REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

PARLAMENTARII PSD DE CONSTANŢA, ALĂTURI DE LIVIU DRAGNEA

PARLAMENTARII PSD DE CONSTANŢA, ALĂTURI DE LIVIU DRAGNEA

Replica API 8 septembrie 2018 | 01:19 359

Ape tulburi în PSD. Luna septembrie a debutat cu un Comitet Executiv în cadrul căruia trebuia să se discute despre performanţele ori nereuşitele miniştrilor, însă atenţia a fost deturnată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a cerut nici mai mult nici mai puţin decât demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Firea a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, purtând discuţiile mai departe de şedinţa desfăşurată la Neptun: au urmat o serie de declaraţii fulminante şi acuzaţii fără perdea la adresa liderului PSD. În replică, Dragnea preferă să evite subiectul Firea.

Se conturează deja taberele: cea care îi dă dreptate Gabrielei Firea şi cea care îl susţine pe Liviu Dragnea. Alături de primarul general s-au poziţionat la vedere organizaţia PSD Ilfov (aşa cum era de aşteptat), un parlamentar PSD de Bucureşti, fostul premier Mihai Tudose.

Alături de Liviu Dragnea par a fi toţi ceilalţi lideri ai partidului, parlamentarii etc. Urmează însă un nou CEx, din câte se pare peste două săptămâni, când ar urma să fie reluate discuţiile pe seama problemelor din partid asupra cărora a atras atenţia Gabriela Firea. Totodată, în cadrul acestui Comitet Executiv va fi abordat şi subiectul remanierii. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, de altfel, că a început evaluările la nivelul ministerelor.

Revenind la „taberele” din PSD, Constanţa rămâne fidelă lui Liviu Dragnea. Episodul fostului premier Mihai Tudose a fost de ajuns pentru organizaţia de la malul mării pentru a-şi găsi „calea”. Cu toate că preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, s-a abţinut de data aceasta de la a comenta conflictul Firea-Dragnea, parlamentarii constănţeni au transmis ferm: „vrem linişte, rufele se spală în familie”. „Îmi doresc să continue acest guvern, sunt miniştri cu care am început discuţiile pe anumite proiecte pentru judeţul Constanţa şi să mergem cu ele mai departe. Este vorba despre Spitalul regional, despre universitate multiculturală internaţională”, a declarat senatorul Nicolae Moga, care a mai opinat că, indiferent cine are dreptate în scandalul momentului, astfel de probleme „se discută în interiorul partidului”. „M-aţi văzut pe mine că mă cert cu X sau Y în public? Astfel de chestiuni se discută în interior, se vine cu argumente şi aşa mai departe”, a conchis Moga, care a făcut apel la „linişte”. La rândul său, senatorul Ştefan Miha a fost şi mai direct: „Eu ştiu că rufele se spală în familie. Pe noi ne-a susţinut partidul, am fost propuşi pe liste, listele au fost aprobate şi apoi am fost votaţi de populaţie... În cazul de faţă (scandalul Dragnea-Firea – n.r.), dacă erau epuizate toate căile de dialog în interiorul partidului, poate înţelegeam ieşirea în public. Dar nu cred că procedează corect (Gabriela Firea – n.r.)”. Întrebat dacă Firea ar trebui sancţionată pentru că duce războiul cu Dragnea în spaţiul public, Mihu a declarat: „Nu ştiu dacă ar trebui sancţionată... Dar ştiu că până ieri situaţia era bună, iar acum, dintr-o dată, lucrurile nu mai sunt bune. Cred că a intervenit un scurtcircuit în comunicare... Cred însă că există cale de dialog şi de remediere a situaţiei. Ar fi cel mai bine pentru liniştea partidului şi a guvernului, pentru liniştea a ceea ce avem de făcut la guvernare”, a mai spus Mihu. Şi deputatul PSD de Constanţa George Vişan consideră că disputa nu avea ce căuta în spaţiul public: „Discuţiile trebuiau să aibă loc în cadrul CEx”: Întrebat dacă cea care a dus scandalul în faţa opiniei publice - Gabriela Firea - ar trebui sancţionată, George Vişan a replicat: „La fel, sancţiunea se discută în interior. O astfel de situaţie nu face bine partidului”. Pe cine susţine în tot acest context? Este evident că pe Liviu Dragnea: „A fost ales în cadrul unui Congres. Sunt sute de mii de voturi la mijloc. Eu susţin pe cel care este ales statutar”.

