REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proprietarul unui bloc construit ILEGAL între case, obligat să DEMOLEZE; primarul Făgădău a primit rol de supervizor

Proprietarul unui bloc construit ILEGAL între case, obligat să DEMOLEZE; primarul Făgădău a primit rol de supervizor

Replica API 15 mai 2018 | 06:37 4077

Lovitură de teatru în Coiciu!

Lovitură de teatru în Coiciu!

În luna noiembrie a anului trecut, cotidianul „Replica” publica un material despre modul „cum s-a ridicat un bloc cu 4 etaje între case, cu ignorarea PUZ-ului şi a drepturilor vecinilor”, în cartierul Coiciu, la intersecţia străzilor Frunzelor şi Portiţei. Anunţam atunci, în atenţia autorităţilor competente, că blocul respectiv a fost construit ilegal, fără nici un act, şi umbrea curţile învecinate, nerespectând mai multe norme prevăzute de Legea Contrucţiilor nr. 50/1991. Actualmente, o hotărâre judecătorească îl obligă pe proprietar să demoleze tot ce a construit ilegal.

Aşa cum se arată în materialul trecut, potrivit declaraţiilor unui vecin nemulţumit, în iulie 2013, un anume Liuta Mihai a început lucrările de construire a unui bloc cu 4 ateaje într-o zoonă de case, fără a avea vreo autorizaţie sau vreun aviz, nici acordul vecinilor. S-a încălcat inclusiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care pevede o limită de maxim 2 etaje peste parter. Clădirea ridicată fără nici o autorizaţie a fost gata în mai puţin de jumătate de an, potrivit reclamanţilor, care au fost minţiţi, iniţial, că imobilul va fi P+2E.

Culmea este că, între timp, investitorul a făcut demersuri să intre în legalitate şi a obţinut, PESTE 2 ANI de la terminarea lucrărilor, o autorizaţie de construire, dar tot pentru P+2E. Ultimele 2 etaje au rămas, astfel, în ilegalitate. Oamenii i-au reclamat peste tot, la primărie, la parchet, la poliţie, la Inspectoratul pentru Construcţii şi oriunde se putea depune o sesizare, mai ales că, aşa cum arată reclamanţii, activitatea lui Mihai Liuta avea şi un iz penal: în incinta imobilului funcţiona un bar „mascat”.

“Ne-au atras atenţia mai multe aspecte: nu a venit nimeni vreodată de la primărie sau de la Inspectoratul pentru Construcţii, să verifice. Tot în 2013 (după ce a fost terminată construcţia, n.r.), a venit la noi (Mihai Liuta, n.r.) să-i dăm semnături că vrea să facă bar. Bineînţeles că nu i-am dat nici o semnătură, dar cu toate astea, şi-a deschis bar, mai cu perdea. Veneau tot felul de persoane dubioase acolo”, ne-a declarat, la vremea aceea, Valerică Decu, reclamantul.

Răspunsul primăriei, cu du-te – vino

Mai departe a urmat o situaţie puţin cam stranie: în urma unei sesizări, Primăria Constanţa a răspuns că „solicitările înregistrate pentru emiterea certificatului de urbanism, autorizaţiei de construire şi memoriile tehnice care fac parte integrantă din documentaţia aferentă emiterii certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire (din 2015,n.r.) nu fac referire la procedura de intrare în legalitate”. Adică totul era legal, în opinia lor, chiar dacă blocul avea 2 etaje în plus, chiar dacă nu respecta distanţa între clădiri şi îi priva de anumite trepturi pe vecini.

Răsturnare de situaţie: primăria a dat în judecată proprietarul

Mai departe, contrar acestui răspuns, tot primăria l-a dat în judecată pe proprietar, pentru a-l obliga să dărâme ceea ce a construit ilegal, în speţă, ultimele 2 etaje, asta deşi, iniţial, toată clădirea fusese ridicată fără nici un act. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa pe 5 mai 2017, unde judecătorul a respins acţiunea, pe fondul cauzei. Mai departe, primăria a formulat apel împotriva hotărârii dată pe fond, iar în apel, Tribunalul a desfiinţat prima hotărâre şi a admis cererea primăriei, obligându-l pe proprietar să-şi demoleze tot ce a fost construit ilegal, adică cele două etaje superioare.

Iată hotărârea instanţei: „Solutia pe scurt: DECIDE: Admite apelul formulat. Schimbă în tot sentinţa civilă nr. 13540/06.12.2017 pronuntata de Judecatoria Constanţa in dosarul nr. 12773/212/2017, în sensul că: Admite cererea. Obligă pârâtul la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, aşa cum au fost constate prin procesul – verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 4842/14.01.2016, precum şi la încadrarea în prevederile autorizaţiei de construire nr. 891/28.05.2015, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii.

