REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Peste 1.000 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Constanţa încă mai aşteaptă voucherele de vacanţă!

Peste 1.000 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Constanţa încă mai aşteaptă voucherele de vacanţă!

Replica API 16 noiembrie 2018 | 00:05 823

Se pregăteşte un nou PROTEST!

Se pregăteşte un nou PROTEST!

Mai este puțin până la sfârșitul lunii noiembrie a.c., termenul legal până când trebuie distribuite voucherele de vacanță, iar peste 1.000 de angajați de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța nu le-au primit încă! Este vorba de peste 700 de rezidenți, dar și despre cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe, SMURD, laboratorul de sănătate mintală și din cercetare. Pentru a „convinge” Ministerul Sănătății să dea bani pentru voucherele respective, Sindicatul SANITAS ia în calcul inclusiv organizarea unui protest.

Conform OUG46/2017 privind acordarea voucherelor de vacanță pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, voucherele de vacanță trebuie distribuite angajaților de la stat până la sfârșitul lunii noiembrie a.c.. Mai este puțin până la termenul limită, dar nici în al 11-lea ceas unitățile spitalicești și Ministerul Sănătății nu s-au pus de acord cine trebuie să suporte contravaloarea acestor vouchere pentru anumite categorii de personal.

Este vorba, după cum ne-a precizat Nicolae Manea, liderul sindical SANITAS Constanța, despre angajații de la Unitatea de Primiri Urgențe, SMURD, laboratorul de sănătate mintală și din cercetare. Mai pe scurt, de peste 1.000 de angajați din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța care nu și-au primit voucherele.

Situația este similară în aproximativ 90% din unitățile spitalicești din întreaga țară, spune liderul sindical. Motiv pentru care va avea loc o ședință a Consiliului Național al Federației SANITAS unde urmează să fie discutată problema și se are în vedere inclusiv organizarea unei pichetări a Ministerului Sănătății, în cursul săptămânii viitoare.

„Din punctul nostru de vedere, doamna ministru Sorina Pintea este într-o mare eroare. Răspunsul celor de la minister a fost că nu ei dau voucherele de vacanță, pentru că nu sunt angajatori. Dar unitățile și noi, sindicatul, nu am cerut ca ministerul să dea voucherele de vacanță, ci să finanțeze aceste vouchere. E o diferență. În conformitate cu legea sănătății. Legea 95/2006, articolul 100, punctul 7 spune că Miisterul Sănătății suportă toate cheltuielile de personal.

Conform reglementărilor, voucherele de vacanță sunt cheltuieli de personal. Este logic. Una este finanțarea și alta este acordarea. Finanțarea presupune că trebuie să dea banii, iar acordarea presupune că trebuie făcută licitația, să facă o achiziție și o distribuire. Procedurile sunt făcute la unități, fără nicio problemă, au dat la o parte din persona,l care nu erau finanțați de la Ministerul Sănătății.

Întrebarea este: dacă în lege este trecut foarte clar că ministerul sănătății trebuie să asigure toate cheltuielile de personal, iar unitatea plătește din contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, ce se va întâmpla? Vine Curtea de Conturi, îi ia la întrebări și îi pune să recupereze banii de la oameni. Eu i-am explicat doamnei ministru foarte clar, acum zece zile, când ne-am întâlnit.

Cu toată considerația, să îmi spună foarte clar că articolul cutare din legea sănătății mai este sau nu în vigoare, se respectă, nu se respectă. Nu este vorba despre o interpretare proprie. Da, ordonanța privind acordarea voucherele de vacanță spune foarte clar că acordă angajatorul. Păi angajatorul vrea să acorde, dar el este finanțat de către minister, iar dacă legea spune clar că ministerul dă bani, atunci ministerul să dea banii!”, a afirmat Nicolae Manea, lider SANITAS Constanța.

„Situația este în toată țara. Din informațiile mele, peste 90% dintre unități nu au primit voucherele. Au fost spitale care au plătit voucherele respective din banii spitalului, dar sub marele semn de întrebare ce se va întâmpla când vine Curtea de Conturi? Eu, ca sindicalist, vreau să-mi protejez oamenii și să fie lucrurile în regulă. Pentru că odată un drept dat, când îl iei înapoi faci mai mult rău. Pe de altă parte, spitalele ne-au sesizat că nu pot să dea pentru că e deturnare de fonduri.

Ar putea ministerul să spună: nu avem bani acum, dați voi dacă aveți fonduri și vă dăm noi la rectificarea. Dar nu s-a întâmplat lucrul acesta. Se ajunge la capătul timpului de distribuire a voucherelor, am trimis din nou adresă către federație, mâine ne întâlnim și este posibil ca săptămâna viitoare să pichetăm”, a mai afirmat liderul sindical.

