rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU - VIDEO

Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV: Ne batem pentru deschiderea unui pavilion românesc!

De 20 de ani, România nu mai are flotă maritimă comercială. Țări fără ieșire la mare au flote, însă pentru România, o țară maritimă și cu un personal navigant numeros, este rușinos să nu aibă flotă comercială maritimă. CERONAV, ANR, Liga Navală Română și Sindicatul Liber al Navigatorilor și-au unit forțele în vederea înființării un pavilion românesc. Sunt șanse, însă este nevoie de implicarea autorităților locale și mai ales centrale, este nevoie, mai ales, de schimbarea legislației fiscale, pentru ca România să devină atractivă pentru armatori. Ce demersuri s-au făcut în acest sens, relatează directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), Ovidiu Cupșa, într-un interviu în care a vorbit și despre realizările în cei 7 ani de când se află la cârma instituției, dar și despre proiectele viitoare.

Reporter: Domnule director, vă aflați de 7 ani la conducerea CERONAV. Care sunt cele mai importante realizări pe care le-ați obținut până acum?

Ovidiu Cupșa: Plecăm de la premiza că România este unul dintre principalii furnizori de personal navigant la nivel mondial, în momentul de față suntem una dintre țările cu cei mai mulți ofițeri de marină, peste 30.000 de ofițeri, personal nebrevetat și personal auxiliar, ceea ce ne situează într-o poziție printre liderii europeni și mondiali. Din acest punct de vedere, competența ofițerilor români de la navă trebuie dată de instituțiile statului de la uscat, respectiv CERONAV și ANR. Pentru că, bineînțeles, nu poate să existe personal navigant fără ca certificările să fie conform normelor internaționale și standardelor pe care le promovează și le impune IMO. Ne propunem să păstrăm trainingul românesc în elita trainingului mondial, să păstrăm conformitatea certificatelor ofițerilor și personalului navigant român pentru că aceștia să aibă acces la flota internațională, altfel nu sunt angajați în flota internațională, atunci toată politica noastră decurge din acest obiectiv principal. Ca și realizări în cei 7 ani, putem să amintim că am ajuns instituția de training din Europa cu cea mai mare ofertă educațională, furnizăm peste 200 de tipuri de cursuri, ne-am mărit obiectul de activitate prin introducerea, pe lângă cursurile obligatorii pe care le avem, a cursurile pe off-shore. Am intrat pe piața navigației interioare prin construirea centrului de pregătire de la Galați, cel mai puternic din Europa. Am promovat o directivă națională în acest sens, votată în Parlamentul European și care va intra în 2021 în vigoare, directivă prin care se vor recunoaște certificările marinarilor de apă dulce românesc în toată Europa. Prin această certificare, va crește numărul de marinari angajați în flotele din Europa pe toate zonele de navigație pe ape interioare. Ne continuăm programul de investiții și dezvoltare prin intrarea pe piață a serviciilor integrate și printr-un proiect în stadiu de realizare, de intrare pe piață a serviciilor de furnizare de cursuri profesională pentru personalul navigant. În ceea ce privește intrarea pe piață a serviciilor integrate, suntem în faza de realizare a unei investiții la Baza Nautică, în care vom avea un complex de pregătire, cazare și un bazin de antrenament. Aceste servicii vor însemna preluarea cursantului de la aeroport, cazarea lui, pregătirea profesională.

Rep.: În ce stadiu se află proiectul?

Ovidiu Cupșa: Este un proiect pe care l-am demarat în urmă cu 4 ani, timp de câțiva ani am fost practic în așteptare din partea autorităților locale și naționale a tot ceea ce înseamnă parte de PUZ, aprobări. Am ajuns în faza în care promovăm hotărârea de Guvern, hotărârea este pe circuit, a trecut de Ministerul Transporturilor, a trecut și de dezbatere publică. Ne așteptăm ca, în săptămânile următoare, să avem această hotărâre ca să putem începe demararea licitației pentru proiectare și execuție. Avem fondurile alocate, este vorba despre 46 milioane de lei, pentru toată construcția și dotări tehnice. Până la sfârșitul anului, va fi realizată licitația pentru proiectare și execuți, iar termenul este de 24 de luni. Sperăm să începem execuția la începutul anului 2020 și să finalizăm execuția până la sfârșitul anului 2021, dacă nu mai există sincope din partea autorităților.

