REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Pentru ce vrea să ia Primăria Constanţa un nou ÎMPRUMUT de la BERD

Pentru ce vrea să ia Primăria Constanţa un nou ÎMPRUMUT de la BERD

Replica API 28 septembrie 2017 | 00:00 791

Reabilitarea Cazinoului Constanţa bate pasul pe loc. A treia licitaţie organizată pentru această clădire se confruntă, din nou, cu un contestatar „de serviciu”, iar un proiectul Sălii polivalente la Constanţa, anunţat de primarul Decebal Făgădău în campania electorală, s-a oprit la stadiul de licitaţie. Mai exact, licitaţia a avut loc, însă există şi aici contestaţii. „Suntem tributarii unei legi a achiziţiilor publice mult prea permisivă din punct de vedere al contestatarului şi mult prea fragilă din punct de vedere a drepturilor pe care le are destinaţia finală. (...) Sunt conştient că tot ce se întâmplă pe raza municipiului Constanţa, fie că e de competenţa noastră, fie că nu, se decontează la nivelul primarului”, a apreciat primarul Constanţei, Decebal Făgădău, în cadrul unui interviu mai amplu acordat cotidianului „Replica”.

Reporter: Ce se întâmplă cu Sala polivalentă, pentru că şi acest proiect pare a fi „înţepenit”?

Decebal Făgădău: Sala polivalentă este un proiect care beneficiază de finanţare din partea statului român, prin Compania Naţională de Investiţii, şi din partea municipalităţii. La fel ca şi în cazul Cazinoului, CNI realizează sala polivalentă, iar municipalitatea realizează tot ceea ce este de jur împrejur: accese, parcări, iluminat, sistem de siguranţă.

Este un proiect de aproximativ 19 milioane de euro, iar proiectul municipalităţii este de aproximativ 4 milioane de euro. Sala plivalentă este doar prima piesă din Complexul spotrtiv „Badea Cârţan”, pentru că odată demarat acest proiect, municipalitatea va realiza un bazin olimpic şi, de asemenea, de îndată ce vom prelua stadionul „Badea Cârţan”, ne vom ocupa ca şi acesta să se integreze în complexul sportiv.

Sunt, în momentul de faţă, parcurse următoarele etape: au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, au fost alocate sumele de bani necesare realizării sălii polivalente şi a avut loc licitaţia pentru proiectare şi execuţie sală polivalentă cu 5 mii de locuri în municipiul Constanţa. Din ceea ce ştiu, s-au prezentat la licitaţie trei consorţii, a fost declarat un câştigător, iar ceilalţi doi participanţi la licitaţie au depus contestaţiii. aşteptăm soluţionarea contestaţiilor şi semnarea contractului pentru proiectare şi construcţie. Repet, sumele au fost alocate, proiectul este unul prioritar atât pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru actualul Guvern.

Reporter: În viitoarea şedinţă de consiliu (29 septembrie – n.r.) se va discuta despre un nou împrumut BERD. Despre ce este vorba?

Decebal Făgădău: Întrucât avem o relaţie excelentă cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi vreau, şi pe această cale, să le mulţumesc pentru deschidere şi profesionalism, am considerat că după ce am depăşit o primă etapă, este timpul să purcedem la o a doua etapă în colaborarea noastră. Cred că este de notorietate faptul că între municipiul Constanţa şi BERD există un acord pentru modernizarea flotei de transport public.

De altfel, licitaţia pentru autobuze a avut loc în data de 15 septembrie, au participat patru companii care au depus oferte şi ne aflăm în etapa de evaluare a acestor oferte. Sunt convins că până la finele acestui an vom semna contractul de furnizare pentru autobuze, iar plecând de la acest calendar, primele livrări ar trebui să fie în luna aprilie a anului 2018, iar ultimele autobuze să fie livrate în luna iulie a anului 2018.

Puteţi constata că faţă de celelalte proiecte - Cazinou, sală polivalentă -, pe această relaţie între municipalitate şi BERD lucrurile s-au mişcat mult mai repede. (...) Tocmai de aceea, în următoarea şedinţă a Consiliului Local le cer consilierilor să voteze un pre-acord de finanţare de până la 20 de milioane de euro, bani pe care îi vom folosi pentru trei componente investiţionale importante: prima – sistem de management al traficului, ceea ce înseamnă înlocuirea şi extinderea reţelei de semafoare.

Practic, înlocuim toate semafoarele vechi cu semafoare noi, inteligente; senzoristică aferentă sistemului de management al traficului (...). Evident, este un proiect care nu se realizează peste noapte, dar cred că până la finele acestui mandate îl vom avea implementat. O a doua componentă investiţională va fi sistemul integrat de siguranţă, care presupune camere de supraveghere pentru siguranţa cetăţeanului, softuri de specialitate, dispecerat.

