REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Post Brexit: 'Credibilitatea' Regatului Unit este în joc, apreciază preşedintele Macron

Post Brexit: 'Credibilitatea' Regatului Unit este în joc, apreciază preşedintele Macron

Replica API 3 noiembrie 2021 | 23:07 656

''Credibilitatea'' Regatului Unit este în joc în disputele post-Brexit privind licenţele de pescuit şi protocolul nord-irlandez, a apreciat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat ziarului britanic Financial Times şi publicat vineri seara, relatează AFP, citat de Agerpres.

Emmanuel Macron

Sursa foto: (c) Financial Times/facebook.com

''Nu vă înşelaţi, nu este vorba doar despre europeni, ci despre toţi partenerii lor. Pentru că atunci când petreceţi ani de zile negociind un tratat şi câteva luni mai târziu faceţi opusul a ceea ce s-a hotărât asupra aspectelor care vă convin cel mai puţin, asta nu este o mare dovadă a credibilităţii voastre'', a declarat preşedintele francez ziarului citat.

În timp ce ameninţările cu represalii planează de ambele părţi ale Canalului Mânecii în jurul licenţelor de pescuit în apele britanice, Parisul reproşând Londrei că nu le acordă în număr suficient, Emmanuel Macron şi Boris Johnson urmează să se întâlnească în acest weekend la Roma, în marja summitului G20.

Preşedintele francez a dat asigurări că nu există nici ''provocare'', nici ''tensiune'' privind drepturile de pescuit, ci ''trebuie să ne respectăm'' şi ''să respectăm cuvântul care a fost dat''.

Deşi a apreciat că este vorba de un ''test pentru credibilitatea'' premierului britanic şi a guvernului său, preşedintele francez a menţionat că este sigur de ''bunăvoinţa Regatului Unit''.

Subiectele de discordie se acumulează între Paris şi Londra: imigraţia ilegală prin Canalul Mânecii, pactul AUKUS care a dus la anularea unei comenzi australiene de submarine franceze şi consecinţele Brexit-ului, atât în Irlanda de Nord, cât şi pentru pescari.

În această ultimă chestiune, tonul a urcat miercuri, după anunţarea de către Franţa a intrării în vigoare a primelor măsuri de retorsiune - întărirea controalelor şi interdicţia pentru navele britanice de a debarca în porturile franceze - împotriva insulelor anglo-normande şi a Regatului Unit începând de la 2 noiembrie, dacă pescarii francezi nu obţin mai multe licenţe pentru pescuit în apele lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
N-a cazut balconul cu "Abuzatul gerontofil de la Elysee"
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272