Rep.: Cât va dura toată pregătirea cursanților?

Ovidiu Cupșa: Depinde de tipul de cursuri. Există cursuri care sunt conforme standardelor internaționale impuse de IMO, aceste cursuri în funcție de personal brevetat auxiliar, se ridică la câteva săptămâni, ele se reînnoiesc la fiecare 5 ani, este un standard internațional, fiind vorba de un standard viu, în permanentă dezvoltare. Iar cursurile opționale, tehnice care sunt cerute de armatori sau la cererea cursantului, depinde de specialitatea pe care o are. În general avem cursuri care pot dura o zi sau 3 săptămâni. Un pachet complet de reînnoire durează în jur de 5 săptămâni. La nivel european, ne situăm pe primul loc ca și ofertă de training, în ceea ce privește poziția pe piața europeană, sunt unul dintre centrele care au capacitatea tehnică iar, cu investițiile viitoare vom reuși să ne impunem pe piața mondială pentru următorii 20 de ani și să fim pregătiți pentru orice schimbare a legislației internaționale. Ne așteptăm la o asemenea modificare și trebuie să fim pregătiți pe partea tehnică.

Rep.: În cei 7 ani v-ați propus și proiecte pe care nu ați reușit să le realizați până acum. Care este cea mai mare nerealizare?

Ovidiu Cupșa: Eu, în general, sunt destul de optimist și nu vorbesc despre ce nu am realizat. Dacă vreți o remarcă generală legată de nerealizări, este ritmul în care anumite proiecte s-au mișcat sau au fost puse în practică. Noi nu am abdicat la niciunul din proiectele pe care ni le-am propus, dar într-adevăr am avut o mare problemă legată de ritmul în care am reușit să ducem la îndeplinire aceste proiecte, fie din cauza legislației stufoase, fie din cauza schimbărilor prea dese la nivelul guvernului și a ministerului, pentru că acționarul nostru este statul român prin Ministerul Transportului. De multe ori ni s-a întâmplat ca, atunci când am reușit să convingem un ministru sau secretar de stat de utilitatea unui proiect, el să fie schimbat și atunci o luam de la capăt. Ceea ce a condus la această întârziere. Sunt unele proiecte care ar fi putut să-și atingă deja maturitatea dacă lucrurile ar fi mers liniar. Dar prin perseverență am ajuns în stadii destul de avansare cu majoritate proiectelor noastre, cele mai multe fiind deja bugetate, în stadii în care practic nu se mai poate da înapoi, sunt mult mai optimist.

Rep.: De 20 de ani nu mai avem flotă românească, ferry-boat-urile sunt în conservare, mănâncă destul de mulți bani. Cât de important ar fi pentru noi să avem o flotă românească, un pavilion românesc?

Ovidiu Cupșa: România este și rămâne o țară maritimă, indiferent de felul în care au decurs politicile legate de strategia navală, care există și nu există, de obiective pe termen lung în domeniul naval, România s-a încăpățânat să rămână o țară maritimă pentru că ne-a ajutat foarte mult deschiderea la mare și faptul că două din cele trei componente importante pentru realizarea actului maritim le avem. Unul este infrastructura prezentă prin Portul Constanța și deschiderea la Coridorul VII pan european prin Canalele Navigabile Românești și Dunăre. A doua componentă, oamenii, personalul navigant iar cea de-a treia componentă este acea componentă a navei pentru că nu poți să realizezi transport maritim dacă nu ai nave. Nu putem să visăm pentru perioada următoare la o flotă românească la care acționar să fie statul român. Dacă vrem să fim realiști, să creăm o flotă, un pavilion românesc trebuie să creăm un pavilion tehnic pentru investitori, armatori pentru care România ar deveni atractivă. Iar acest lucru nu se poate crea decât prin modificare legislației fiscale și prin crearea unui cadru favorabil armatorilor pentru că o navă nu este ca o afacere locală, nava se mută acolo unde armatorul dorește, unde i se oferă o legislație favorabilă.

Rep.: CERONAV face ceva în acest sens?

