REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Peste 3500 deținători de arme, în județul Constanța!

Peste 3500 deținători de arme, în județul Constanța!

Replica API 2 ianuarie 2019 | 02:34 328

O prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în 2018, a fost și monitorizarea deținătorilor de arme și muniții din județul de la malul mării. În prezent, în evidențele IPJ Constanța sunt peste 3.500 de deținători de armament, iar aproximativ 25% dintre ei s-au prezentat, în 2018, la Poliție pentru avizare și reavizare.

„Avem înregistrați 3507 deținători de armament. Prioritate pe această linie este monitorizarea și intrarea în legalitate a tuturor deținătorilor. Pe parcursul anului 2018 aproximativ 25% dintre ei s-au prezentat la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru avizare și reavizare. Este o muncă enormă.

De asemenea, activitățile noastre au vizat și monitorizarea modului în care sunt păstrate armele, iar în consecință, în urma acțiunilor desfășurate, au fost depistate nouă acțiuni de braconaj și au fost confiscate opt arme”, a afirmat comisarul șef Mircea Vizitiu, adjunctul IPJ Constanța.

Reamintim că, la începutu lui 2018, mai precis pe 29 ianuarie, în Monitorul Oficial al României - Partea I, nr. 83 și 83 bis a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, precum și Anexa la hotărâre, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018.

Astfel, au fost aduse unele modificări legislației, dar și unele aspecte de noutate: persoanele fizice sau juridice nu au voie să dețină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniție dezvoltă o energie cinetică la gura țevii ce depășește 10000 Jouli; Sunt interzise deținerea, portul și folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu țeavă lungă, în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor, cu excepția societăților specializate de pază; Dacă ați împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveți obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informați poliția.

În caz contrar, riscați o amendă între 501-1000 lei; Depunerea permisului de vânătoare, în original și în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deținere, precum și a carnetului de membru vânător, în original și în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme.

Armele letale și munițiile acestora trebuie să le păstrați, la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.

Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu.

Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore.

Certificatul de absolvire își pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor, cu anumite excepții.

În situația în care la data expirării valabilității permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port și folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliție competent documentele necesare prelungirii valabilității permiselor de armă.

De asemenea, noua normă mai prevede unele schimbări în ceea ce privește atestatul de instructor sau călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.

Alte informații utile, găsiți pe pagina web a Poliției Române.

F.B.

Citește și: Reguli noi pentru posesorii de ARME DE FOC. Când riscă să ia amenzi usturătoare și cum trebuie ținute armele

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cati din ei sunt interlopi si infractori ?
2
0
ca sa omoram tiganii !!!
4
0
Alea pentru civili nu-s arme, sint jucarii...
5
0
Este nevoie de permis pentru produsul NUMIT THIS IS NOT A FLAME THROWER facut de Boring Company?
2
1
Comentariul de tot rahatul...afara e vopsit gardul...inauntru este MAFIA
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272