REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reguli noi pentru posesorii de ARME DE FOC. Când riscă să ia amenzi usturătoare și cum trebuie ținute armele

Reguli noi pentru posesorii de ARME DE FOC. Când riscă să ia amenzi usturătoare și cum trebuie ținute armele

Replica API 5 martie 2018 | 00:00 313

De la începutul anului, Poliția Română, prin structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a anulat dreptul de deținere, respectiv port și folosire al armelor în 536 de cazuri. Peste 200 de amenzi au fost date celor care nu au respectat condițiile privind regimul armelor și munițiilor sau vânătorii, iar dosare penale au fost întocmite în urma constatării a 860 de infracțiuni.

Din prima zi a anului, până la finalul lunii februarie, polițiștii de la structurile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități ce au vizat respectarea condițiilor de desfășurare a vânătorii și combaterea deținerii ilegale de arme. Pentru combaterea faptelor de braconaj și a deținerii ilegale a armelor au fost organizate și efectuate 772 de acțiuni, printre care și verificări privind îndeplinirii condițiilor de păstrare a armelor. Au fost depistate 860 de infracțiuni și indisponibilizate, în vederea confiscării, 143 de arme. În urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 242 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 170.000 de lei.

Deținătorii de arme trebuie să știe că, pe 29 ianuarie a.c., în Monitorul Oficial al României - Partea I, nr. 83 și 83 bis a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, precum și Anexa la hotărâre, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018.

Astfel, au fost aduse unele modificări legislației, dar și unele aspecte de noutate: persoanele fizice sau juridice nu au voie să dețină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniție dezvoltă o energie cinetică la gura țevii ce depășește 10000 Jouli; Sunt interzise deținerea, portul și folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu țeavă lungă, în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor, cu excepția societăților specializate de pază; Dacă ați împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveți obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informați poliția.

În caz contrar, riscați o amendă între 501-1000 lei; Depunerea permisului de vânătoare, în original și în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deținere, precum și a carnetului de membru vânător, în original și în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme.

Armele letale și munițiile acestora trebuie să le păstrați, la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.

Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu.

Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore.

Certificatul de absolvire își pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor, cu anumite excepții.

În situația în care la data expirării valabilității permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port și folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliție competent documentele necesare prelungirii valabilității permiselor de armă.

De asemenea, noua normă mai prevede unele schimbări în ceea ce privește atestatul de instructor sau călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.

Alte informații utile, găsiți pe pagina web a Poliției Române.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cata vreme interlopii gasiti cu arme de toate felurile sunt pedepsiti mai mult in joaca,e cam de porc cu afisarea legilor astea. Avem o legislatie exagerat de permisiva fata de orice fel de infractori violenti,fata de criminali,fata de traficanti si exploatatori de persoane.
1
0
Lui Nicolae Emilian fost cms sef la politia cernavoda i a gasit n arme de foc si mii de gloante la un control si vreti sa va scriu ce i au facut cei de la A.E.S.P...l au pupat in cur de la 1 mm.Amenzile si dosare se fac doar la fraieri in aceasta tara.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108