reușit să atragi armatori ai avantaje. Se vor crea locuri de muncă, Constanța va deveni atractivă pentru afaceri în domeniul shipping-ului, ar însemna o creștere a companiilor care vor angaja specialiști pe uscat. În momentul în care ai și nave sub pavilion românesc, personalul are prioritate la angajare, ai alte capacitate de negociere cu companiile de shipping. Vorbim și de taxele care ar veni la statul român, taxe care, în momentul de față nu vin. Toate acestea, dublate cu crearea unei infrastructuri ar putea crește foarte mult sectorul naval românesc. Și sectorul naval, și Constanța au nevoie de valorificarea acestei poziții strategice pe care o avem.

Mirela PASCAL, Loredana MIHAI

luni, 23 septembrie 20193848
Comentarii

02Pt Mihai(3 oct 18:54)
Frustratule, toate veniturile sunt la vedere! Relax
11mihai(3 oct 17:36)
poate il intrebati pe pupincuristul asta cu ce bani s-a facut vila de pe strada Arnota? toata viata a fost doar bugetar
03Dorian(28 sep 11:28)
bravo!! pentru initiativa cu pavilionul daca reusiti puneti din nou ROMANIA pe harta shippingului.
00Wolf(26 sep 19:50)
Il facura mason si pe fiinsu. Trebuie sa-l sustina.
110Las o balta!(26 sep 12:32)
Mai nu mai puneti botul... Motanul si ambasadorul Imo se sustin de cand se stiu... nu poate unul fara celalalt! Joaca teatru si voi puneti botul, frustratilor!
03Nichifor(26 sep 02:11)
Nu baga in seama Ovidiu toate rautatile!!! Cainii si pisicile musca si zgarie! Altceva nu stiu sa faca. Tu vezi de drumul tau si vei reusi ca de fiecare data.Sunt si multi care te sustin!!!
17Adrian D.(25 sep 12:34)
Dl Cupsa recunostinta e poama rara. Stiu ca faceti treaba, dar si multi va sapa ca au teama ca va ridicati prea mult si candidati la primarie. Oameni pe care i ati ajutat sunt cei mai periculosi. Sunt pusi sa va sape si asculta de ordin.
05Ionel(24 sep 18:04)
Felicitari,Ovidiu. Mult succes in ceea ce ti-ai propus si mai mult noroc cand iti alegi oamenii de langa tine.
62Lasaa-nee(24 sep 17:48)
Maa, mai lasati-ne, ma cu sustinutul viitorului!! Ai vazut unde era baza!! Ce a facut,ma Pisica pe unde a mai fost?? P dracu a facut, va zic eu daca nu stiti! Daca nu era Cupsa il mancau cainii!! Si-a luat acum grade ca are cativa ocnasi de la Psd care il asculta,dar bossii aia mari oricum nu il baga in seama... Hai ca.nu mai.pot de ras! Daca citeste cineva din alt oras comm astea crede ca cine stie ce om de mare valoare avem!! Si in inchieree " iti pupi'n cru sefu'ca sa ajungi un sef mai.mic??!!
02Edis(24 sep 14:06)
Dan Pisica este un adevarat sustinator al viitorului acestei institutii, iar tot ceea ce reprezinta CERONAV astazi i se datoreaza lui! Respect!!
07Andrei(24 sep 09:24)
Pt Motanu, esti inteligent frate! Ai drptate frustrat mic, cred ca sta cel putin pe 15 tablete in acelasi timp!
02Bogdan(24 sep 09:23)
Dan Pisica, un pilon de baza al viitorului Ceronav!
83Motanu(24 sep 08:14)
Pisica da singur comentarii cu laude despre el sa il bage si pe el cineva in seama !
03George(24 sep 07:30)
Felicitari conducerii Ceronav pentru dezvoltarea vizibila a acestei institutii. Unul din oamenii cei mai implicati in aceasta dezvoltare este Dan Pisica. Un om dedicat muncii sale, care trateaza cu foarte multa seriozitate orice sarcina ii revine si nu se teme sa lupte pentru ideile sale. Sunt convins ca echipa Ceronavului va face ceva notabil pentru noi navigatorii. Mult succes!
07Stefan(24 sep 01:48)
Noi romanii nu am stiut decat sa criticam si sa aratam tot timpul cu degetul.Cand face cineva, de ce ce face; cand nu face de ce nu face...Din ceea ce se vede din exterior, Ceronav, ca si institutie este in plina ascensiune si asta este datorita conducerii.Responsabilitatea o poarta toata conducerea, dar greul si factorul dezvoltator tot la partea comerciala se afla.Asa ca nu pot decat sa-l felicit pe directorul comercial care gandeste doar in perspectiva.
89Un cunoscator(24 sep 01:29)