De precizat că, vineri, Gabriela Firea a revenit cu o nouă luare de poziţie. De data aceasta, a transmis o scrisoare deschisă membrilor PSD şi susţinătorilor PSD, prin care a transmis că nu doreşte să divizeze partidul, că nu vrea să fie nici preşedintele PSD şi nici candidat la prezidenţiale. Dar, a arătat Firea, sunt probleme în partid! Iată scrisoarea deschisă a Gabrielei Firea:

”Scrisoare deschisă

Dragi colegi social-democrați, membri și simpatizanți ai PSD

Se încearcă în ultimele zile acreditarea în spațiul public a ideii că în partid are loc un război între Gabriela Firea și Liviu Dragnea, din care PSD nu are decât de pierdut. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa, și voi încerca să explic de ce.

În primul rând, nu se pune problema ca cineva să aleagă între mine și Liviu Dragnea, și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: așa cum am mai spus-o de nenumărate ori, și o mai spun încă o dată, cu toată responsabilitatea, NU doresc să fiu președintele PSD. Nu îl critic pe președintele partidului pentru a-i lua locul și nici pentru a-l da afară din partid. Comitetul Executiv este cel care se va pronunta prin vot democratic.

NU doresc sa fiu desemnata candidat la Prezidentiale. Am vorbit serios cand am garantat continuarea proiectelor din Capitala Romaniei.

Nu sunt o dizidentă și nu urmăresc sub nicio formă scindarea sau slăbirea partidului! N-am făcut altceva decât să fiu sinceră și să spun public anumite lucruri pe care eu le consider nocive pentru partid în ansamblul său și pentru modul cum este perceput în societate.

Nu am adoptat o poziție de forță și nu am încercat să-mi impun punctul de vedere altfel decât cu forța argumentelor. Dacă demersul meu va rămâne fără rezultat, nu voi pleca din partid, nici pentru a mă alătura altei formațiuni nici pentru alte scopuri, ci voi rămâne în PSD, pentru că vreau să știe toată lumea că pentru mine calitatea de membru al acestui partid este mai importantă decât orice funcție politică sau administrativă. Refuz să iau în calcul excluderea mea din partid, pentru că încă mai sper că declarațiile tuturor colegilor mei cum că PSD este cea mai democratică formațiune nu sunt doar pentru a da bine la televizor.

Am fost toată viața mea un om de stânga. Provin dintr-o familie simplă și m-am obișnuit dintotdeauna să obțin prin muncă orice rezultat. De aceea am rămas fidelă valorilor social-democrației, indiferent de statutul meu social sau de situația materială. În urmă cu 6 ani am considerat că pot și trebuie să fac mai mult pentru valori precum solidaritatea socială, sănătatea, educația, familia, și am decis să mă alătur echipei Partidului Social Democrat, în slujba căruia mi-am pus energia, puterea de muncă, experiența, abilitățile, notorietatea.

Am avut un mandat de senator pe parcursul căruia consider că am confirmat încrederea care mi-a fost acordată, mi-am făcut datoria conștiincios, inclusiv ca membru în comisii speciale foarte dificile, „Roșia Montană” sau „Nana”, m-am numărat printre cei mai activi și eficienți comunicatori ai partidului, inclusiv în campaniile electorale care au urmat.

