REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Poluarea din Portul Constanţa... NU E NICI O POLUARE! Ce spun autorităţile

Poluarea din Portul Constanţa... NU E NICI O POLUARE! Ce spun autorităţile

Replica API 23 ianuarie 2018 | 00:35 343

O filmare cu o pată roșiatică a fost publicată pe rețelele de socializare de către vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz. Acest lucru se întâmpla la sâmbătă, 20 ianuarie a.c.. Între timp, au fost înaintate adrese către instituțiile abilitate să rezolve problema, care după declarațiile lui Palaz, dar și a martorilor care au filmat, ar fi vorba despre o poluare. Reprezentanții de la Garda de Mediu, dar și cei de la Apele Române doresc să asigure populația că nu este vorba de poluare, ci de o algă care s-a dezvoltat datorită condițiilor meteo.

„Ne-am mai întâlnit cu acest fenomeni și în luna noiembrie, dar și în decembrie. Administrația Portuară Constanța monitorizează acest aspect. Este un fenomen de înflorărire, o dezvoltare în masă a unei algă - Noctilucas Scintillans. Este un organism unicelular, care prin dezvoltarea sa în apă, când găsește condiții de temperatură, grad de agitație, etc., se dezvoltă masiv și dă acel fenomen de supă gelatinoasă, de culoare orange-roșiatică. A mai fost și în noiembrie în Dana 15, 19”, au punctat inspectorii de la Apele Române.

De asemenea, Marian-Cristian Râșnoveanu de la Garda de Mediu a punctat clar că nu există o poluare în zonă. „Nu este poluare! Cei de la Apele Române au efectuat analize și știu mai bine, dar este vorba de o algă în dezboltare”, a punctat șeful de la Mediu.

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța a trimis, imediat după apariția informațiilor, o echipă care să evalueze situația din zonă. S-a constatat că nu există nicio poluare a acvatoriului Portului Constanța, fenomenul fiind unul de dezvoltare a algelor marine. Conform Administrației Naționale Apele Române, care a analizat din punct de vedere fizico-chimic și biologic apa din acvatoriul Portului Constanța, în zona danelor 19/20, 44/45, 53 și 63, unde s-a observat fenomenul „se constată dezvoltarea în masă a dinoflagelatului Noctiluca scintillans, care este un organism unicelular.

Este una din speciile planctonului marin care plutește pe apă și care provoacă apariția așa-ziselor red-tide prin dezvoltarea lor în apele marine unde găsesc condiții optime (temperatură, nutrienți, grad de agitație a mării). În cantități mari acestea se formează ca o peliculă la suprafața apei având un aspect de supă gelatinoasă de culoare oranj-roșiatică“. Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța este preocupată de respectarea condițiilor de mediu și ține sub observație atentă calitatea apei din porturile maritime românești.

Claudia CORBU

Citește și

VIDEO! POLUARE ÎN MAREA NEAGRĂ! E PRĂPĂD LA POARTA 10 DIN CONSTANȚA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca e adevarat ca specia e Noctiluca scintillans , atunci noaptea e bioluminiscenta. Ar fi misto de vazut.
1
0
De ani de zile la Poarta 9 se astupa niste balti pentru a creea teren construibil cu toate mizeriile din judet. Camioane cu deseuri vin nonstop, zi si noapte, si descarca deseuri menajere, moloz, plastice etc in gropile acelea pentru a le astupa. Asta se intampla la aproximativ 500-1000 metri de malul marii.
3
0
Deci muie palaz
4
0
avem ziaristi foarte prost pregatiti au terminat o facultate mediocra nu sa documenteaza cand scriu si sa jigneasca cat pot autoritatile incercati sa va faceti meseria cum trebuie.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272