O a treia componentă o reprezintă reabilitarea şi modernizarea unui bulevard important de pe raza municipiului Constanţa. Aici vorbim despre asfaltare, refacere trotuare, modernizare şi extindere sistem de iluminat, tehnologie modernă atât în intersecţii, cât şi la nivelul trecerilor de pietoni, signalistică rutieră şi de informare a tuturor participanţilor la trafic, fie că vorbim despre pietoni, fie că vorbim despre conducători auto sau biciclişti.

Reporter: Care este bulevardul?

Decebal Făgădău: Nu o să îl numesc. Valoarea efectivă între municipiu şi BERD, după ce vom depăşi această etapă a pre-acordului va rezulta din studii şi proiecte pentru fiecare componentă investiţională în parte. De altfel, cred că locuitorii municipiului Constanţa au observat că sunt mai multe proiecte-pilot în diferite zone ale oraşului.

De exemplu, la intersecţia bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, împreună cu compania Siemens testăm semafoare inteligente, plus senzoristica aferentă, astfel încât timpii de aşteptare să fie corelaţi cu valorile de trafic. Un alt proiect pilot este din zona Sala Sporturilor, unde împreună cu compania Telekom testăm soluţii de iluminat modern, de supraveghere video, de management al parcării, de monitorizare a calităţii aerului, de informare a cetăţenilor şi, de asemenea, avem un loc de parcare rezervat maşinilor electrice şi dotat cu staţie de încărcare pentru acestea.

AUDIO:

Citeşte şi:

https://www.replicaonline.ro/cazinoul-constanta-despre-neputinta-si-contestatii-cu-repetitie-331282/

https://www.replicaonline.ro/locurile-de-joaca-din-constanta-fagadau-a-inceput-demolarea-celor-in-paragina-si-promite-100-de-ce-asa-tarziu-331172/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti naibii niste parcari supraterane!!! Ne sufocam de masini parcate aiurea pe trotuar. Ideea o aveti deja de la Andrei Popescu.
1
0
conduce slab fagadau: nu tu parcuri , nu trotuare, nu parcari, nu locuri de joaca ! da ruine , da cinema republica, da distrugerea strazii traian ! da gunoaie pe strazi ! bravo !
2
1
Multe primarii au luat fonduri europene si au pus sisteme de supraveghere in localitati. Vezi Harsova. Constanta imprumuta bani de la banci sa faca acelasi lucru. De ce ieftin cand uni vor mai scump?
3
1
Locurile de parcare cand vor apare? in fiecare cartier apar numai blocuri noi, dispar locurile de parcare, locurile de joaca pentru copii! Constanta a devenit un oras al supermarketurilor, un oras de vanzatori si barmani-ospatari! in ce directie se indreapta lucrurile dle primar??
5
1
Fagadau, orasul pute de incompetenta, mizerie, cocalari, manelisti, carute, coji de seminte, trotoare sparte si ocupate de masini, trafic infernal, sensuri giratorii, piete insalubre, cersetori, hoti, transport in comun rupt de nevoile urbei si o birocratie infernala. Curata orasul de mizerie, rezolva problema parcarilor prin introducerea sensurilor unice, rezolva problema transportului in comun, pune politia locala la treaba si nu mai elibera autorizatii de constructie aberante si toxice pentru oras. Fagadau, Constanta este si orasul copiilor tai! Daca nu esti in stare pleaca!
12
1
Trebuie curatat compartimentul de urbanism din primarie, au ramas leprele spagare de pe vremea lui Mazare, dc nu dai spaga iti intoarce documentatia de 7 ori pentru o casa. Nu se respecta legea si NU se compara cu Bucurestiul care elibereaza fara spaga certificate de urbanism si autorizatii de constructie. vedeti de ce acolo se poate.
11
0
Se spune ca cei care voteaza PSD sunt pensionarii sau cei needucati, asa cum se manipuleaza peste tot, dar realitatea este ca cei care pun botu la statul de drept, votantii USR, cei care protesteaza sunt cei mai idioti, hipsteri imputiti, haterii jegosi. Sper ca PNL sa faca alianta cu PSD si sa-i inlature pe securistii care stau cu statul de drept in gura toata ziua.
6
3
Faceti ceva cu cazinoul care ar putea atrage turisti
3
2
Constanta a ajuns o mizerie de oras, gropi in asfalt, fara locuri de parcare, constructii cu autorizatie pe spaga si cel mai important e plin de tigani borati.
13
1
Submediocru domnul fagadau
10
2
Tu ti Cristosu ma-tii ,nu te baga in cacaturi unde chiar nu ai cunostinte in domeniu! Nu iti angaja tovarasii sa iti fa ca munca de mantuiala la pret triplu. Ba cacatule repara trotuarele,schimba fatada blocurilor ,ridica sau coboara canalizarile la nivelul soselei,fa curatenie,pune camere ,monteaza politia sa fie mai ferma cu interlopii,opreste carutele cu cai,usureaza birocratia pentru investitori ,fa sensuri unice si aplica amenzi la medievalii de constanteni Chestii normale pentru o urbe . Mnezeii ma-tii de impotent
15
3
Nu ne bagati on datori voi veniti si plecati iar dadoriele ramn pe poporu roman si osa suferim sa le platim din cauza vostra
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218