În calitate de parlamentar m-am luptat pentru administrația publică locală, promovând inițiative legislative menite să-i ajute pe cei aleși să-și facă datoria față de comunitățile lor, și am continuat să fac acest lucru și după ce am fost aleasă, la rândul meu, Primar General al Capitalei. Prin tot ce am solicitat, în acești doi ani, Guvernului și Parlamentului, nu am adus niciun fel de prejudiciu celorlalte unități administrativ teritoriale, ci dimpotrivă, le-am reprezentat și lor interesele, așa cum a fost în cazul compensărilor la bugetele locale, la Codul Administrativ sau în procesul de modificare a Legii achizițiilor publice.

Mi s-a reproșat, pe de o parte, că am ales calea răfuielii publice, în loc să spun ce am de spus în interiorul partidului, iar pe de altă parte, că am ales prost momentul acestei răzvrătiri, unii spunând că trebuia să mai aștept și să nu pun paie pe foc într-un context și-așa încărcat, iar alții că am tăcut mult prea mult timp, susținându-l necondiționat pe actualul președinte.

În primul rând, nu am ieșit cu niciun fel de declarații publice înainte de a epuiza toate căile statutare, în interiorul partidului, și de a mi se pune în cârcă, premeditat, decontul evenimentelor din 10 august, din Piața Victoriei. Ca să nu existe niciun fel de dubiu, condamn cu fermitate manifestările violente ale unor participanți la miting, care au fost la un pas să degenereze. Intervenția jandarmilor a fost, prin urmare, cât se poate de legitimă. Mai departe, dacă forțele de ordine au dat dovadă de exces de zel, dacă au folosit forța în mod nejustificat, sau nu, este treaba organelor de anchetă să stabilească și în niciun caz nu poate fi responsabilitatea mea, ci a ministrului de Interne. Dacă s-a greșit, să-și asume vina, dacă totul a fost minunat, să culeagă laurii.

Cât despre loialitate, aceasta este, cel puțin în cazul meu, o trăsătură fundamentală de caracter, dar nu cu orice preț și în orice condiții. Iar în cazul nostru concret, consider că este mult mai importantă loialitatea mea față de echipă sau de partid, în ansamblul său, decât față de un singur om, fie el și președintele Dragnea.

Nu în ultimul rând, mi-am pus și eu, așa cum cred că a făcut-o orice coleg de bună credință, întrebarea cum de am ajuns ca atât de mulți români să fie supărați pe noi? Și mă refer la oameni din România reală, nu de pe rețelele de socializare, unde manipularea este mult mai facilă. Cei din mediul rural ne reproșează că nu s-ar fi luat măsuri de prevenție pentru ca pesta porcină să nu-i lase fără animalele din bătătură, cei de la oraș sunt supărați din cauză că toate proiectele de infrastructură merg în pas de melc din cauza birocrației și a legislației ineficiente, și cu toții, fără deosebire, sunt dezamăgiți că, din nefericire, partidul care are în rândurile sale cei mai buni profesioniști în toate domeniile a propulsat în unele poziții importante oameni care nu ne fac cinste.

Am ajuns într-un punct în care, spun eu, nu se mai poate așa. O gândesc, cu siguranță, și alții, dar nu au considerat poate oportun să se exprime. Dar modul în care conducerea partidului s-a concentrat în mâinile unui singur om, care ia toate deciziile doar într-un grup restrâns de apropiați, unii nici măcar membri ai PSD, ignorând forurile statutare, nu ne poate duce decât într-o fundătură. De un an și jumătate nu facem altceva decât să reacționăm la atacurile adversarilor, concentrate pe teme colaterale, în loc să ne focusăm pe aplicarea programului de guvernare pentru care ne-au votat oamenii. Or fi răi dușmanii noștri, dar poate avem și noi o vină cât de mică.

Cred așadar că avem nevoie de o nouă abordare, în care conducerea partidului să aibă un dialog permanent cu toți vectorii săi, începând de la miniștri, deputați, senatori, continuând cu primari, președinți de Consilii Județene, consilieri locali și terminând cu președinții de organizații, pentru că numai în acest fel evităm situația actuală în care suntem decuplați de agenda reală a oamenilor.

