REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Parcarea "verde" de lângă Spitalul Judeţean a fost inaugurată. Accesul va fi gratuit

Parcarea "verde" de lângă Spitalul Judeţean a fost inaugurată. Accesul va fi gratuit

Replica API 1 iunie 2012 | 00:00 611

265 de locuri

265 de locuri

Aglomeraţie în zona Spitalului Judeţean. Primarul Radu Mazăre, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate au fost prezenţi la inaugurarea parcării de lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, o investiţie cu fonduri europene, în sumă de 4 milioane euro. Parcarea "verde" reprezintă 265 de locuri de parcare şi va genera 15 noi locuri de muncă. Primăria Constanţa mai are în plan construirea unei parcări supraetajate, din fonduri europene.

"La prima vedere pare o parcare civilizată care are rolul de a decongestiona traficul din zona spitalului. Ea se adaugă parcărilor pe care le-am făcut pe partea opusă, lângă Spitalul Judeţean. Sunt 600 şi ceva de locuri de parcare, plus acestea, ceea ce înseamnă că nu va mai fi aglomeraţia care era până acum. Se va debloca şi accesul ambulanţelor către Unitatea de Primire Urgenţe şi asta înseamnă o şansă în plus pentru cei care ajung, din păcate, în stare foarte gravă aici", a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. Bogdan Iulian Huţucă, prefectul Constanţei, prezent la inaugurare a menţionat că: "Zona metropolitană Constanţa acumulează o serie de factori de interes naţional care necesită aplicabilitatea proiectelor finanţate din fonduri europene. Absolut orice proiect care reprezintă interes pentru comunitatea locală, prezintă şi importanţă la nivel naţional, mai ales când este vorba de oraşul Constanţa. Problema parcărilor este una notabilă. Felicit Primăria pentru succesul acestui proiect, care reprezintă un pas, în opinia mea, către arhitectură urbanistică cu adevărat europeană". La rândul său, primarul Radu Mazăre spune că accesul în parcare va fi gratuit. "Începusem cu ani mulţi în urmă să reparăm Spitalul Judeţean, lucrările au fost blocate între timp, iar în scurt timp vom avea un Spital Judeţean de nivel european sau occidental. Este meritul CJC şi a echipei sale, care s-au zbătut şi care şi-au făcut treaba. Şi viceprimarul meu, Decebal Făgădău, merită aplauze pentru că a muncit foarte mult la acest proiect. La fel, felicit şi constructorul, care a terminat lucrarea înainte de termen cu o lună", a declarat Mazăre. "Parcarea are lifturi, grupuri sanitare şi, lucrul cel mai important, este gratuită. Nivelul de sus este pentru riverani, cel de dedesubt, probabil îl vom amenaja pentru angajaţii spitalului, iar restul pentru pacienţii şi vizitatorii lor", mai spune Mazăre.

Mazăre: Constănţenii ar trebui să meargă în Bucureşti, să vadă cât costă parcarea

În ceea ce priveşte locurile de parcare din Constanţa, edilul consideră că locuitorii Constanţei nu sunt defavorizaţi în nici un fel, comparaţiile făcându-se cu situaţia Bucureştiului. "Constănţenii n-ar trebui să uite că nu-i spoliază nimeni, în oraş, pe parcări. I-aş ruga să se ducă în Bucureşti, să vadă cât costă parcarea. Şi ştim cine le ia banii. Şi acest lucru se întâmplă în multe locuri din occident, unde parcarea pe lună costă cam cât câteva plinuri de benzină. În Constanţa acest lucru nu se întâmplă şi am considerat că nu este normal să se întâmple cel puţin pentru încă o perioadă bună de timp. Un singur regret am şi anume că nu mi s-au semnat din timp şi celelalte proiecte europene dar acum, odată cu schimbarea guvernului şi a lui tanti Nuţi, suntem în proceduri de licitaţie aproape cu toate proiectele. La anul, pe vremea asta, vom avea mai multe proiecte din fonduri europene pe care să le inaugurăm, pentru că din banii primăriei nu ne-am fi permis. Aici nu suntem la Botoşani să punem granit de 60 de euro pe metru pătrat pe trotuare. Nu suntem atât de bogaţi ca moldovenii", a spus Mazăre. De asemenea, parcarea va avea parte de întreţinere, pe care , probabil, o va asigura Confort Urban. Constructorul parcării, firma ABC Val, a menţionat că accesul în parcare va fi liber în primele şase luni, după care şoferii vor intra în parcare pe baza unor fise şi se va plăti după patru ore. În replică, primarul a menţionat că: "Parcarea este gratuită. Accesul va fi gratuit tot timpul, a greşit constructorul. Acele jetoane se vor folosi pentru numerotare, nu pentru plată. Plata era la el, nu la cei care vor să parcheze".

Următoarea parcare supraetajată, în Mamaia

Cât despre parcările supraetajate, edilul Constanţei a menţionat că astfel de construcţii vor mai urma, următorul proiect de acest fel vizând zona Mamaia, lângă hotel Albatros, unde se va construi P+7. Viceprimarul, Decebal Făgădău, a menţionat că momentan se mai identifică şi alte zone în vederea unor parcări, se caută terenuri, însă aici intervine o mare problemă întrucât Primăria nu mai are terenuri, toate sunt revendicate, precum în Poarta 6, Gară sau Casa de Cultură.

Reamintim faptul că pentru acest proiect Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale şi Turismului, a semnat, pe 20 aprilie 2011, unul dintre cele 38 de contracte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare (PID) al municipiului Constanţa şi depuse spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Facem precizare că Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului Constanţa îşi propune să facă din municipiul Constanţa un centru multifuncţional competitiv al României şi principalul polarizator economic în regiunea Mării Negre, avându-se în vedere, totodată, dezvoltarea durabilă a întregii zone şi reducerea discrepanţelor actuale de dezvoltare dintre cele 14 localităţi care compun polul de creştere. Astfel, au fost propuse spre finanţare, prin Axa 1 a Programului Operaţional Regional, 38 de proiecte, dintre care 22 proiecte de reabilitare şi dezvoltare a infrastructurii urbane, 3 proiecte de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri şi 13 proiecte care au drept obiectiv reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369