REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Proprietarii blocului schelet din Portul Tomis vor să vândă clădirea! Video

Proprietarii blocului schelet din Portul Tomis vor să vândă clădirea! Video

Mirela PASCAL 7 noiembrie 2022 | 00:00 12046

Blocul schelet din Portul Tomis nu mai are nevoie de nicio prezentare. Povestea lui o cunoaștem cu toții, o cunosc și turiștii... de 20 de ani zace abandonat și probabil că vă intrebați câți ani vor mai trece până cand va căpăta altă față...sau până cand va dispărea. Reporterul Replica a vorbit cu Bactali Nadir, administratorul firmei care deține clădirea, Astera Consultanting, și ne-a spus că proprietarii iau în calcul vânzarea clădirii sau, în cel mai bun caz, cooptarea unor noi asociați.

Portul Tomis este umbrit de un mastodont ce se voia a fi cel mai luxos hotel de pe litoral, denumit Hilton. În anul 2002 au început lucrările, iar în 2005 trebuiau finalizate. Însă, nu s-a întâmplat asta, scheletul de clădire fiind, practic, abandonat în portul turistic Tomis. În urmă cu câțiva ani, a fost vândut, ajungând în proprietatea Astera Consulting, care promite să ducă mai departe proiectul început în urmă cu aproape 20 de ani. Numai că, două asociații au deschis acțiune în instanță, solicitând anularea PUZ ului și a autorizației de construire care permit construcția imobilului. Au pierdut, pe fond, însă litigiul nu s-a terminat, fiind în faza de apel.

Bactali Nadir, administratorul societății, a declarat, pentru Replica, că investitorul nu-și asumă riscul continuării lucrărilor, pentru că există posibilitatea să piardă procesul, iar pierderile financiare ar fi mult mai mari. ”Ce vă pot spune este că acea clădire nu este abandonată. Există un litigiu pe rol cu cei de la Constanța Altfel și Liga Constănțenilor. Există o autorizație de construire prelungită , în luna mai a fost emisă. A fost contestată, avocații ne-au îndrumat să sistăm deocamdată lucrările până când se soluționează dosarul din instanță. Este în faza de apel, la Curtea de Apel. Vom vedea ce vor hotărî judecătorii”, a declarat Bactali Nedir.

Apartamentele, scoase la vânzare... cel mai scump-un milion de euro

Între timp, societatea se asigură că va avea și clienți, așa că și-a scos la vânzare apartamentele. Și nu-s deloc ieftine: aproape un milion de euro.

Se ocupă o firmă cu care noi colaborăm. Sunt promisiuni de cumpărare, unele apartamente sunt rezervate, dar deocamdată noi nu am încasat nici o sumă și nu vrem să ne compromitem cu viitorii cumpărători. Avem promisiuni și pentru apartamentele de un milion de euro. Apartamentele pornesc de la 200.000 de euro, sunt într-o zonă foarte bună”, a mai spus administratorul.

Imobilul schelet s-ar putea vinde

Acesta a mai precizat că investitorii caută soluții pentru viitor și au luat în calcul vânzarea imobilului. ”Căutăm alte posibilități de a continua lucrările, vânzare asociere. De ce să nu se poată vinde clădirea dacă e în litigiu?! Nu este singura”, a completat administratorul

Întrebat dacă societatea va cere despăgubiri, pentru că... i s-a pus bețe în roate proiectului, acesta a precizat: ”Avocații spun că ar trebui să cerem despăgubiri. Pentru că din 2018 ne țin pe loc, lumea și persoanele angajate în acest proiect au cheltuit niște bani și în mod sigur vom cere despăgubiri dacă vom câștiga. Indiferent de ceea ce se întâmplă există o recepție parțială de 70% a clădirii, iar sumele de bani pe care asociații i-au investit în clădire și în terenuri aceștia vor trebui să le recupereze. Vorbim de ordinul milioanelor de euro”.

Reamintim că imobilul din Portul Tomis a fost lăsată de izbeliște în 2006, de investitorul italian de atunci. Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, spunea, în anul 2012, că investitorul nu a mai fost lăsat de soție să bage bani în proiect și astfel a vândut clădirea. Proiectul a fost preluat de o companie turcească și una din Cipru. În 2013, firma a avut o tentativă de continuare a lucrărilor, însă a eșuat, proiectul fiind, din nou abandonat.

Video:

Revenind la Astera Consulting, societatea a fost controlată, inițial, de Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu. Astăzi este deținută de AZ Primus Holdings LTD, cu o cotă de 50% și Rico Imobiliare, cu 50 %. Administrator este Nadir Bactali.

Făgădău, trimis în judecată pentru subevaluarea terenului pe care s-a ridicat clădirea

Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a fost trimis în judecată, de DNA Constanța, la finele anului 2020. Este vorba despre trei terenuri vândute ilegal, la prețuri derizorii, și fără licitație publică, pe vremea când era viceprimar cu atribuții de primar, către firma controlată Astera Consulting.

Prin aceste demersuri, Făgădău, și ceilalți inculpați din dosar, ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jos cu scheletul, este in ilegalitate de mult timp.
11
2
In prezent zona unde graviteaza scheletul de bloc, nu prezinta niciun interes imobiliar. Iarna te zboara vantul iar umezeala iti intra prin toti porii.
8
1
Mizeria aia de cladire trebuie sa fie demolata!
18
3
Cladirea construita in apa si pamant de umplutura a inceput sa se incline .Nu o mai cumpara nici drracu.
17
3
sa se faca cercetari si cei vinovati sa raspunda
13
3
a ramas strutzu fara bani ?
13
1
Cumpar schelet
14
3
Asa va trebuie, dati bani lui Mazare si acum ati luaton gura
12
8

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212