Ovidiu Cupșa: Atât eu cât și un grup destul dedicat, oameni din domeniul naval, ANR, Liga Navală Română și Sindicatul Liber al Navigatorilor, ne batem de câțiva ani pentru deschiderea acestui pavilion. În sensul că am făcut câțiva pași concreți, am încercat și am reușit într-o formă sau alta, în primă fază să ca Ministerul Transporturilor să-și aplece puțin privirea asupra acestei chestiuni. Din mai multe discuții și cu armatorii, și nu numai, am ajuns la concluzia că cea mai mare problemă este această problemă fiscală. Deschiderea unui pavilion, din punct de vedere tehnic, în momentul de față este ușor de realizat, avem Autoritatea Navală Română, ofițeri bine pregătiți, CERONAV-ul, care poate să furnizeze specialiști în administrarea acestui pavilion, în schimb nu avem legislație fiscală adecvată. Primul lucru de care ne-am lovit a fost, pe bună dreptate, scepticismul tuturor.

Rep.: Care ar fi cea mai mare problemă din legislație?

Ovidiu Cupșa: Fiscalizarea care în momentul de față nu este diferențiată, adică trebuie să existe o lege specială de fiscalizare a navelor. În momentul în acrea duci un armator, trebuie să ai o predictibilitate fiscală. Investitorul trebuie să știe că următorii ani are un anumit comportament fiscal avantajos. Și la nivel local trebuie să ai o deschidere destul de mare pentru a crea un mediu prietenos armatorului. Discutând cu specialiști din ministere, această lege specială este considerată ajutor de stat, fiind în U.E. Cu puțină încăpățânare am ajuns la Consiliul Concurenței, fiind instituția din România care administrează ajutoarele de stat. Am făcut o adresă, Am cerut punctul de vedere cât se poate de clar. Mi-a răspuns că este posibil de a introduce în România această legislație fiscală, cu notificarea Comisiei Europene. Bineînțeles, am venit și noi cu argumente, cu studii, cu tot ce am avut ca practică europeană. Trebuie doar să fie aprobate aceste legi fiscale, am reușit să cooptăm conducerea ministerului în acest demers. Săptămâna viitoare o să aibă loc prima întâlnire legată de inițierea legislației pentru pavilion. E o chestiune care va dura luni de zile, poate chiar ani, dar ceea ce îmi doresc este să se facă acest prim pas concret. Nu este o chestiune de costuri, costă infrastructura, dar există modalități de finanțare. Crearea pavilionului implică doar voință politică și tehnic profesional, implicarea autorităților și e important ca administrarea să fie făcută de către statul român.

Rep.: Ce ar însemna pentru România un pavilion românesc?

Ovidiu Cupșa: Crearea acestui pavilion înseamnă un mare avantaj, mai ales pentru Constanța pentru că aici se desfășoară activitatea maritimă. În momentul în care ai un pavilion românesc și ai reușit să atragi armatori ai avantaje. Se vor crea locuri de muncă, Constanța va deveni atractivă pentru afaceri în domeniul shipping-ului, ar însemna o creștere a companiilor care vor angaja specialiști pe uscat. În momentul în care ai și nave sub pavilion românesc, personalul are prioritate la angajare, ai alte capacitate de negociere cu companiile de shipping. Vorbim și de taxele care ar veni la statul român, taxe care, în momentul de față nu vin. Toate acestea, dublate cu crearea unei infrastructuri ar putea crește foarte mult sectorul naval românesc. Și sectorul naval, și Constanța au nevoie de valorificarea acestei poziții strategice pe care o avem.