De noi depinde dacă din această confruntare de idei vom ieși slăbiți sau întăriți, în funcție de disponibilitatea noastră, a tuturor, de a judeca lucrurile simplu, în funcție de interesul legitim al oamenilor, sau pe baza unor orgolii personale și scenarii cusute cu ață albă. Luarea mea de poziție ar putea reprezenta, așa cum s-au grăbit deja unii să profețească, o sinucidere politică, și mi-am asumat această variantă, sau, dimpotrivă, o șansă reală pentru Partidul Social Democrat de a demonstra că este principala forță politică a țării, o forță a Binelui, capabilă să ducă la bun sfârșit angajamentele pe care și le-a luat în fața oamenilor și să câștige următoarele bătălii electorale.

Așa să ne-ajute Dumnezeu!

Gabriela Firea”.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Firea a facut gcal in buc 169 lei ptr populatie iar noi la cta platim dublu --buc arata de 20 ori mai curat decit cta etc etc
0
0
LINGAAAAAAIIIIIIIIII
3
0
JOS CLICA PSD-ISTA DE LA LIMANU. VREM PLAJA PENTRU POPOR. JOS CLANURILE PARAZITE.
4
1
Alaturi si in laturi
5
0
Psd a inventat boala cu porci iar dreacunea escroc cu mazare a kuat spaga pt inventie
5
1
jos mafia PSD in frunte cu Dragnea
16
3
Va pup pe ciocane baijetzi
3
1
Bai Replica sinteti cel mai bun ziar local dar nu mai stergeti comentariile la Anca Belu! Lasati lumea sa-si zica pasurile mai ales ca in comuna situatia e cam maro!
17
2
Parca eram cu Tudose sefu
9
1
porcul de stroe care ne-a vandut apa din aqvifer jidanilor i-l ciuguleste cu virful buzelor pe dracnea pe hemoroizi,drept rasplata ca nu ia taiat gatul in cazul tudose dar deja psdeul este istorie,cum un partid social intretine luxul caprelor regale,pe ce baza, loaza margareta nu acondus nici macar o gradinita,muiepesede
17
2
Multa MUIE la toti membri PSD!
22
4
alaturi de seful coruptiei
14
2
cand vedeti ca femeia aia se lupta de una singura cu capcaunul de Dracnea , voi puteti dormi linistit noaptea ?Nevestele voastre ce zic ?
29
3
Cum mama dracului sa nu ii fie loiali lui zdragnea cand aceste lichele de constanta nu au facut altceva decat sa fure . Spunenine si noua ce au facut acesti paraziti pentru judet si pentru municipiul Constanta . Nimic , au ruinat . A ajuns Constanta la nivelu judetelor sarace .
31
4
bai, daca totle tufi ... scrie macar corect romaneste.stiu, plua nu stiecarte, dar nu face sa cred ca plua ta a scris tu tu erai... in actiune in bunica-sa si fii-sa! deh, cratima nene!
6
3
de ce scoateti comentariile de la figurantul zilei? va e teama de avalansa de comentarii negative la adresa primaritei belu care nu a facut aproape nimic in peste 6 ani de mandat? doua din putinele proiecte caminul cultural, canalizarea si gradinita cu program prelungit sunt ale domnului muresan care a fost un foarte bun primar pentru kogalniceanu! il vom vota pe muresan ptr ca neam saturat de talibani, de bani publici cheltuiti fara masura, de dezordine si murdarie pe strazile din comuna care put de gunoaie si nesimtire!!
28
6
PSD Constanta, a ales iar barca care ia ... apa.
30
3
Toti o apa si un pamant. Ce prost am fost cand ma bucuram ca am scapat de Ponta..... Acum este de 10 ori mai rau. Repetentii astia ne-au bagat in......
29
4
