REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Programul 'Contul individual de economii Junior Centenar' a devenit operațional. Guvernul deschide cont tuturor copiilor!

Programul 'Contul individual de economii Junior Centenar' a devenit operațional. Guvernul deschide cont tuturor copiilor!

Replica API 7 ianuarie 2019 | 01:25 338

Guvernul României a aprobat, la 1 decembrie, Programul guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019 programul a devenit operaţional, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani, din întreaga ţară putând să depună sume de bani în contul acestora. Nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar. Programul nu este văzut cu ochi buni de părinți și spun că tutul este în interesul celor care l-au inițiat.

”Cât va depune statul bani? Un an, doi, trei… Apoi, cei de la conducere vor găsi tot felul de tertipuri să-l închidă, cumva”, a spus o mămică din Constanța. ”De ce nu fac altceva cu banii aceia și hotărăște fiecare părinte ce e bine pentru copilul lui? De ce nu măresc alocațiile? Ce poți face cu 84 de lei pe lună? Nimic. Cumperi rechizite și îți mai rămân bani pentru câteva zile de pachet la școală” a spsu un alt părinte. ”Învățământul românesc se presupune că este gratuit. Dar noi cotizăm în frecvent la școală pentru diverse. De ce nu investesc bani în școli, în educație, în sănătate. Ne mor copiii prin spitale și ei se gândesc să le facă conturi de economii? Rușine!”, a spus Florentina O., din Constanța.

De altfel, recent, parlamentarul Mircea Dobre își exprima și el dezacordul cu privire la acest program, pe care l-a numit un fel de CARITAS. ”Este un fel de CARITAS! Eu creditez statul român 18 ani? Cred că statul român are nevoie de creditarea cetățenilor, în afară de statele și impozitele care le plătesc, deja, lună de lună, an de an. Caută orice tertip, pentru că la finalul anului bugetar 2018 o să fie dezastru. Nu e de ajuns că-s creditați de cetățeni, prin plata impozitelor, mai vor și de la cei săraci, amărâți să fie creditați, pentru că se cheltuie în neștire. Eu nu sunt de acord să creditez statul român! Nu mă obligă să fac acest lucru, dar nici să mă păcălească să spună că mi dă banii după 18 ani. Cred că este un fel de păcăleală. Dacă ne uităm ce se întâmplă cu ROBOR-ul, peste 18 ani s-ar putea să fim trecuți la euro. Atunci, s-ar putea ca suma acumulată să fie devalorizată”, a declarat Mircea Dobre. ” Plus că respectivul cont nu face obiectul unei executări silite. Bun, nu pot face tranzacții. Dar, omul dacă face o evaziune fiscală și pune copilului un milion de euro în contul ăla? Se atinge cineva de banii ăia? Nimeni. Se duce cu sacoșa de bani și scrie economii pe ea. E cancaniadă acest program!”, declara Dobre.

Ce înseamnă Contul individual de economii Junior Centenar?

Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), contul de economii are ca beneficiari toți tinerii români cu vârsta sub 18 ani, urmând ca, dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul să acorde o primă anuală de 600 de lei. Banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate ori a decesului minorului. Programul statului are, însă, câte substraturi care pun la îndoială credibilitatea celor care l-au inițiat. De exemplu, statul ar urma să contribuie cu partea sa abia la finalul depozitului, adică atunci când copilul ajunge la vârsta majoratului. Mai mult, contul nu este supus executărilor silite. Aparent, un lucru bun.

Pe numele copilului este deschis un singur cont individual de economii Junior, automat la Trezoreria statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a împuternicitului acestora sau a reprezentantului legal al copilului. În cont pot depune bani și alte persoane decât reprezentantul legal al copilului. Modalitățile de depunere sunt virament, mandat la oficiile Poștei Române sau numerar la sediile Trezoreriei. Veniturile din dobândă, de 3% pe an, și din primă vor fi scutite de impozit. Banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate cu risc de deces ori a decesului minorului. Pentru copii instiutuționalizați, statul va fi cel care va asigura depunerea minimă de 1.200 de lei anual, prin autoritatea tutelară. Primul an pentru care va fi acordată prima de 600 de lei este 2019.

Statul virează banii doar la finalul depozitului, adică atunci când copilul împlinește 18 ani. Prima de stat va fi plătită în contul Junior la momentul la care titularul împlinește 18 ani, cumulat pentru toți anii din urmă, în 15 zile de la momentul la care depozitul expiră. Sumele acordate ca primă de stat nu sunt purtătoare de dobândă. În mod similar, sumele reprezentând dobânda anuală de 3% acordată la soldul contului (doar depunerile, nu și prima de stat) vor fi virate în contul titlularului la expirarea depozitului, la momentul la care titularul împlinește 18 ani, și nu anual. Plățile vor fi efectuate prin intermediul bugetului Comisiei Naționale de Prognoză. Sumele din contul de economii Junior nu pot fi executate silit, tranzacționate, cesionate sau folosite drept gaj, iar în anul calendaristic în care copilul împlinește 18 ani, statul nu va mai acorda prima de 600 de lei.

Expunerea de motive a Guvernului

Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), legiferarea unui tip special de cont de investiții reprezintă o prioritate a cărei reglementare nu poate fi amânată. Principalele atgumente care stau la baza acestei initiative sunt următoarele: consolidarea sistemului economic prin economisire și investire pe perioada active a individului, obligația statului de a contribuii la dezvoltarea armonioasă a copiilor, susținerea tinerilor în vederea asigurării unui nivel ridicat de pregătire profesională.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Probabil se vor juca si cu banii astia, la fel cum fac cu Pilonul II de pensii, la un moment dat se vor nationaliza.
1
0
Alta masura de ciordeala politica. Este si foarte credibil statul roman! Adica fraierii sa puna banii ca noi oricum facem ce vrem cu ei.Huooooo
3
0
O fi masura guvernului MEU ?
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272