Mirela PASCAL, Loredana MIHAI

luni, 23 septembrie 20193377
Comentarii

02Pt Mihai(3 oct 18:54)
Frustratule, toate veniturile sunt la vedere! Relax
11mihai(3 oct 17:36)
poate il intrebati pe pupincuristul asta cu ce bani s-a facut vila de pe strada Arnota? toata viata a fost doar bugetar
03Dorian(28 sep 11:28)
bravo!! pentru initiativa cu pavilionul daca reusiti puneti din nou ROMANIA pe harta shippingului.
00Wolf(26 sep 19:50)
Il facura mason si pe fiinsu. Trebuie sa-l sustina.
110Las o balta!(26 sep 12:32)
Mai nu mai puneti botul... Motanul si ambasadorul Imo se sustin de cand se stiu... nu poate unul fara celalalt! Joaca teatru si voi puneti botul, frustratilor!
03Nichifor(26 sep 02:11)
Nu baga in seama Ovidiu toate rautatile!!! Cainii si pisicile musca si zgarie! Altceva nu stiu sa faca. Tu vezi de drumul tau si vei reusi ca de fiecare data.Sunt si multi care te sustin!!!
17Adrian D.(25 sep 12:34)
Dl Cupsa recunostinta e poama rara. Stiu ca faceti treaba, dar si multi va sapa ca au teama ca va ridicati prea mult si candidati la primarie. Oameni pe care i ati ajutat sunt cei mai periculosi. Sunt pusi sa va sape si asculta de ordin.
05Ionel(24 sep 18:04)
Felicitari,Ovidiu. Mult succes in ceea ce ti-ai propus si mai mult noroc cand iti alegi oamenii de langa tine.
52Lasaa-nee(24 sep 17:48)
Maa, mai lasati-ne, ma cu sustinutul viitorului!! Ai vazut unde era baza!! Ce a facut,ma Pisica pe unde a mai fost?? P dracu a facut, va zic eu daca nu stiti! Daca nu era Cupsa il mancau cainii!! Si-a luat acum grade ca are cativa ocnasi de la Psd care il asculta,dar bossii aia mari oricum nu il baga in seama... Hai ca.nu mai.pot de ras! Daca citeste cineva din alt oras comm astea crede ca cine stie ce om de mare valoare avem!! Si in inchieree " iti pupi'n cru sefu'ca sa ajungi un sef mai.mic??!!
01Edis(24 sep 14:06)
Dan Pisica este un adevarat sustinator al viitorului acestei institutii, iar tot ceea ce reprezinta CERONAV astazi i se datoreaza lui! Respect!!
06Andrei(24 sep 09:24)
Pt Motanu, esti inteligent frate! Ai drptate frustrat mic, cred ca sta cel putin pe 15 tablete in acelasi timp!
01Bogdan(24 sep 09:23)
Dan Pisica, un pilon de baza al viitorului Ceronav!
73Motanu(24 sep 08:14)
Pisica da singur comentarii cu laude despre el sa il bage si pe el cineva in seama !
02George(24 sep 07:30)
Felicitari conducerii Ceronav pentru dezvoltarea vizibila a acestei institutii. Unul din oamenii cei mai implicati in aceasta dezvoltare este Dan Pisica. Un om dedicat muncii sale, care trateaza cu foarte multa seriozitate orice sarcina ii revine si nu se teme sa lupte pentru ideile sale. Sunt convins ca echipa Ceronavului va face ceva notabil pentru noi navigatorii. Mult succes!
06Stefan(24 sep 01:48)
Noi romanii nu am stiut decat sa criticam si sa aratam tot timpul cu degetul.Cand face cineva, de ce ce face; cand nu face de ce nu face...Din ceea ce se vede din exterior, Ceronav, ca si institutie este in plina ascensiune si asta este datorita conducerii.Responsabilitatea o poarta toata conducerea, dar greul si factorul dezvoltator tot la partea comerciala se afla.Asa ca nu pot decat sa-l felicit pe directorul comercial care gandeste doar in perspectiva.
88Un cunoscator(24 sep 01:29)
Ovidiu tata tu nu vezi ca pisica te musca pe unde apuca? Pune postacii din psd sa mannce kakat de tine si sa l laude pe el? Da-i doua pahare de vin si sa vezi show ca stie tot orasul. Cum plm poate ceronav ala merge bine daca toti sunt destepti si s condusi de un incompetent ca mie-mi da cu virgula. Ideea cu flota e buna dar o fura astia inainte sa o infiintezi tu. Poate doar daca te inscrii in psd. Sau daca o infiinteaza competentu de pisica. Ma ce gluma buna mia iesit.
13Marius(24 sep 00:50)