Nu stiu si de fapt nimeni dintre noi habar nu au ce este de fapt acolo in ciorba pesede. Important este ca acolo,ca in fiecare partid din tara asta sa se faca ordine,in folosul romanilor. O democratie nu exista fara pluripartitism,asadar e normal ca fiecare partid sa-si faca ,,toaleta''' periodica,sa elimine chiar si sefi mari daca asa e bine pentru tara. Altfel,votam degeaba,fie cu dreapta sau stanga,nu conteaza. Cei alesi nu sunt genii,ei pot fi inlocuiti,ei nu sunt ca formulele din matematica ,nu sunt finite divine.Un partid fara miscari interne este ceva liniar,dictatorial,nu mai e partid
7
8
Sunt un ghei ghei ghei sunt un ghei
4
7
spor la comentarii, eu nu mai pot scrie, sifilisul m-a doborit, bismutul nu-si mai face efectul.... PSD-ul e de vina, m-au muit de mau adus in halul asta. O singura dorinta ma am sa-mi dea muie pina in ultima clipa... Aoleoo, nu mai pot, muia mi-a venit de hac!
2
10
daca stiti nigerieni studenti sa ii trimite ti la mine ca vreau sa i swg pe toti
5
6
Sa ma pis in plosca lui si pe rufele si famiglia voastra de comunisti muncinosi si infractori!
16
5
DRAGULE DE SUB MINE SA O REGULAM PA MATA CI ZICI. IN RECT CRED SA II PLACA.SPUNEI CA O SA AJUN SI PE LA IA ASTAZI.MOMENTAN SINT LA BUNICATA SI LA FITA.
5
18
Multa muie pesede, porc stroe, homo moga, fatalau ....muie de asemenea partidelor de securisti ca usr, muie lui ciolos, cap de lemn -iohannis cu iq cat greutatea unei furnici.
21
7
Sobolanii rosii nu mai au adversari pe scena politica , drept urmare , se devoreaza intre ei ! Liberalii dorm pe malul istoriei si viseaza ciolane si ciolanele zemoase ...
26
6
veti fi si la Poarta Alba !
20
6
Ah ce-mi place cum se canibalizeaza intre ei. Lupta pentru putere si ciolan ii face sa se ciondaneasca! Ahhh, ce-mi place !
20
5
Dihorul Venetic Homosexual de la Cotroceni Chiolhannis 6 Case Penale va fi suspendat si apoi DEMIS de Poporul Roman.Dihorii Activisti Neonazisti Hastago-PNL-epre se vor tavali in chinuri cand va disparea de la Cotroceni Dihorul pe invers Chiolhannis.
5
37
tot la sobolani trag.Si la ciolan.
24
3
Poza in costume traditionale imi face greata,amintindu-mi ca sunt din aceiasi natie cu astia...jud. Cta nu isi mai revine niciodata!
28
5
lui Firea ii baga Nasu Becali limba in urechi sa dea cu hau ,,hau,de la stadion a plecat ,vrea nasu moca.
8
12
slugile de constanta sunt aproape de ciolan!
44
4
tace si asteapta.sunt 2 variante:fie totul e o vrajeala maxima sa mai uitam de escrocheriile facute,fie il are madamme Firea cu ceva la mana si nu-i vine lejer sa o ia la rost.Curva de tiliorman liv-jong-unu.
24
5
Vai tuuuuu gabitza ce scrisoare deschisa ti-ai desfacut?! Colegele de la scoala de vara au adormit citind scrisoarea ta des....facuta! Oricum nu inteleg ele ce ai scris tu acolo.Daca le scriai ceva de posete,tocuri,toale si zorzoane fii sigura isi beleau ochii pe scrisoarea ta.Si se rugau si ele sa va ajute Dumnezeu sa va mai voteze mortii vreo doua mandate. Daca va mai rugati putin tot mortii va vor plati si pensiile speciale.
32
11
Daca s-ar putea alipi judetul constanta de judetul teleorman. Sunt aceeasi oameni politici la nivel de iarba de SUB TALPA GASTII si care primesc voturi de la cei care stau aliniati la loc cu verdeata de unde asteapta sa-i cheme dragnea la vot. Plus ca mai sunt cateva vadane din videle care vor sa se imperecheze cu constanteni ca sa stea si ele moca la mare.
43
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218