REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Papa Benedict al XVI-lea, gest unic în istoria modernă a Bisericii Catolice - vezi ce spune Monseniorul Ieronim Iacob

Papa Benedict al XVI-lea, gest unic în istoria modernă a Bisericii Catolice - vezi ce spune Monseniorul Ieronim Iacob

Replica API 12 februarie 2013 | 00:00 152

DEMISIE, începând cu data de 28 februarie

DEMISIE, începând cu data de 28 februarie

Întreaga lume creştină a fost zguduită ieri de anunţul cel puţin surprinzător făcut de Papa Benedict al XVI-lea, care va demisiona pe 28 februarie. Anunţul făcut de înaltul pontif după ce a spus că a reflectat bine şi că decizia este pentru binele Bisericii. El a motivat că vârsta îl împiedică să mai conducă Biserica, deoarece nu mai are forţele necesare. "Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada sede vacante (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi. Joseph Ratzinger, care împlineşte 86 de ani pe 16 aprilie, a devenit papă pe 19 aprilie 2005, după moartea Papei Ioan Paul II. De menţionat că demisii din funcţia de Papă au mai existat, însă este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă în epoca modernă, până acum înalţii prelaţi rămânând pe post până la moarte.

Decizia Suveranului Pontif a surprins şi catolicii din Constanţa, parohul Bazilicii Sfântul Anton, Ieronim Iacob, ne-a împărtăşit faptul că deşi este surprins de acest anunţ, înţelege de ce Papa Benedict al XVI-lea a luat o astfel de decizie chiar acum. "Este decizia Sfântului Părinte, şi noi ca şi supuşi ai săi trebuie să o respectăm. Desigur, această decizie ne-a luat prin surprindere, pentru ineditul ei, având în vedere că predecesorul său, de fericită amintire, Ioan Paul al II-lea, a condus biserica până în ultima clipă a existenţei sale pământeşti. Pe de altă parte, dacă mă gândesc la semnificaţia zilei de astăzi (luni, 11 februarie -n.r.), înţeleg de ce Papa Benedict a luat hotărârea ca tocmai astăzi să facă acest anunţ. Astăzi celebrăm în biserica catolică ziua mondială a bolnavului. Papa, datorită vârstei sale, cum spune de altfel şi în motivaţia deciziei, nu se mai consideră în plinătatea forţelor şi a decis unilateral să se retragă pentru ca un altul, în plinătatea forţelor, să conducă biserica înainte. Papa, după cum spune în finalul declaraţiei, va continua să asiste biserica sa şi să o ajute cu rugăciunea", a declarat, pentru "Replica", Monseniorul Ieronim Iacob, paroh al Bazilicii Sfântul Anton din Constanţa.

Procedura de alegere a Suveranului Pontif

Întâlnirea prin care va fi ales noul Suveran Pontif va avea loc în Capela Sixtină şi vor fi organizate două runde de vot zilnic până când va fi ales un Papă cu o majoritate de două treimi. Dacă după două săptămâni nu este luată o decizie, va fi desemnat Papă cel care obţine jumătate plus unu din voturi. Când se ajunge la o decizie, cel ales spune "Accepto", iar semnalul este dat prin celebrul fum alb. Unul dintre cardinali va apărea apoi la balcon şi va spune "Habemus Papa" - "Avem un Papă". Ieri seară, la Bazilica "Sfântul Anton" din Constanţa, credincioşii au făcut rugăciuni speciale pentru Suveranul Pontif. "Sfântul Părinte a fixat şi o dată, pe 28 februarie, la ora 20.00, mandatul său de Suveran Pontif va înceta. Din acel moment, scaunul pontifical este vacant şi se declanşează procedurile de alegeri ale unui nou papă. Va urma convocarea Conclavului cardinalilor, cardinalii electori şi eligibili se vor întruni în Conclav. După normele şi regulamentele bisericii catolice, se va proceda la alegerea următorului Papă. În urmă cu 600 de ani, aproximativ, Papa Celestin al V-lea, în nişte circumstanţe speciale ale istoriei, având în vedere şi provenienţa sa din cinul monahal, era un călugăr care nu era obişnuit cu diplomaţia Vaticanului. A hotărât să se retragă, şi s-a retras. Este un caz unic, cel puţin în mileniul al doilea. Cu siguranţă că m-a surprins şi pe mine şi pe lumea întreagă, nu numai pe catolici, dar nu putem decât să respectăm decizia Suveranului Pontif şi să ne rugăm pentru viitorul bisericii", a mai adăugat, pentru "Replica", Monseniorul Ieronim Iacob.

Cum interpretează preotul Tănăsescu gestul Papei

Preotul Eugen Tănăsescu, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, a vorbit despre această decizie a Suveranului Pontif comentând că nu exclude existenţa unor presiuni. "Pare că este o strategie, genul acesta de a-ţi da demisia este neobişnuit pentru istoria bisericii catolice, asta-i părerea mea. În contextul acesta în care ne războim unii cu alţii, nu pot să nu iau în calcul şi existenţa unor presiuni cezaro-papiste, adică o îmbinare între puterea spirituală şi puterea lumească. Eu vreau să atrag atenţia asupra războiului în care suntem atraşi noi, folosindu-mă de momentul ăsta, dar toată lumea s-a inflamat, că a demisionat Papa. Ei, şi? O să fie altul. Am senzaţia că Papa a înţeles foarte bine că războiul nu este cu lumea asta şi că trebuie să dobândim iubirea veşnică. Dacă nu mai poate, face bine şi pleacă. O să vină unul mai tânăr", a declarat, pentru "Replica", Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272