Dezvoltarea pe termen lung nu se poate face decat prin investitii, iar Dan Pisica este omul care s-a apucat de cativa ani de asta si acum incep sa se vada din ce in ce mai multe rezultate, viitorul arata foarte bine pentru Ceronav, mai ales daca dispar la pensie si dintre pietrele care atarna pe acolo.
06doN(24 sep 00:44)
Dan Pisica este un sustinator al viitorului Ceronav . Cu respect !
19Dede(24 sep 00:42)
cam multi frustrati... pacat de ziar si de interviu... cred ca-i masochism sa accepti sa dai un interviu aici...
13Xzr(24 sep 00:38)
Dan pisica, un om capabil si un sustinator al viitorului Ceronav
08Roco(24 sep 00:30)
Ma nu stiu dar vad ca Pisica face treaba fata de ce era acum 10 ani plm
010Comandant si cursant(24 sep 00:22)
Dl Cupsa, partea de cursuri este bine facuta de Mironescu si Teo Popa iar investitiile si administrarea sunt datorita lui Pisica care isi bate capul cu ele si gandeste, sistematic, pt dezvoltare! Ce zici, matale sunt povesti... imagine mon cher!
14zsolt(23 sep 23:44)
O gramada de proiecte sunt dezvoltate de ani de zile de catre departamentul Comercial din Ceronav prin Dl. Dan Pisica si acum au inceput sa se vada rezultatele deoarece s-a inceput implementarea lor intr-un mod profesionist, alaturi de o echipa profesionista.
58jack(23 sep 21:39)
bah, mai terminati cu super expertii vostri, ca jumatate din ei sunt vai de mama lor, niste mosi aproape de pensie care sunt depasiti de 20 de ani si vorbesc cai verzi pe pereti din ce mai aud si ei pe la colturi, este nevoie de mult mai multi experti tineri care au habar de ce se intampla pe nave. Sunt o gramada de prosti care au cativa ani navigati si ii auzi cum se umfla in pene ca au facut ei si au dres pe timpul comunistilor, dar daca s-ar urca pe o nava azi, i-ar debarca in primul port cu tot cu figurile care si le au luat la purtator.
014spr(23 sep 15:56)
Pt. ZZZ, traieste Pisica, dar se pare ca unii mor de grija altora cand nu mai au activitati....
29Edy(23 sep 15:46)
Bravo frate! Lauda te singur! Zici ca esti buricul pamantului... pai ce mai tu le ai facut pe astea singur?! Sunt colegi experti si oameni care muncesc, nu ca tine, o ora pe zi la munca... nu ti sta bine sa te lauzi cu munca altora, doar e vb din Ardeal, nu?!
212Ofiter 2(23 sep 15:37)
Omul pana nu se lauda, nu se simte bine! Asta e art platit sa l pupe in fund! Zici ca le a facut singur... exista un colectiv, o echipa stimate domn Cupsa?! Expertii sunt bine pregatiti din ce stiu... Reveniti la sol, nu va mai laudati, ca nu e frumos si nu va sta bine, stim si noi cine munceste si cine nu, cine gandeste si se zbate pt aceste proiecte, media orelor dv. la serviciu este de max 90 min pe zi, no e bine ca in Ardeal, aveti randament bun la proiecte!
124Zzz(23 sep 15:33)
Pisica psdista!? Mai traieste?
311Marin(23 sep 15:32)
Cupsa e o Javra latra si linge la toate partidele, ar vindeo si pe masa la straini. A ajuns unde a ajuns tiganul de Cupsa prin limbile complicate si patrunzatoare in toata gaurile in care s-a putut.
310FANE(23 sep 14:14)
Nu mai stergeti comenturile.Sinecuristul asta a dat cu cacat pe par in loc de vopsea
210Costel(23 sep 13:57)
si dai si lupta , si lupta si dai ... asa neicusorule ca se prind putini
217Traiasca psd ul(23 sep 12:51)
Cupsa un psd ist infocat. Romania a avut pavilion dar psd ul impreuna cu tov. cupsa s au batut joc de statul Roman, au vandut pavilionul iar pt. asta trebui sa raspunda pentru inalta tradare.
59VPr(23 sep 11:30)
Da.da . Il bate sigur la k.r
2815cetatean(23 sep 07:03)
Hai Ovidiu, de ce nu candidezi la primarie? Esti singurul care il poate bate pe fagadau!
mai mult...Replica
22 oct 00:00ReplicaConstănțean AMENINȚAT cu MOARTEA de un infractor: 'Îți iau gâtul a doua zi când ies! Fac crimă!'

