REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prejudiciu la ANR cu fonduri europene! Fostul director şi alţi angajaţi, buni de plată!

Prejudiciu la ANR cu fonduri europene! Fostul director şi alţi angajaţi, buni de plată!

Replica API 11 iulie 2019 | 14:49 1387

Şerban Berescu

Fostul direct adjunct al Autorităţii Navale Române (ANR), Şerban Berescu, bun de plată! Conducerea îi impută, atât lui, cât şi altor persoane, un prejudiciu suferit de ANR în valoare de 32.600 lei. Suma reprezintă cheltuială neeligibilă în cadrul unui proiect european derulat în urmă cu câţiva ani, proiect condus chiar de Berescu. ANR a depus acţiune în instanţă pe răspundere patrimonială, iar alături de el, mai deţin calitatea de pârât şi: Gabriel Florescu, Mona Eliza Paraschiv şi Laurenţiu Petrişor Pricop.

În anul 2014, Autoritatea Navală Română a implementat un proiect cu fonduri europene. Programul operațional dezvoltarea capacității administrative (PODCA) avea ca obiectiv general crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în contextul evoluției socio-economice naționale. Manager de proiect a fost Şerban Berescu care, alături de echipa sa, au dus la îndeplinire obiectivele. Numai că, în urma unui control al Curţii de Conturi derulat în 2017, auditorii au constatat că a fost decontată o sumă neeligibilă, în valoare de 32.600 lei, ceea ce a condus la un prejudiciu adus autorităţii. Fapt pentru care, directorul Alexandru Mezei a demarat procedurile pentru recuperarea banilor. Fiecare persoană ce a făcut parte din echipa de proiect ar trebuie să returneze în jur de 6.000 lei. Unii au plătit, alţii nu. Şerban Berescu, aflat la pensie, a anunţat că el nu va plăti aceşti bani, fapt pentru care a fost depusă acţiune în instanţă. Alături de el, au mai fost chemaţi şi Gabriel Florescu, Mona Eliza Paraschiv şi Laurenţiu Petrişor Pricop.

„Este vorba despre un program european –PODCA. Urmare a încheierii acelui contract de finanţare, la sfârşit , Autoritatea de management, când a făcut socotelile şi ne-a decontat partea aferentă nouă, a găsit ca sumă neeligibilă decontării 32.600 lei. Responsabil în echipa de proiect era domnul Berescu, manager proiect, şi alte persoane. Curtea de Conturi, în 2017, a spus că acea sumă neeligibilă, dar plătită, constituie un prejudiciu adus ANR şi că trebuie să recuperăm banii. De la cine să-i recuperez? De la echipa de proiect. Uniii au acceptat la plată suma, alţii nu. Berescu a zis că nu plăteşte, aşa că am mers în instanţă”, a lămurit directorul ANR, Alexandru Mezei.

Acesta spune că echipa nu şi-a băgat banii în buzunar, a fost doar o neatenţie pentru acre acum trebuie să răspundă. „A fost o activitate din cadrul proiectului, trebuia să se formeze o parte din personal de a lucra cu acest sistem de management al documentelor. Oamenii erau veniţi, o pare, din ţară, trebuia să stea cinci zile cazaţi la Constanţa, de duminică până vineri. Cei de la Tulcea şi Galaţi, de exemplu, nu s-au cazat, au preferat să doarmă acasă dumunică şi să vină luni dimineaţă la Constanţa. Cei din echipă n-au ţinut cont de aspectul acesta. Nu a băgat nimeni bani în buzunar. Nu au urmărit cu atenţie acest aspect, nimeni nu s-a sesizat. Autoritatea de management i-a ieşit diferenţele astea de o zi pe lucrător, a sesizat, dar a lăsat-o aşa. Dar a fost sesizată Curteaa de Conturi”, a spus Mezei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacat, mare pacat ca va ti nascut si nu stiiti pentru ce si cum !
0
1
Patronatele sunt cinstite si va asteapta cu drag sa va angajati, ce mai stati in institutii de stat?
2
1
Berescu si Mezei 2 hoti nenorociti au furat miliarde nu le mai ajung furaciunile in articol sunt mentionate sume derizorii, la nave si examinari de brevete se iau spagi cu zecile de mii de euro au lucrat toata viata la stat si au averi de zeci de milioane de euro
2
0
tu vorbesti de spaga ? ai uitat cum faceai cheta pt protocol ? sa spuna oamenii care donau pt protocol ...de fapt tu fumai mare parte din tigari si whiski il beati ca porcii , pana la ultima picatura . Mancarea era gratuita , de la sermet . Ia - ti ma o femeie , incearca sa o futi sa te eliberezi de paranoia , nu ne mai fute la cap ! vino ma la sediu alde sa te vad la fata , sa vad , ma recunosti ?
2
3
TOATE INSTITUTIILE DE STAT SUNT CONDUSE DE NISTE SPAGARI SI NISTE HOTI IMPREUNA CU RUDELE SI AMANTELE SE PISA PE VOI PE ROMANI DE 30 DE ANI !Aveti numai bube peste tot!Faceti ceva si scoateti coruptia si nepotismele din sistem altfel sunteti complici si raspunzatori de soarta asta imputita!O natie de tradatori avem zeci de exemple in istorie si tot nu va invatati minte
5
3
mezei sa stea cuminte in banca lui si sa-si vada de stenturi ca il cauta aia cu coasa si s-ar putea sa-l gaseasca
4
2
Asta a furat de cand a intrat in ANR.Asa zisu'l Comandant fara voiaje.Are asta bani sa finante ANR anii de acum in colo.
1
0
berescu a facut doar smecherii toata viata si pensionar fiind a fost angajat titular la UMC de catre jigodia de Panait drept recompensa pentru ca a inchis ochii la fraudele cu numarul de studenti in grupe, prezenta la cursuri etc. are de unde sa dea banii inapoi
3
2
Manaila Mirela esti tare deranjata de controlul Curtii de Conturi.Asta inseamna ca tu erai buna dintre hoatele care n-au mai putut fura fiindca alea pe care le injuri tu n-au vrut sa puna botul la furaciunile voastre. In acest caz tu esti tarfa unuia dintre sefuletii de pe acolo care e pusa sa le faca nu numai p..a tare, dar si c..rul mare.
6
1
Baga mi as pula n ma ta Mezei
6
1
D-le Mezei, dati-le afara pe mona parashiv si doctora norocela benes. Cat am fost in control la ANR in 2017 au stat langa mine de dimineata pana seara. Au dat pe goarna multe chestii inclusiv subiectul din titlu. Mi-am dat seama in final ca sunt niste Stoarfe care murdaresc imaginea ANR-ului. Cat de Jigodie poti fi sa te reclami inclusiv pe tine?! Mai mi-au spus ca au depus reclamatii la mai multe institutii de control ale statului.
7
4
Piticii mustaciosi
4
1
Prejudiciul este neinsemnat si in mod sigur a rezultat din neglijenta si nu din intentie.
3
3
Tara arde si baba se piaptana. Se platesc polite intre actuali si fosti sefi. Berescu era cunoscut ca un sef dur dar corect care nu punea botul la smecherii, acest lucru a impiedicat sa se faca mici gainarii si acum plateste. Probabil ca are argumente clare si de aceea vrea in instanta.
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614