Ovidiu tata tu nu vezi ca pisica te musca pe unde apuca? Pune postacii din psd sa mannce kakat de tine si sa l laude pe el? Da-i doua pahare de vin si sa vezi show ca stie tot orasul. Cum plm poate ceronav ala merge bine daca toti sunt destepti si s condusi de un incompetent ca mie-mi da cu virgula. Ideea cu flota e buna dar o fura astia inainte sa o infiintezi tu. Poate doar daca te inscrii in psd. Sau daca o infiinteaza competentu de pisica. Ma ce gluma buna mia iesit.
14Marius(24 sep 00:50)
Dezvoltarea pe termen lung nu se poate face decat prin investitii, iar Dan Pisica este omul care s-a apucat de cativa ani de asta si acum incep sa se vada din ce in ce mai multe rezultate, viitorul arata foarte bine pentru Ceronav, mai ales daca dispar la pensie si dintre pietrele care atarna pe acolo.
07doN(24 sep 00:44)
Dan Pisica este un sustinator al viitorului Ceronav . Cu respect !
19Dede(24 sep 00:42)
cam multi frustrati... pacat de ziar si de interviu... cred ca-i masochism sa accepti sa dai un interviu aici...
14Xzr(24 sep 00:38)
Dan pisica, un om capabil si un sustinator al viitorului Ceronav
09Roco(24 sep 00:30)
Ma nu stiu dar vad ca Pisica face treaba fata de ce era acum 10 ani plm
011Comandant si cursant(24 sep 00:22)
Dl Cupsa, partea de cursuri este bine facuta de Mironescu si Teo Popa iar investitiile si administrarea sunt datorita lui Pisica care isi bate capul cu ele si gandeste, sistematic, pt dezvoltare! Ce zici, matale sunt povesti... imagine mon cher!
15zsolt(23 sep 23:44)
O gramada de proiecte sunt dezvoltate de ani de zile de catre departamentul Comercial din Ceronav prin Dl. Dan Pisica si acum au inceput sa se vada rezultatele deoarece s-a inceput implementarea lor intr-un mod profesionist, alaturi de o echipa profesionista.
58jack(23 sep 21:39)
bah, mai terminati cu super expertii vostri, ca jumatate din ei sunt vai de mama lor, niste mosi aproape de pensie care sunt depasiti de 20 de ani si vorbesc cai verzi pe pereti din ce mai aud si ei pe la colturi, este nevoie de mult mai multi experti tineri care au habar de ce se intampla pe nave. Sunt o gramada de prosti care au cativa ani navigati si ii auzi cum se umfla in pene ca au facut ei si au dres pe timpul comunistilor, dar daca s-ar urca pe o nava azi, i-ar debarca in primul port cu tot cu figurile care si le au luat la purtator.
015spr(23 sep 15:56)
Pt. ZZZ, traieste Pisica, dar se pare ca unii mor de grija altora cand nu mai au activitati....
210Edy(23 sep 15:46)
Bravo frate! Lauda te singur! Zici ca esti buricul pamantului... pai ce mai tu le ai facut pe astea singur?! Sunt colegi experti si oameni care muncesc, nu ca tine, o ora pe zi la munca... nu ti sta bine sa te lauzi cu munca altora, doar e vb din Ardeal, nu?!
212Ofiter 2(23 sep 15:37)
Omul pana nu se lauda, nu se simte bine! Asta e art platit sa l pupe in fund! Zici ca le a facut singur... exista un colectiv, o echipa stimate domn Cupsa?! Expertii sunt bine pregatiti din ce stiu... Reveniti la sol, nu va mai laudati, ca nu e frumos si nu va sta bine, stim si noi cine munceste si cine nu, cine gandeste si se zbate pt aceste proiecte, media orelor dv. la serviciu este de max 90 min pe zi, no e bine ca in Ardeal, aveti randament bun la proiecte!
134Zzz(23 sep 15:33)
Pisica psdista!? Mai traieste?
311Marin(23 sep 15:32)
Cupsa e o Javra latra si linge la toate partidele, ar vindeo si pe masa la straini. A ajuns unde a ajuns tiganul de Cupsa prin limbile complicate si patrunzatoare in toata gaurile in care s-a putut.
310FANE(23 sep 14:14)
Nu mai stergeti comenturile.Sinecuristul asta a dat cu cacat pe par in loc de vopsea
310Costel(23 sep 13:57)
si dai si lupta , si lupta si dai ... asa neicusorule ca se prind putini
217Traiasca psd ul(23 sep 12:51)
Cupsa un psd ist infocat. Romania a avut pavilion dar psd ul impreuna cu tov. cupsa s au batut joc de statul Roman, au vandut pavilionul iar pt. asta trebui sa raspunda pentru inalta tradare.
59VPr(23 sep 11:30)
Da.da . Il bate sigur la k.r
2815cetatean(23 sep 07:03)
Hai Ovidiu, de ce nu candidezi la primarie? Esti singurul care il poate bate pe fagadau!
mai mult...Replica
28 ian 00:00ReplicaCând politicul îşi bagă coada: Cine e constănțeanca interimară de doi ani la șefia BTT