Un bărbat din Constanța a fost condamnat la 1 an și 4 luni pentru furt calificat și la 6 luni de închisoare pentru...62

22 oct 00:00ReplicaPrimăria Medgidia, contract pentru 'regele asfaltului' din Constanța63
22 oct 00:00Replica'Am început să fac treabă în Casa de Cultură doar cu forțe proprii! Dacă am fi sprijiniți, chiar am face cultură'62
22 oct 00:00ReplicaMai mulţi constănţeni cer primăriei DEMOLAREA garajelor de pe bulevardul Mircea!

Primăria Constanța a anunţat, de data recentă, că a construit în ultimul an 56 de parcări cu peste 1.700 de...82

22 oct 00:00ReplicaReglare de conturi la Năvodari: o minoră acuză că a fost sechestrată, bătută și tâlhărită de rude!132
22 oct 00:00ReplicaPatronii hotelului Picadilly au ajuns în instanţă: Serviciul de Taxe şi Impozite îi scoate datori cu zeci de mii de lei137
22 oct 00:00ReplicaUn bărbat din Valu se luptă să-și ia copilul din grija mamei, căreia îi reproşează că a făcut închisoare pentru instigare la viol!

Anturajul este cel care, de cele mai multe ori, influențează tinerii de astăzi mai mult decât familia sau școala....121

22 oct 00:00ReplicaS-A DAT ALERTA pe un grup whatsapp de părinţi: Posibilă tentativă de răpire la o şcoală din Constanţa!377
22 oct 00:45ReplicaLa piscina de la Reyna se face baie şi în extrasezon! VIDEO!1482
22 oct 00:45ReplicaDitamai primarul se răzbună pe secretarul unei comune, blocându-i maşina cu buldoexcavatorul!

Facem apel către Arhiepiscopia Tomisului să transmită gânduri bune, de pace şi bună înţelegere între angajaţii...1151

22 oct 00:44ReplicaPeste 1.000 de militari români şi străini participă la cel mai important exerciţiu NATO din Dobrogea461
22 oct 00:43ReplicaTuzla, reprezentată la Concursul Sibba Dance Cup!351
Vremea
12.5°12.5° - 13.2° marţi, 22 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 91%
Vânt: 1.2 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4971832364749
5/40689183033
joker10142224268
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 00:00SportFC Botoşani - Poli Iaşi: 3-0

FC Botoşani a învins-o pe Politehnica Iaşi cu scorul de 3-0 (1-0), luni seara, într-un meci considerat în...84

22 oct 00:00SportDarren Cahill și Simona Halep fură startul: ”Înapoi la drum!”

Simona Halep (28 de ani, 5 WTA) va fi susținută de australianul Darren Cahill (54 de ani) la Turneul Campioanelor de...108

22 oct 00:00SportFC Argeș - Farul 2-2 Constanța în Liga a II-a, după un meci spectaculos. Rezultate complete

Liga 2 a revenit rapid cu etapa #13, după intermediara disputată miercuri. Ieri s-a jucat ultima partidă. FC Argeș -...104

22 oct 00:00SportSimona Halep a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, Bianca Andreescu- pe 4

Românca Simona Halep a urcat un loc, de pa şase pe cinci, în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de...99

Local
22 oct 03:32LocalDacă vedeți acest bărbat din Constanța, sunați la Poliție!

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui Gabriel-Gori Petre, de 49 ani, din municipiul Constanța,...1421

21 oct 00:00LocalSe apropie alegerile! Verificaţi dacă aveţi carte de identitate valabilă!

În luna noiembrie 2019 se va desfășura procesul electoral privind alegerea Președintelui României. Cetăţenii care...373

21 oct 02:15LocalCum s-a petrecut accidentul de la Independenţa, soldat cu 7 victime

În jurul orei 16.40, un bărbat de 22 de ani, a condus un autovehicul pe DJ 392, între localităţile Independența...1620

21 oct 00:04LocalProtest pentru amplasarea unui sens giratoriu în Lumina: Ne e frică să trimitem copiii la școală!

Ca urmare a numărului mare de accidente rutiere ce au avut loc loc în intersecția străzii Năvodari cu șoseaua...1438

21 oct 01:38LocalIncendiu la subsolul unui bloc din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină pe strada Dobrilă Eugeniu, la blocul ST 4, după...757

21 oct 01:39LocalTentativă de suicid pe strada Tunelului din Constanța

Pompierii au fost solicitați, în cursul nopții, să intervină pe strada Tunelului din Constanța, după ce o...1029

21 oct 01:36LocalActivități preventive desfășurate de polițiștii constănțeni

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu specialiști din cadrul A.N.I.T.P. și...533

21 oct 01:36LocalCondamnat pentru viol, depistat de polițiștii constănțeni!

