REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ponturi pentru recuperarea rapidă după nașterea prin cezariană

Ponturi pentru recuperarea rapidă după nașterea prin cezariană

Replica API 20 noiembrie 2020 | 00:00 1107

Nașterea prin cezariană implică o perioadă de recuperare care nu este tocmai ușoară pentru proaspăta mămică. Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta organismul să se refacă mai rapid.

Potrivit medicilor, recuperarea completă după cezariană durează cel mult 6 săptămâni. Nu pare mult, însă atunci când ai un nou-născut care te solicită atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, o luna și jumătate ar putea părea o veșnicie. Însă există câteva ponturi care vor accelera perioada de vindecare după această intervenție chirurgicală, ajutându-te să fii în formă mai rapid, scrie doc.ro.

Odihnește-te – odihnă este esențială pentru refacerea organismului după o intervenție chirurgicală. Poate părea însă aproape imposibil pentru o proaspătă mămică să se odihnească. Fă tot posibilul că de fiecare dată când cel mic adoarme, să faci același lucru. Astfel, organismul se va reface mai rapid, iar tu îți vei recăpăta energia pe zi ce trece.

Nu face efort fizic – ascultă-ți organismul și nu îl forță făcând efort fizic intens. Asta înseamnă că nu vei ridică greutăți (copilul va fi singură excepție, însă ideal e că în primele zile să ți-l pună cineva în brațe pentru a nu te forță ridicându-l), nu vei urcă multe scări și nu te vei implică în activitățile casnice în primele zile după naștere. Plimbările scurte te vor ajută să te refaci mai repede, dar vor preveni totodată și constipatia ori formarea cheagurilor de sânge.

Hidratează-te – imediat după naștere, hidratarea e importantă pentru că elimina anestezicul și medicamentele din organism. Apoi, hidratarea este foarte importantă și pentru că ajută țesuturile să se refacă mai rapid după intervenția chirurgicală.

Mănâncă ce trebuie – în primul rând, constipația apare adesea după intervențiile chirurgicale abdominale așa că trebuie să faci tot posibilul pentru a evita acest lucru. Mănâncă așadar alimente bogate în fibre, hrănitoare și, de preferat, în formă lichidă sau semi-lichidă (supe, smoothie-uri, piureuri) pentru a facilita tranzitul intestinal. Asigura-te, de asemenea, că mănânci și proteine, care ajută musculatura să se refacă, dar și alimente bogate în fier, care compensează pierderea de sânge din timpul intervenției.

Cere și acceptă ajutorul oferit de cei din jur – proaspetele mămici au tendința de a își dori să se ocupe singure de toate, însă prioritar este să se refacă mai repede după intervenția chirurgicală, astfel încât să îi acorde celui mic atenția completă. Așadar, nu ar strică să ceri o mâna de ajutor soțului, mamei sau soacrei astfel încât să beneficiezi de o ora de somn în plus. De asemenea, e foarte important că în primele zile după naștere să nu faci efort fizic, deci nici trebuie casnice – lasă pe cineva apropiat să te ajute în acest sens, lăsând curățenia și cumpărăturile în seama să. Cu cât te protejezi mai mult, cu atât mai repede și mai bine te vei reface.

Folosește remedii naturiste – dacă alăptezi și nu te simți bine să folosești medicamente calmante pentru a ameliora durerile resimțite, poți folosi câteva remedii naturiste. Gelul de arnica poate fi aplicat pe zonele dureroase, acesta ameliorând durerile musculare, inflamația și învinețirea pielii, specifice perioadei de recuperare după cezariană. Ceaiul de păducel și ceaiul de hibiscus pot ameliora durerile. Acizii grași Omega-3 pot accelera, de asemenea, recuperarea după intervenția chirurgicală.

Îngrijește corespunzător cicatricea – în primul rând, zona operației trebuie menținută curată și uscată. Respectă indicațiile medicului cu privire la momentul în care ai voie să faci baie. Atunci când vei spală zona, vei folosi numai apă și săpun.

După ce rană se va vindecă, poți folosi aloe vera gel, dar și vitamina E uleioasă pentru a estompa urmele lăsate de cezariană la nivelul pielii.

Nu neglija stările depresive – nici recuperarea emoțională nu e mai ușoară după nașterea prin cezariană. Statistic vorbind, femeile care nasc prin cezariană sunt expuse unui risc mai mare de depresie postpartum și anxietate. În acest sens, e important că proaspăta mămică să vorbească cu cei din jur, să ceară și să accepte ajutorul și să nu neglijeze stările depresive. Dacă ignori depresia, această nu se va vindecă mai rapid. Un psihoterapeut te poate ajută să te refaci mai repede așa că nu te teme, cere ajutor. Copilul tău este prioritar acum și nu te poți ocupă cum se cuvine de el dacă nu ești stabilă din punct de vedere emoțional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272