REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
14.2° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Planul de eradicare a poliomielitei primeşte peste jumătate din fondurile necesare

Planul de eradicare a poliomielitei primeşte peste jumătate din fondurile necesare

A.F. 20 octombrie 2022 | 00:00 180

Planul de eradicare a poliomielitei a primit promisiuni de donaţii în valoare de 2,6 miliarde de dolari, puţin peste jumătate din suma considerată necesară pentru a scăpa lumea de această boală, a anunţat OMS, potrivit AFP.

Banii, care vor contribui la finanţarea Iniţiativei mondiale de eradicare a poliomielitei (IMEP) în perioada 2020-2026, "vor ajuta la depăşirea obstacolelor rămase pentru eradicarea poliomielitei, la vaccinarea a 370 de milioane de copii în următorii cinci ani şi la continuarea furnizării unei reţele de supraveghere a bolii în 50 de ţări", subliniază un comunicat al OMS, citează Agerpres.

Doar Fundaţia Bill şi Melinda Gates a promis 1,2 miliarde de dolari pentru Iniţiativă, un sfert din cele 4,8 miliarde de dolari consideraţi necesari pentru eradicarea completă a poliomielitei.

"Niciun loc nu este sigur până când poliomielita nu va fi eradicată peste tot. Atâta timp cât virusul mai există undeva în lume, se poate răspândi - inclusiv în ţara noastră. Avem acum o şansă reală de a eradica complet poliomielita şi dorim să profităm împreună de această şansă", a declarat Svenja Schulze, ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, la Summitul mondial al sănătăţii de la Berlin.

Graţie unui vaccin care există demult, Pakistanul şi Afganistanul sunt azi singurele două ţări în care poliovirusul sălbatic, cea mai cunoscută formă a virusului, rămâne endemic. Dar două ţări africane, Malawi şi Mozambic, au detectat, de asemenea, cazuri importate de poliomielită sălbatică în 2022.

Dar autorităţile sanitare sunt foarte îngrijorate de apariţia unor cazuri legate de lacune în acoperirea vaccinală, aşa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite şi în Regatul Unit, din cauza scepticismului unui număr tot mai mare de persoane faţă de vaccinuri.

"Depistarea de noi cazuri de poliomielită în acest an în ţări anterior libere de poliomielită ne reaminteşte că, dacă nu ne atingem obiectivul de a elimina poliomielita peste tot, aceasta ar putea să reapară", a avertizat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Această boală extrem de contagioasă, provocată de un virus care atacă sistemul nervos şi poate provoca paralizii permanente, afectează cel mai adesea copiii sub cinci ani, însă orice persoană nevaccinată se poate infecta.

De la lansarea sa în 1988, Iniţiativa a contribuit la reducerea numărului de cazuri de poliomielită cu peste 99% la nivel mondial.

Pe lângă OMS, IMEP include în principal Unicef, Rotary International şi Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA şi este finanţată de parteneri din sectorul public şi privat şi de bănci de dezvoltare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272