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la BTT SA...2520

28 ian 00:00ReplicaFirma moştenitorilor lui Gheorghe Oancea DEMOLEAZĂ clădiri în regim de urgenţă!2092
28 ian 00:00ReplicaSpitalul de Boli Infecțioase NU ARE TESTE pentru a IDENTIFICA CORONAVIRUSUL!517
28 ian 00:00ReplicaMașina unui PROXENET, cuprinsă de FLĂCĂRI, la Mangalia! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați luni, 27 ianuarie, în jurul orei 4.00, să intervină la un...3158

28 ian 07:17ReplicaDETALII despre CONSTĂNȚENII care au CONCERTAT în CHINA! Ce spune directorul Teatrului Oleg Danovski1005
28 ian 22:53ReplicaȚEPE pe INTERNET în numele unui PREOT CONSTĂNȚEAN! ACUZAȚII GRAVE!917
28 ian 00:00ReplicaSituaţia BUNCĂRELOR din CONSTANŢA! Iată unde sunt AMPLASATE!

Suntem oare pregătiți în eventualitatea unei dezastru de orice fel? Municipiul Constanţa “găzduieşte“ 72 de...1531

28 ian 23:27ReplicaCadrele medicale din SPITALUL JUDEȚEAN, sub TEROARE: ameninţări frecvente!680
28 ian 22:43ReplicaALERTĂ în contextul GRIPEI MORTALE! Ce se întâmplă cu produsele din China ajunse în Portul Constanța??694
28 ian 23:28ReplicaBărbatul CARE a AMENINȚAT cu PISTOLUL în SPITAL: Pentru copilul meu fac MOARTE de OM!

Intervenție la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în noaptea de duminică spre luni! Un individ care...1143

28 ian 00:00Replica`RĂZBOI` la Constanţa: BIZON pe 4 roți contra cărucior!1267
28 ian 00:00ReplicaPrefectul Niculescu vrea să redea comunităţii sala pe care Gurgu o transformase în loc de fitness!1073
Vremea
5.7°5.7° - 6.6° marţi, 28 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 6.75 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4991823283545
5/4071420222330
joker10202831456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportSimona Halep, sigură de locul 2 WTA la finalul Australian Open. Cum arată clasamentul acum

...476

28 ian 00:00SportItalienii anunță că Răzvan Marin este dorit de Fiorentina, cea care oferă 12 milioane de euro

...256

28 ian 00:00SportBorussia Dortmund este aproape de o nouă mutare importantă, după Haaland: Emre Can, de la Juventus

Emre Can a fost dorit și de către Manchester United în această iarnă, însă a refuzat deoarece a jucat în trecut...207

28 ian 00:00SportIlie Năstase, sfaturi înțelepte pentru Simona Halep: 'Trebuie să fie foarte concentrată la turneele de Mare Șlem, nu la locul 1'

Ilie Năstase spune că i-a oferit un sfat Simonei Halep, transmițându-i sportivei din Constanța să se concentreze...246

Local
28 ian 00:09LocalLucrările de consolidare a malului din zona localităţii Cumpăna, la un pas să fie SISTATE?