Poliţiştii de investigații criminale au depistat, la data de 18 octombrie a.c., un bărbat, de 52 de ani, pe numele...785

21 oct 00:50LocalAccident rutier din cauza ceții: o autocisternă a intrat în coliziune cu un microbuz

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, în dimineața zilei de 19 octombrie a.c., în timp ce conducea o autocisternă pe...2487

21 oct 02:14LocalIncendiu de proporţii la o clădire dezafectată din Kogălniceanu

Pompierii constănţeni au fost solicitaţi vineri seară să intervină îm Mihail Kogălniceanu, acolo unde o clădire...1513

Politică
22 oct 00:00PoliticăRevoluția culturală revine la Constanța

Primăria Municipiului Constanța vă invită la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...105

22 oct 00:43PoliticăLista miniștrilor PNL: Orban a anunțat candidații la Educație și Agricultură

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat luni, în ședința conducerii PNL din Parlament, aflată în desfășurare la ora...1086

21 oct 02:23PoliticăDan Barna CONTRAZICE toată fosta opoziție: românii NU au plecat din țară din cauza salariilor mici

Candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a declarat duminică, la Iaşi, că mulţi dintre...817

21 oct 01:40PoliticăBăsescu nu a mai rezistat la atacurile lui Tăriceanu: Îl invită pe fostul partener să se servească din 'tava cu ciolane pentru potăi de pripas'

Enervat de insistenţa lui Tăriceanu de a condiţiona votul pentru Guvernul Orban de excluderea din Executiv a PMP,...782

21 oct 01:40PoliticăRaluca Turcan pune presiune pe cei care au votat moțiunea: Nu cred că un vot și o semnătură pot fi negate

Mesaj de ultim moment transmis de liderul deputaților PNL, Raluca Turcan. Aceasta susține că nu crede că partidele...569

21 oct 02:17PoliticăMAE intervine în scandalul secretizării MCV: „Se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene“

Proiectul de raport MCV se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene, care îl transmite părții...421

21 oct 02:16PoliticăLudovic Orban recunoaște: Nu își poate impune noul Guvern în Parlament fără voturile tuturor partidelor de la moțiune

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că a stabilit mai multe strategii pentru a combate un boicot din partea...537

21 oct 01:31PoliticăMihaela Andrei: Fac un apel la autorități să creeze condiții pentru colectarea gunoiului selectiv!

Consilierul local liberal Mihaela Andrei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj alături de câteva fotografii...869

21 oct 02:19PoliticăIeșire BOMBĂ din ALDE: Ludovic Orban s-a legat la cap cu Traian Băsescu, un turnător ordinar la Securitate

Se precipită lucrurile pe scena politică. Președintele ALDE Teleorman, Florică Ică Calotă, acuză PNL că face...1115

21 oct 01:37PoliticăPremierul desemnat propune confiscarea averilor nejustificate ale politicienilor

"Eu nu înțeleg de ce nu se aplică. Fiscul, și în Germania, și în Franța și în SUA te verifică ce...1078

Monden
22 oct 18:43MondenAnna Lesko, apariție seducătoare la Chefi la cuțite: „Mama ne-a învățat să fim ca niște gheișe“

Anna Lesko gătesște la „Chefi la cuțite“ în această seară, într-o postură cu totul nouă. Vedeta ce își...85

22 oct 00:00MondenAndreea Bălan și-a angajat stilist și investește masiv în haine, ca să n-o mai certe lumea

Andreea Bălan s-a declarat indiferentă la criticile stiliștilor, însă realitatea arată că, de fapt, o deranjează...85

22 oct 00:00MondenAmalia Năstase arată spectaculos după ce a slăbit 32 de kilograme. „Am zis că nu îmi tai stomacul”

Amalia Năstase arată mai bine ca niciodată, după ce a scăpat de 32 de kilograme. Fosta soție a lui Ilie Năstase a...89

22 oct 00:00MondenCe reacție a avut Loredana Groza după valul de critici primite în mediul online

