REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Paşapoartele se pot ridica din orice judeţ din ţara noastră, inclusiv de la ambasade şi consulate

Paşapoartele se pot ridica din orice judeţ din ţara noastră, inclusiv de la ambasade şi consulate

Replica API 22 noiembrie 2013 | 00:00 1349

Şeful Serviciului Paşapoarte din Constanţa, comisarul-şef Ion Văcaru:

Şeful Serviciului Paşapoarte din Constanţa, comisarul-şef Ion Văcaru:

Începând din vara anului 2013, o serie de modificări s-au produs cu privire la valabilitatea şi costurile paşapoartelor, în special când vine vorba de copii. Potrivit comisarului-şef Ion Văcaru, şeful de la Paşapoarte Constanţa, aceste modificări au fost aduse în funcţie de reglementările care au avut loc, fiind vorba de o directivă a Uniunii Europene care a intrat în vigoare, ea referindu-se la faptul că persoanele sub 12 ani nu trebuie să fie amprentate, motiv pentru care a trebuit să ne aliniem la cerinţele UE, având în vedere că la noi se amprentau copiii începând de la vârsta de 6 ani.

"Sunt modificările aduse la legea 248, prin legea 175, în ceea ce priveşte taxele de eliberare a paşaportului pentru copiii minori şi termenele de valabilitate. Dacă la paşapoartele electronice termenul de valabilitate era de 3 ani pentru copiii cu vârste de până la 6 ani şi de 5 ani peste vârsta de 6 ani, odată cu modificările aduse, acum termenul de valabilitate este de 3 ani pentru copiii cu vârste de până la 12 ani şi înseamnă cost: 276 de lei de persoană, iar peste 12 ani - 5 ani valabilitate şi costă 302 lei. Acestea sunt paşapoartele simple electronice. Pentru paşapoartele simple temporare valabilitatea este de un an de zile şi costă 232 de lei incluzând taxa de urgenţă, tariful suplimentar cum i se spune, care este 100 de lei. Aici este valabilitate un an indiferent de vârstă. Se eliberează în regim de urgenţă între 2 ore şi maxim 3 zile. La celelalte paşapoarte electronice, termenul de eliberare este de 14 zile", a declarat, pentru "Replica", şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor, comisar-şef Ion Văcaru. Potrivit acestuia, modificări au fost aduse şi cu privire la hotărârile judecătoreşti. "De asemenea, s-au făcut modificări şi în cazul persoanelor despărţite când copiii sunt încredinţaţi unuia dintre părinţi. Hotărârile judecătoreşti trebuiau să fie definitive şi irevocabile. Începând cu 15 februarie, hotărârile nu mai trebuie să fie definitive şi irevocabile ci doar definitive. În rest, diferă de la caz la caz. Însă, pentru a ieşi din ţară şi pentru a se elibera paşaport, până la vârsta de 18 ani, orice copil are nevoie de consimţământul părinţilor. Pot veni ambii părinţi pentru a semna, poate veni doar unul, iar celălalt cu consimţământul dat la notar. Legea 175 a intrat în vigoare în data de 6 iunie 2013", a mai spus comisarul-şef. Anul acesta s-a înregistrat o uşoară scădere cu privire la numărul paşapoartelor eliberate. Mai exact, de la începutul anului şi până în prezent au fost eliberate 28.000 de paşapoarte, faţă de anul 2012 când numărul atingea cifra de 33.000. Perioada de vârf a eliberării paşapoartelor este 15 iunie - 15 septembrie, când sunt şi perioadele de vacanţă, concedii. De asemenea, trebuie să menţionăm că un paşaport poate fi eliberat din orice parte a ţării noastre, nu numai din judeţul de domiciliu. Este admisă şi posibilitatea de a se depune actele într-un oraş, iar paşaportul să fie eliberat din altă parte. "Un cetăţean român poate să depună în orice judeţ din ţară actele, nu numai la locul de domiciliu, la orice Serviciu de Paşapoarte şi poate să-şi ridice paşaportul de unde doreşte. Îl depun la Constanţa şi-l iau de la Baia Mare şi tot aşa. Inclusiv se poate ridica de la Ambasadele şi Consulatele României din străinătate", a completat comisarul-şef Ion Văcaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272