REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Peşte 'proaspăt' de import, PUTREZIT, deşi pe etichetă scria că este încă în termen de valabilitate! VIDEO

Peşte 'proaspăt' de import, PUTREZIT, deşi pe etichetă scria că este încă în termen de valabilitate! VIDEO

Replica API 12 aprilie 2019 | 00:51 841

CJPC atenţionează: aveţi grijă ce cumpăraţi!

CJPC atenţionează: aveţi grijă ce cumpăraţi!

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a reluat controalele în supermarketuri şi hypermarketuri, de data aceasta vizate fiind produsele din import, mai exact peştele congelat sau, după caz, "proaspăt", expus la vânzare pe gheaţă.

"În urmă cu trei zile am demarat o acţiune care vizează comerţul cu peşte 'proaspăt', din import, al marilor lanţuri de magazine. Plecând de la regulile impuse pescarilor români prin legislaţie şi de la principiile europene ale comerţului în general - egalitatea de şanse pentru toate statele membre şi automat pentru operatorii economici -, am decis reevaluarea comerţului cu acest tip de produse. Astfel, parcurgând atât regulamentele europene, cât şi legislaţia română, rezultă o discrepanţă majoră de abordare. Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import, îşi arogă termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare. Diferenţa de calitate este notabilă şi au fost cazuri în care am depistat peşte putrezit, dar conform etichetei, încă în termen! Consider, din respect pentru consumatorul român, că are dreptul la produse de calitate şi are dreptul la peşte cu adevărat proaspăt, motiv pentru care s-au dispus măsuri de retragere de la comercializare a întregii cantităţi ce depăşeşte cele 72 de ore de la pescuire/capturare", a precizat, după seria de controale, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, Horia Constantinescu. Acesta a adăugat că se impune o modificare a legislaţiei.

Din primele verificări, au rezultat următoarele deficienţe la peşte, deşi pe etichetă scria că este în termen de valabilitate: consistenţa produselor, lipsa branhiilor ca element de evaluare, cantitate insuficientă de gheaţă în timpul depozitării/transportului, termene diferite pentru produse similare, aspect degradat, au mai precizat reprezentanţii CJPC.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce se vede in filmulet sau pe aproape eu am cumparat ca scrumbie de dunare provenit de la piscicola tulcea,ori dau si ei buleala ori era eticheta mincinoasa
1
0
Cel mai bun peste e ala proaspat care il vand privati din porbagaj nu stiu daca au acte nici nu ma intereseaza cine vrea cu acte sa mearga in magazine.
1
0
E greu pina poporul se obisnuieste cu mirosul imputit-Da vin acum europarlamentarele si-l maninca prajit cu mujdei de usturoi.
2
0
De multe ori se vede si cu ochiul liber ca pestele este vechi. Nu stiu de unde au atat curaj vanzatorii, sa-l mai tina pe tejghea !
3
0
alo, autoritatile statului?se aude?se face ceva in sensul asta?
5
0
Pe eticheta scrie , distribuitor o firma din Bucuresti ! Cum frate , Constanta oras port imens si comercial , aduce peste de la Bucuresti ? Ar trebui Constanta sa fie prima , care distribuie in Romania peste . Aici vin vapoare imense cu peste din Marea Neagra si din lume . Bine ca nu se aduce peste si de la Sighetu Marmatiei...proaspat .
8
0
beliti ochii pe etichete si nu mai luati peste importat de SRL-uri dubioase de Bucuresti!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212