REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Partenerul tău are diabet? Cum îl poți ajuta

Partenerul tău are diabet? Cum îl poți ajuta

Replica API 29 ianuarie 2021 | 00:00 1005

Partenerii persoanelor diagnosticate cu diabet au o contribuție semnificativă în ceea ce privește comportamentele legate de această boală.

Sursă foto: Shutterstock

Un nou studiu publicat la finalul anului 2018 în revista "Diabetic Medicine" a scos la iveală faptul că intervențiile cognitiv-comportamentale, când vorbim de cuplurile în care există un diabetic, ar putea avea efecte benefice pentru partenerii pacienților diagnosticați cu diabet de tip 2.

Studiul a fost făcut pe trei paliere, adică o intervenție randomizata, în urmă căreia oamenii de știință au comparat rezultatele vizitelor la care au participat cuplurile la psiholog, vizitelor individuale la psiholog și vizitelor cu scopul educării în privința diabetului. Deși obiectivul pe care s-a axat studiul a fost pe prognosticul (urmările) diabetului în ceea ce îi privește pe acești pacienți, autorii cercetării au evaluat și un alt aspect: dacă partenerii diabeticilor care au participat la cercetare au avut beneficii în urmă acestor intervenţii cognitiv-comportamentale.

În comparație cu partenerii din grupurile de ședințe individuale și ședințe cu scopul educării despre diabet (care nu au fost implicați), cei din grupul la care au participat ambii parteneri de cuplu (cei care au fost implicați activ în încurajarea colaborării și în mijloacele comune prin care partenerii de cuplu au făcut față diagnosticului) au observat:

reducere mai pronunțată în ceea ce privește suferință provocată de diabet (grijile și stresul pe care le simt soţii, din cauza că partenerul de viață are diabet),

o creștere mai pronunțată în ceea ce privește satisfacția în mariaj

și unele îmbunătățiri în ceea ce privește tensiunea arterială diastolica.

Nu au existat diferențe semnificative de grup în ceea ce privește scăderea în greutate sau în schimbările asociate regimului alimentar pentru diabetici și asociate activității fizice, care ar fi putut să favorizeze scăderea în greutate, ceea ce sugerează că aceste comportamente ar trebui să fie țintite direct către parteneri, pentru a-i ajută să se schimbe atunci când primesc diagnosticul de diabet.

"Aparținătorii se îngrijorează adeseori în ceea ce privește intervenția asupra partenerilor de viață, de teamă că vor deveni un membru al «poliției diabetului» și de teamă că vor cauza apariția tensiunilor în relație. Noi am descoperit că partenerii implicați au avut de beneficiat la nivel emoțional și, de asemenea, ei s-au simțit mai bine în legătură cu relația de cuplu, pe măsură ce au lucrat cot la cot cu partenerul diabetic pentru a face față provocărilor bolii", a declarat autoarea principala a studiului, dr. Paula Trief, de la SUNY Upstate Medical University, citată de medicalxpress.com şi doc.ro.

Concluziile pe care le-au tras oamenii de știință au fost că intervențiile de acest gen, colaborative, la nivelul cuplurilor au avut că rezultat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește satisfacția față de relația de cuplu și reducerea stresului partenerului diagnosticat cu diabet.

Cum îl poți ajuta pe partener, dacă are diabet, să adopte/să respecte un stil de viață sănătos?

Dacă partenerul tău a fost diagnosticat recent cu diabet zaharat, iar medicul i-a recomandat să facă o serie de schimbări în regimul alimentar și în stilul de viață, este important să reții că îl poți ajută pe cel drag în anumite privințe, pentru a face față mai ușor șocului care însoțește acest diagnostic. Un lucru pe care îl poți face pentru el este să încerci să îți modifici și obiceiurile alimentare și nu numai.

Un exemplu în acest sens ar fi să îți schimbi unele obiceiuri (nu doar cele alimentare) și să adopți un stil de viață mai sănătos încă de când aflaţi că partenerul are diabet. De pildă:

poți participa la anumite activități sau cursuri ori poți merge la sala de fitness, astfel încât să îți menții greutatea sub control,

ar fi indicat să renunți la fumat (mai ales dacă medicul îi recomandă și partenerului tău să renunțe la acest viciu),

ai putea să îți măsori și tu în mod regulat glicemia,

ai putea să îți verifici regulat nivelul lipidelor din sânge (să faci analize de sânge în același timp cu partenerul),

ai putea să te vaccinezi la timp împotriva gripei și să îl îndemni pe partener să facă la fel,

ai putea să îți măsori tensiunea arterială la intervale regulate de timp și să îi amintești partenerului să facă la fel etc.

Studiile sugerează că un diagnostic de diabet într-o familie poate reprezenta un moment din care toată lumea are ceva de învățat, iar partenerii diabeticilor învață să își îmbunătățească unele obiceiuri sau comportamente, astfel încât să își ajute persoanele dragi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272