REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

PANICĂ în rândul asistenţilor personali ai celor cu dizabilităţi: îşi pierd sau nu locurile de muncă?

PANICĂ în rândul asistenţilor personali ai celor cu dizabilităţi: îşi pierd sau nu locurile de muncă?

Replica API 30 iulie 2019 | 10:52 2646

Panică în rândul asistenților personali ai persoanelor cu handicap din municipiul Constanța: oamenii sunt alarmați de zvonurile că „oamenii lui Făgădău” îi vor lăsa fără locurile de muncă! Statistica privind activitatea asistenților personali în primul semestru al lui 2019 arată însă contrariul: numărul celor care au în grijă persoane cu dizabilități și au contract cu Primăria Constanța a crescut – chiar dacă nu considerabil, dar a crescut! – față de începutul anului în curs!

Schimbările introduse de legislație privind plata asistenților personali – adică a celor care sunt angajați de autoritățile locale pentru a avea grijă de persoanele cu dizabilități – a dat naștere la fel și fel de zvonuri. La Constanța, de aproximativ o lună, asistenții personali sunt panicați. Atât pe rețelele de socializare, cât și în rândul lor, circulă tot felul de zvonuri cum că „oamenii lui Făgădău” ar face tot posibilul să îi convingă să-și dea demisia, să renunțe la contractele de asistenți personali. Justificarea pentru care s-ar recurge la aceste „convingeri” este simplă: schimbarea legislației impune ca, de la începutul acestui an, plata salariilor asistenților personali să fie realizată de la bugetele locale. Și, spun „zvonacii”, convingând asistenții personali să renunțe, oamenii din asistență socială ar face economie, că și așa nu sunt bani prea mulți...

Printre „vorbele” vehiculate, prin care sunt alarmați asistenții personali se numără și faptul că angajații de la Asistență Socială ar avea drept misiune să reducă numărul pensionarilor angajați ca și asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități. Un alt aspect interpretat că ar fi motiv de concediere este faptul că asistenții personali sunt obligați în intervalul orar 8,00 – 16,00 să stea la domiciliu, împreună cu persoana cu dizabilități. „Dar poate avem terapie, poate mergem în parc cu el, cum adică nu avem voie să ieșim din casă?”, s-au revoltat asistenții personali.

Click pe imagini!

Pentru a lămuri cele semnalate, „Replica de Constanța” i-a contactat pe reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială.

Referitor la programul de opt ore, din intervalul 8,00 – 16,00, reprezentanții DGAS subliniază că pentru a nu fi probleme este necesară doar o înștiințare prealabilă a persoanei de caz. „Conform legii, asistenții personali au obligația să stea lângă bolnav. Sunt verificați de două ori pe an, iar cei care nu sunt găsiți lângă bolnav sau sunt plecați din localitate, fără a anunța, sunt chemați la noi. Este normal, așa ne impune legea. Există un contract de muncă, au niște obligații. Dar fiecare caz este discutat în parte. Dacă este notificată instituția, angajatul direcției care se ocupă de dosar, de faptul că atât bolnavul cât și asistentul personal lipsesc de la domiciliu pentru terapie de exemplu, și în ce interval orar, nu este nicio problemă. Și ei trebuie să înțeleagă că dacă se întâmplă ceva, conform legislației, având contract de muncă, noi suntem răspunzători”, ne-au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța.

E drept, au fost situații când asistenților personali li s-a sugerat să renunțe, pentru o vreme la contractul de muncă în favoarea indemnizației, dar așa cum ne-au precizat reprezentanții DGAS este vorba despre cazuri punctuale, în care persoanele nu aveau posibilitatea să stea, pentru o vreme, lângă bolnavi.

Cât privește zvonurile că pensionarii sunt „constrânși” să renunțe la contractul de asistent personal, conducerea Direcției de Asistență Socială le neagă vehement. „Avem aproximativ 300 de pensionari care primesc salariu de asistenți personali pentru persoane cu dizabilități. Niciun act normtiv nu le interzice să aibă și pensie și contract de muncă. Angajatele îi informează, însă, că dacă vor să plece mai multe luni, la țară de exemplu, pentru că au cheltuieli mai mici, este mai simplu pentru ei să treacă pe indemnizație, pentru că scapă de controale. Dacă ei răstălmăcesc cuvintele...”, au arătat reprezentanții direcției.

În altă ordine de idei, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța de miercuri, 31 iulie a.c., urmează să fie inclus și un proiect de hotărâre privind activitatae asistenților personali ai persoanelor încadrate în gradul de handicap grav în perioada ianuarie – iunie 2019. Potrivit raportului prezentat consilierilor locali, la 1 ianuarie a.c., în evidența Direcției Generale de Asistență Socială Constanța se aflau 1254 asistenți personali cu contract individual de muncă și un număr de 817 indemnizații lunare. La sfârșitul lui iunie a.c., în evidențele aceleiași instituții erau 1273 asistenți personali și 817 indemnizații lunare. Altfel spus, numărul asistenților personali a crescut, nu a scăzut, cum se zvonește.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu este nimic, acum ne da afara pnl.
0
0
Asta-i culmea! Adica persoana cu handicap are voie sa doar la medic in intervalul 8-16?! Pai poate trebuie sa mearga la scoala sau facultate, poate merge sa se plimbe in parc etc., situatii in care nici persoana cu handicap, nici asistentul personal nu vor fi la domiciliu. Si daca mai au si vreo casa de vacanta unde sa stea o perioada din an, chiar sunt de blamat. Au ajuns persoanele cu handicap si asistentii lor personali mai haituiti decat infractorii! Rusine!
0
0
Au si gasit de unde s ataie! Sa ataie din salariile lor babane nu de la cei care si asa sunt batuti de soarta. Huo Primaria!
2
1
Este o dovada de imbecilitate a celor care fac legile in tara asta si o dovada de imbecilitate a celor din DGAS sa ceara unui asistent personal sa isi desfasoare activitatea,adica sa fie la domiciliu cu bolnavul in intervalul orar 8-16. Poate ca un bolnav are nevoie de supraveghere din partea unei persoane in alt interval orar sau are nevoie de supraveghere noaptea. Sa nu mai punem la socoteala si faptul ca 90% din numarul celor care sunt angajati ca asistenti personali sunt parinti ai copiilor cu handicap. Sa ceri unui parinte sa isi organizeze viata dupa bunul plac al unei institutii...
3
3
nu va panicati. Constanta e pesedizata si ni renunta la pomeni electorale.
3
1
Daca este pensionar sa treaca direct pe inemnizate, nu si salariu, nu se poate sa ceva, sa se modifice legea
4
0
Sa inteleg ca asistentul intre 8-16 nu se poate duce la medic sau sa faca piata. La azilul de batrani, cati pacienti are un asistent, sta numai la patul unui pacient?
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272