În mai 2019, în localitatea Cumpăna din județul Constanța, o porțiune de aproximativ 30 de metri din strada...2040

28 ian 00:00LocalProgramul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C nu a fost reluat

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de...240

28 ian 00:00LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, un univers al basmelor copilăriei

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine un loc din ce în ce mai atractiv pentru cei mici, iar asta au putut...294

28 ian 14:18LocalÎncă o mașină a luat foc la Năvodari, pe aceeași stradă!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 27 ianuarie, pe strada Plopilor din...281

28 ian 00:00LocalCondamnat pentru act sexual cu un minor!

Polițiștii Postului de Poliție Ceamurlia de Jos împreună cu cei ai Serviciului Investigații Criminale al IPJ...301

28 ian 00:00LocalDoi indivizi din județul Constanța, ARESTAȚI după ce au FURAT mai multe animale dintr-o fermă

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine...656

28 ian 00:00LocalPolițiștii constănțeni în alertă, după ce o femeie a fost dată dispărută

Poliţiştii constănțeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, de 28 de ani din localitatea...286

28 ian 00:00LocalConstănțeni, dacă aveți haine pe care nu le purtați, lăsați-le în containere

Dacă aveți haine pe care nu le mai purtați, nu le aruncați! Aduceți-le în containerele amplasate de Primăria...492

28 ian 00:00LocalLansarea cărții 'Aneta Forna Christu - Păpușarul cu suflet de copil' la Teatrul Căluțul de mare

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța se va lansa vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30,...193

28 ian 00:00LocalMoaștele Sfintei Matrona din Moscova, la Constanța

Biserica Ortodoxă, joi, 30 ianuarie, îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi. În zilele împăratului Alexie Comnen,...260

Politică
28 ian 00:00PoliticăKlaus Iohannis: Dacă va trece moţiunea de cenzură, tot pe Ludovic Orban îl voi propune premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că, în cazul în care va fi adoptată moţiunea de cenzură, îl va...173

28 ian 00:00PoliticăPNL: Guvernul începe runda 2 de verificări pe PNDL

La solicitarea parlamentarilor PNL, Ministerul Dezvoltării va inventaria toate lucrările din teritoriu efectuate de...223

28 ian 00:00PoliticăUSR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat că este împotriva iniţiativei PNL de a modifica legea de alegere a...168

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ordonanţa care va obliga ANAF să ridice popririle pe conturi, în şedinţa de guvern de marţi

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că marţi, cel mai probabil, va fi adoptat în şedinţa de guvern...196

28 ian 00:00PoliticăDaniel Dragoş Tănăsoiu, numit şef al Corpului de control al prim-ministrului

Daniel Dragoş Tănăsoiu a fost numit în funcţia de şef al Corpului de control al prim-ministrului, printr-o decizie...186

28 ian 00:00PoliticăConducerile USR şi PLUS vor congres de fuziune în iulie. Decizia finală, pe 8 februarie

Birourile Naţionale ale USR PLUS au decis, luni, în şedinţă comună de alianţă, să solicite organizaţiilor un...145

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ministrul de Finanţe e evaluat de Comisia buget-finanţe; unii din Parlament nu au citit Regulamentul şi îşi bat joc

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că activitatea sa este evaluată de Comisia de buget-finanţe,...159

28 ian 00:00PoliticăPSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate

PSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate, argumentând că sănătatea este...162

28 ian 00:00PoliticăDacian Cioloş: Crimele împotriva umanităţii nu îşi au şi nu îşi vor mai avea niciodată locul în Europa

Retorica politică toxică folosită în ultimii ani de diferiţi lideri europeni, pentru a polariza societatea...159

28 ian 00:00PoliticăOrban: România rămâne activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului

România, prin ea însăşi, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni,...162

Monden
28 ian 00:00MondenInna l-a întrecut la bani pe Ilie Năstase. Ce avere are solista

Site-ul CelebrityNetWorth a realizat un top al celor mai bogate vedete din lume, în care intră şi câţiva dintre...341

28 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi i-a suflat trofeul rivalei Andreea Tonciu. Blonda a câștigat prima gală „Bravo, ai stil“

