REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Plajele constănțene, o mare GROAPĂ DE GUNOI: peste 18.000 de deșeuri strânse de voluntari în această toamnă

Plajele constănțene, o mare GROAPĂ DE GUNOI: peste 18.000 de deșeuri strânse de voluntari în această toamnă

Replica API 28 noiembrie 2017 | 23:59 255

Organizația nonguvermentală Mare Nostrum a realizat, și în această toamnă, conform tradiției, monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, cu privire la deșeurile abandonate pe malul mării. Raportul realizat după acțiunea de monitorizare este alarmant: numărul deșeurilor este de dublu față de monitorizarea din aprilie a.c.. Astfel, dacă în primăvară au fost colectate puțin peste 9.000 de elemente de deșeuri, în octombrie au fost găsite peste 18.400 de deșeuri.

Litoralul, făcut de rușine de gunoaie!

Voluntarii au monitorizat opt sectoare de plajă, din nordul și sudul litoralului.

„Cel mai des întâlnit deșeu a fost tot mucul de țigară, care a reprezentat 45% din totalul deșeurilor. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri. Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deșeuri din material polimeric artifical, alături de: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Îngrijorător este faptul că aceasta cantitate este de 2 ori mai mare decât cea din sesiunea aprilie 2017, când numărul total de deșeuri a fost de 9.003 elemente”, au transmis reprezentanții organizației.

„Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni. Ținem să precizăm acest lucru pentru că deseori am fost întrebați despre relevanța acestor opt sectoare de plajă în raportările noastre”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

„Rezultatele monitorizării din octombrie litoralul românesc, iar nouă, ca și organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie, susținută de presa locală și națională. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, completează directorul executiv al ONG Mare Nostrum.

Corbu și Costinești, cele mai curate sectoare de plajă

La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul 2 în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află Corbu și Costinești.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da hotii de la polaris ce fac ? fagadau inghite spaga si copii strang gunoiul.
0
0
A se vedea plajele din Eforie Sud si Tuzla...mizerabile ! La Tuzla, langa locul unde s-a desfasurat festivalul Dakini s- format o uriasa groapa de gunoi de unde gunoiul se imprastie in toata zona. Asa ii intampinam noi pe turisti. Poate chiar suntem tigani
0
0
tiganii au facut asta. romanii nu fac asa ceva niciodata. romanii sunt rasa superioara alba. tiganii ne fac de rusine peste tot noi untem cei mai frumosi cei mai cinstiti si cei mai destepti.
0
0
traiasca romanii mizerabili si hotzi , huoooo
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272