Loredana Groza a zdruncinat internetul cu imaginile publicate pe rețelele de socializare, unde bustul ei a făcut...88

22 oct 00:00MondenBrigitte și Florin Pastramă s-au întors din a doua lună de miere: „Ne place luxul în vacanţe“

După nunta fastuoasă pe care au avut-o în vară, Brigitte şi Florin Pastramă au plecat în „luni” de miere. Cea...83

22 oct 00:00MondenJim Carrey s-a despărțit de iubita tinerică

Este clar că Jim Carrey, de 57 de ani, mu are deloc noroc în dragoste. Actorul s-a despărțit recent de Ginger...89

22 oct 00:00MondenJustin Bieber a ieşit în pijama roz pe stradă

Cântăreţul Justin Bieber a fost surprins recent (25 de ani) de paparazzi în timp ce se ducea la un consult la...78

22 oct 18:14MondenFelicity Huffman, din „Neveste disperate“, fotografiată în pușcărie. Imaginea e dezolantă

Actriţa Felicity Huffman, cunoscută pentru rolurile din lungmetrajul „Transamerica” şi serialele „Neveste...88

22 oct 00:00MondenDucesa de Cambridge a debutat pe Instagram

Catherine, ducesă de Cambridge, a debutat duminică pe Instagram publicând primele sale mesaje pe această reţea de...83

22 oct 00:00MondenPrinţul Harry: Îmi voi proteja familia, dar eu şi William ne aflăm pe ''drumuri diferite''

Prinţul Harry al Marii Britanii a declarat, într-un documentar de televiziune, că este hotărât să-şi protejeze...92

Mapamond
22 oct 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: PDM a câştigat 191 primării, PSRM 124, iar Blocul ACUM 84

Partidul Democrat din Moldova (PDM), al fostului premier Pavel Filip, a obţinut 191 de mandate de primar din primul tur...92

22 oct 00:00MapamondSUA: Trei militari şi-au pierdut viaţa într-un accident implicând un tanc în cursul unor exerciţii

Trei soldaţi americani şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi într-un accident implicând un tanc la...92

22 oct 00:00MapamondRusia critică ofensiva Turciei în Siria, în timp ce Erdogan acuză Occidentul că-i sprijină pe „terorişti“

Rusia a criticat luni ofensiva Turciei în nordul Siriei, cu o zi înainte de o întâlnire între preşedintele rus...81

22 oct 00:00MapamondSlovacia: Procuratura a pus sub inculpare patru persoane în cazul uciderii jurnalistului Jan Kuciak

Parchetul din Slovacia a pus sub inculpare luni patru persoane în cazul uciderii jurnalistului de investigaţie Jan...82

22 oct 00:00MapamondBrexit: Premierul Boris Johnson nu va permite parlamentului britanic să modifice acordul cu UE

Premierul britanic Boris Johnson nu va permite parlamentului de la Londra să modifice acordul pentru Brexit, a...84

22 oct 00:00MapamondIncendiu la Cavallerizza Reale din Torino, sit UNESCO

Un incendiu a distrus luni dimineaţa acoperişul Cavallerizza Reale (grajdurile regale) din Torino, clădire situată...75

22 oct 00:00MapamondMarea Britanie: Julian Assange, audiat de un tribunal din Londra în legătură cu cererea de extrădare în SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a compărut luni în faţa unui tribunal din Londra în cadrul unei audieri cu...78

22 oct 00:00MapamondSUA: Giganţi farmaceutici, pe banca acuzaţilor în primul proces federal în legătură cu criza opioidelor

Un proces răsunător în care mai mulţi giganţi farmaceutici se vor afla pe banca acuzaţilor se deschide luni la...87

22 oct 00:00MapamondUn grup de hackeri ruşi a deturnat o operaţiune de spionaj iraniană, potrivit unor responsabili

Piraţi informatici ruşi s-au infiltrat într-o operaţiune de spionaj cibernetic iraniană pentru a ataca organizaţii...80

22 oct 00:00MapamondEmoţie în jurul cazului Dutroux, sute de oameni protestează la Bruxelles

Mai multe sute de persoane, 400 potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Bruxelles pentru a cere închisoare pe...86

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2897

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3682

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...648

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...844

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1760

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5213

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...1053

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2321

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2797

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1197