Competiţia „Bravo, ai stil! Celebrities” (Kanal D) a început cu dreptul pentru telespectatori, care au parte de un...254

28 ian 00:00MondenDiana Dumitrescu și Diana Munteanu, în cursa pentru postul de prezentatoare a emisiunii „Mireasă“

Diana Dumitrescu și Diana Munteanu se află în cursa pentru câștigarea rolului de prezentatoare a emisiunii...205

28 ian 00:00MondenFlorin Piersic împlinește 84 de ani. Marele actor face naveta în Anglia ca să joace cu casa închisă

Au trecut vremurile când Florin Piersic apărea pe bandă rulantă şi-n filme, şi în piese de teatru. Din 2007,...227

28 ian 00:00MondenCine sunt noii concurenți de la Survivor România. Doi Faimoși și un Războinic au intrat în competiție

Echipele de la Survivor România s-au îmbogățit cu trei noi concurenți. După eliminarea Cristinei Șișcanu și...189

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lista câştigătorilor la principalele categorii

Marea şi surprinzătoarea câştigătoare a celei de-a 62-a ediţii a premiilor Grammy este adolescenta californiană...171

28 ian 00:00Monden„Bad Boys for Life“ se menţine în fruntea box-office-ului nord-american

''Bad Boys for Life'', un film cu cascadorii şi explozii spectaculoase, îşi menţine prima poziţie în box-office-ul...159

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Billie Eilish a câştigat premiul pentru piesa anului

Adolescenta Billie Eilish a câştigat unul dintre cele mai importante premii ale galei Grammy 2020, cel pentru piesa...158

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lizzo a câştigat 3 trofee

Solista rap Lizzo a dat startul, duminică seară, celei de-a 62-a gale a premiilor Grammy, la Staples Center din Los...151

28 ian 00:00Monden„Klaus“ şi Netflix, marii câştigători ai galei Annie Awards 2020

Filmul animat "Klaus", produs de Netflix, a dominat categoriile dedicate lungmetrajelor la gala Annie Awards 2020,...159

Mapamond
28 ian 00:00MapamondBrexit: Regatul Unit părăseşte UE, dar rămân multe semne de întrebare privind viitoarea relaţie

Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra şi în alte oraşe britanice, 'Ziua Brexit' înaintea ieşirii...173

28 ian 00:00MapamondItalia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Liga, formaţiunea de extremă dreapta italiană condusă de Matteo Salvini, nu a reuşit să învingă Partidul...158

28 ian 00:00MapamondCroaţia: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat...161

28 ian 00:00MapamondCoronavirus - China - Numărul cazurilor ar fi depăşit 40.000, susţine o echipă de cercetători din Hong Kong

Guvernele ar trebui să ia măsuri ''draconice'' pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea...172

28 ian 00:00MapamondSenatorul belgian Hendrik Daems, desemnat preşedinte al APCE

Senatorul belgian Hendrik Daems a fost desemnat luni noul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...150

28 ian 00:00MapamondTrei rachete au căzut pe ambasada americană din Bagdad

Trei dintre cinci rachete lansate duminică la Bagdad au căzut pe ambasada americană, a anunţat o sursă a...191

28 ian 00:00MapamondChina, al doilea cel mai mare producător de arme în lume

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare...194

28 ian 00:00MapamondSUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiţionat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul...159

28 ian 00:00MapamondUn avion de pasageri iranian a ieşit de pe pistă direct în autostradă; pasagerii sunt în siguranţă

Un avion al companiei Caspian Airlines a ieşit luni de pe pistă intrând direct pe o autostradă la aterizare, pe un...161

28 ian 00:00MapamondHong Kong - Coronavirus: Manifestanţii au atacat o clădire ce urma să devină centru de carantină

Manifestanţii din Hong Kong au lansat duminică seară cocktailuri Molotov asupra unei clădiri neocupate unde...166

Sănătate
27 ian 00:00SănătateUntul de cacao: Beneficii și proprietăți

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față,...289

27 ian 00:00SănătatePoți face exces de fructe? Află recomandările de consum

Există binecunoscuta recomandare „consumă cinci fructe și legume pe zi”. Este un sfat de care e bine să ții...365

23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la...601

23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...666

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...664

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...532

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...712

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...504

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...766

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...480