În cazul nerespectării termenului limită stabilit, măsurile dispuse de instanţă, se vor duce la îndeplinire PRIN GRIJA PRIMARULUI, cheltuielile urmând să fie suportate de către pârât. Obligă intimatul să plătească apelantului cheltuieli de judecată de 40 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru (20 lei – fond, 20 lei - apel). Definitivă. Pronuntata in sedinta publica din 10.05.2018”.

Mai pe româneşte, până pe 10 iunie a.c., Mihai Liuta trebuie să-şi demoleze 2 etaje ale clădirii, în caz contrar, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prin aparatul său de specialitate, va trebui să se ocupe personal de problemă, pe cheltuiala proprietarului. Numai că, potrivit vecinilor care l-au reclamat, nu se vor opri aici, întrucât Liuta nu a primit semnăturile lor cu privire la construirea blocului, fie el şi cu 2 etaje. În acest moment există o plângere înregistrată şi la parchet, în care se aşteaptă emiterea unei rezoluţii de către procuror.

Daniel ALBU

Citeşte şi: https://www.replicaonline.ro/cum-s-a-ridicat-un-bloc-cu-4-etaje-intre-case-cu-ignorarea-puz-ului-si-a-drepturilor-vecinilor-337327/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu trebuie daramat nimica ce e munca multa ba ighiotilor lasai se termine constructile
0
2
Nu este nimic de mirare la tot ce se intampla intr-un stat mafiot! Ar trebui demolat!
0
0
O sa ajung vice la Stejaru si o sa-mi mut neamul acolo
0
0
Aceeasi situatie strada rachitasi nr 95 5 etaje fara locuri parcare
2
0
Un imobil asemanator exista in aceeasi zona, mai exact pe Luntrasului nr.4. Activitate de bar ascunsa si cu persoane dubioase care frecventeaza aceasta locatie si pentru care anul trecut au avut o perchezitie din partea politiei. Chefuri si injuraturi pana la 3 dimineata. Aceleasi nerespectari ale legii si in privinta imobilului construit foarte aproape de vecini, cu geamuri catre acestia.
0
0
Legea se aplica atat machidonilor, cat si romanilor! Terminati cu jignirile astea de 2 lei!
3
1
nU cumoarati de ma makidoni !!!
0
1
dar pe smecherul de pe ic bratianu langa terenul pe care il vrea primaria nu il vedeti? are si srl de rahat chimic si vila cat spitalul judetean. javra de pastaie i-a dat terenul in folosinta
2
0
Si la Mangalia ciorile au peste tot constructii ilegale dar nu sunt deranjati pentru ca ei sunt baza cand vin alegirile.
2
0
de a darama blocul...trebuie daramat Fagadau...altfel vor apare alte si alte blocuri...eliberarea pe banda a autorizatiilor de construire ...celor din etnia din care provine acest individ este ocupatia lui de baza...restul este can-can...Constanta este cel mai mizerabil oras !
12
1
Un makedon infect care crede ca face ce vrea ... jos cu mizeria de cladire construita ilegal
18
2
Fraierii iau autorizatie, alearga un an dupa hartoage, cheama arheologii, ISC si multi altii. Smecherii construiesc ce vor, cand vor, deschid atelier, bar sau ce le trece prin unicul neuron. Si nu sunt machidoni sau turci, ci indivizi veniti din toata tara, dupa 1990. Ca pot!
13
4
Dupa lege ai o multime de reguli de respectat ,asa ca am vazut la unul care a ocupat 100% suprafata ,a construit fara fundatie si s a dus citeva etaje,dar zice ca va rezolva.Legea e pentru fraieri
12
1
Aceeasi situatie si in cartierul Compozitorilor, unde dl. Postolache a construit fara autorizatie un bloc de 6 etaje pe str. Caudella colt cu Dinu Lipati.
10
1
primarul nu-i strain de toate astea
17
2
Ti ai dreaq cu natia de hoti mincinosi si koorve . Cine va adus din moldova. Huo
3
14
Poate ca n-ar mai trebui sustinuta spaga la nesfarsit si sa respectam pur si simplu niste norme de urbanizare si niste legi clare.. astfel incat sa ne incadram si noi mileniul printre europeni nu doar geografic, altfel vom ramane gunoaiele din Est muult timp de-aici incolo
19
3
si pe strada Madrid sunt 3 blocuri construite fara autorizatie.
13
