REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Papa Francisc: Arhivele Vaticanului nu vor mai fi ''secrete''

Papa Francisc: Arhivele Vaticanului nu vor mai fi ''secrete''

Replica API 29 octombrie 2019 | 00:00 307

Papa Francisc

Papa Francisc a anunţat luni o schimbare a numelui pe care îl poartă celebrele arhive secrete de la Vatican, în a căror denumire oficială nu se va mai regăsi de acum înainte cuvântul "secret", informează DPA.

Instituţia, cunoscută în prezent sub titulatura de "Arhiva Secretă a Vaticanului", va deveni "Arhiva Apostolică a Vaticanului", a anunţat papa Francisc printr-un decret, denumit "Motu Proprio".

Suveranul pontif a explicat că a dorit să evite astfel percepţiile negative asociate cuvântului "secret", ce provin dintr-o traducere eronată a denumirii originale în limba latină a instituţiei.

În latină, "Archivum Secretum" înseamnă mai degrabă "Arhiva privată", nu "Arhiva secretă". Arhiva de la Vatican a fost creată la începutul secolului al XVII-lea de papa Paul al V-lea.

Această arhivă a devenit accesibilă pentru cercetători şi experţi în diverse domenii ştiinţifice începând din 1881.

Ea conţine documente asociate administrării Bisericii Catolice din secolul al VIII-lea până în secolul al XX-lea, dispuse în rafturi cu o lungime totală de 85 de kilometri, inclusiv unele aflate într-un buncăr subteran, potrivit site-ului instituţiei.

Oamenii de ştiinţă pot să acceseze în prezent doar documentele redactate până la sfârşitul pontificatului lui Pius al XI-lea, în februarie 1939, dar şi un număr restrâns de documente mai recente.

Pe 2 martie 2020, materiale provenind din timpul controversatului mandat al papei Pius al XII-lea - cuprins între 1939 şi 1958 -, ce a acoperit perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, vor deveni la rândul lor disponibile spre consultare publică.

Papa Francisc a anunţat decizia la începutul acestui an, în speranţa că va contribui la reabilitarea numelui papei Pius al XII-lea, acuzat timp de decenii că nu a criticat Germania nazistă pentru comiterea Holocaustului. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot se zice ca acolo sunt documente "cruciale" despre Romania. Patriotii romani ce fac de la 1881 incoace? daca tot e liber sa studiezi pe acolo...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212