Angajații de la SPAS Constanța au primit, într-un final, voucherele

În aceeași situație se află și parte dintre angajații din subordinea Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, adică despre cadrele medicale de la cabinetele medicale și de asistenții comunitari, a căror salarii sunt de asemenea asigurate cu fonduri de la Ministerul Sănătății. În cazul acestora, însă, săptămâna trecută reprezentanții Primăriei Constanța au decis să suporte contravaloarea voucherelor, urmând să facă însă în continuare demersuri pentru recuperarea banilor.

„Erau într-o situație delicată, au dat tuturor, le-au distribuit și celor de la cabinetele medicale și asistenților comunitare, iar ulterior le-a venit răspunsul că nu primesc și banii, contravaloarea lor. Au stat oamenii cu voucherele, fără să le folosească, din iunie până săptămâna trecută, când primăria a dat undă verde”, a adăugat Nicolae Manea.

„La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și al Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, unități care au personal în această situație, conducerile unităților au realizat procedurile, dar în lipsa unui răspuns ferm al Ministerului Sănătății sunt în imposibilitatea să le acorde.

Motivarea Ministerului Sănătății că “nu are calitatea de angajator” nu-l exonerează pe acesta de respectarea obligațiilor legale, demonstrând în fapt o înterpretare eronată a situației, în condițiile în care unitățile au solicitat finanțarea voucherelor de vacanță și nu acordarea lor așa cum în mod greșit a interpretat Ministerul Sănătății.

Obligația de finanțare a acestor vouchere este obligația exclusivă a Ministerului Sănătății așa cum rezultă din Legea 95/2006, Norma metodologică de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 162/2008 și Ord. MFP 1954/2006 pentru aprobarea Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice.

Această situație generează în unități tensiuni foarte mari, motiv pentru care Consiliul Județean al Sindicatului SANITAS Constanța solicită Biroului Operativ al Federației Sanitas din România să facă toate demersurile pentru rezolvarea în regim de urgență a acestor situații discriminatorii, în caz contrar se impune obținerea aprobărilor de rigoare pentru pichetarea Ministerului Sănătății. Limita maximă de acordare a acestor vouchere este sfârșitul lui noiembrie 2018”, este comunicatul transmis de SANITAS Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Trece vara, dar tot nu se știe cine plătește voucherele de vacanță! Au de suferit medicii – iată ce spune ministrul Pintea

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sug de la stat tot ce pot si mai merg si la privat. Astia suntem...asta e natia. Nici Ghandi nu poate schimba ceva.
2
2
curve, idioate, slab pregatite, tupeiste si hoate de medicamente intalnesti in sistemul sanitar uman!!!
11
3
Toti de prin primarii au primit tichete de vacanta numai putorile au avut intaietate .
2
5
Injumatatirea salariilor acestor nesimtiti! Nu pot si nici nu sunt capabili sa se poarte ca niste medici sau asistente. Sunt jalnici. Salariile trebuiesc cel putin injumatatite si puse camere video in fiecare cabinet. Asa cum au toate SRL urile, toate buticurile, toate marketurile si hipermarketurile. De ce ei nu au camere? Nu profeseaza si lucreaza tot in RO? De ce sa fiu eu nevoit sa inregistrez mereu cu mobilul toate discutiile cu medicii si asist.ca sa pot apoi sa-i dau pe mana Parketului?
10
4
DA VOR VACANTE MOCA DUPA CE OMOARA OAMENI. PE BADESCU LAURENTIU MENEJERUL DE LA AMBULANTA CIND IL BAGATI LA PUSCARIE. A OMORIT O FATA DE 32 ANI DIN NAVODARI INPREUNA CU NEVASTASA RELI CRIMINALUL ASTA TREBUIE SA PLATEASCA PT CRIMA. PROCURATURA SE AUDE. ESTE PLINGERE PT CRIMA BADESCU LAURENTIU SI CU BADESCU MIRELA MEDICI CARE ADUC MOARTEA. BADESCULE PUSCARIA TE MANINCA
5
2
Felicitari celor 3 comentatori de mai jos.Citind ce au scris ei nici nu trebuie sa ma uit la poza pt ca imi dau seama despre ce aratari e vorba....de 2 lei...stiti? daca in curand vor vrea si astia pensie speciala? La tupeul lor cu diploma, mai stii..!
9
2
Ce fata de paparude au astea din poza . Huo ti ai dreaq de spagari nesimtiti. Nu va convine . afara . altii la rand
10
4
Sa mearga in vacanta din banii de salariu ca le-a facut salariu cit un prof universitar si uniidin ei se poarta mizerabil cu pacientii
10
1
ai crede ca rezidentii la noile lor salarii se vor respecta pe ei insasi cu o cafea de calitate dar de unde, am fost in urgenta acum o luna, toti erau cu cafea la 2lei, amaratii de ei, saracii de ei...
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102