1
pai asta de a construit blocul asta credeti ca a facut-o cu de la el putere? s-a bazat el pe vreunu' si a pornit constructia crezand ca obtine autorizatia mai pe urma, si daca nu s-au inteles la spaga s-a trezit ca este amenintat cu demolarea, dar foarte probabil ca va plati spaga ceruta si il vor lasa in pace, ca doar asa se rezolva treburile in Romania.
21
0
Ma chinui de 2 ani sa imi obtin o autorizatie pentru o casa. Se pun numai piedici, sta cererea cate 2 luni intr-un birou. O primarie plina de spagari care aparent sunt aparatori ai cetateanului normal. Realitatea ? Banii fac legea !!!!! Jos Fagadau si pupincuristul de Vanturache
29
1
CIPANELE MUSATELE
9
4
cine-a mai pomenit un asemenea cacat.
12
0
Exista un bloc in constanta care are decizie de demolare de peste 1,6 ani si? Nu s-a facut nimic in sensul asta.Nu se va demola nimic.Fagadau e mana-n mana cu ei!
28
0
Hai sa o vad si pe asta. Cimpanezii astia cred ca daca au facut banii prin orice mijloace isi permit orice. As vrea sa am mai multi cetateni ca dl. Dedu in Constanta. Doar asa prin spirit civic putem sa normalizam situatia, altfel ne intoarcem in anii 50 . Make, demoleaza urgent si fara praf. Astept sa vad solutionarea spetei blocului lui Galani. Stop distrugeri Parcului Tabacarie.
39
1
Ar fi premiera in Constanta sa ii darame cotetul aluia. Poate vor urma si altele...
39
0
Si combinatiile lor!
20
0
Aceleasi lucruri se intampla in continuare ! Am mai scris ... veniti in spate fostului magazin GULIVER, zona DACIA. S-au deviat conducte RADET, s-a mutat gardul Sc 12 B.P. Hasdeu, totul pentru a se incepe constuctia unui nou bloc intre Scoala, punct termic si aleea din spatele blocurilor. Urmeaza si o alta constructie putin mai sus, tot intre blocuri si alee ...
25
2
inca o victorie a justitiei, va fi demolat fara discutie, sa se invete minte si altii
20
1
Tot jegurile de machidoni in toate combinatiile ordinare.Plecati dracu de unde ati venit.
28
5
Zici tu ca nu se respecta nici o lege in Romania, oamenii nu mai au respect, rusine, bun simt, toti vor bani . Pai makidonii se incadreaza perfect in ce zici tu, la fel si acest cipanez Liuta Mihai. Primaria trebuie sa demoleze blocul!
32
2
victorie impotriva cipaniadei imobiliare!
38
5
Nu se va demola. De ce? Simplu, pentru ca armanlu nu chiari.
18
12
Domnilor redactori, de ce nu verificati va rugam frumos si daca in cartierul Tomis Plus s a respecatat PUZ ul Primariei! Defapt nu se respecta nici o lege in Romania, oamenii nu mai au respect, rusine, bun simt, toti vor bani, si atat! Dar vor platii cu varf si indesat!!!!
26
2
primaria cta are juristi? sau ce institutie din cta are juristi? toate incompetentele sunt juriste in cta! in coiciu si nu numai,e plin de blocuri intre case! asa ca, nu s-a descoperit apa calda acum!
23
2
Asa le trebuie cu cladirile astea ciudate. Nu vi se pare la fel de ciudata cladirea de pe mamaia de la pescarie din statia unde intorcea troleul? Daca iei sesnsul giratoriu mai tare intri direct la parter. Asta de pe portitei e stramba clar, se vede cu ochiul liber.
26
0
Liuta Mihai e cioara din piata Chiliei???
21
2
sa-mi bag pula in vecini ca oricum numai ciori borate bantuie prin zona
5
32
La Constanta o autorizatie de constructie dureaza doi ani. La cat de bine stiu sa lucreze comunistii corupti de sub Fagadau ma astept sa construissca lumea fara autorizatie. La primarie gasesti o adunatura de impotenti si frigide.
39
3
Un cacat...nu se va demola nimic
29
3
Tal Grameni mutrea ca ai taifa si nu ti mai minduia la Liuta. Agarseal.
8
16
asist la implozie
17
7
Frumos bloc ,pacat ca e stramb !
20
5
Din pacate orasul este plina de asemenea constructii multe edificate cu concursul functionarilor publici adica Primaria ... mare minune daca va demola ... sper sa cada si restul ca la domino...
56
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218