REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Propuneri pentru PUZ-ul PENINSULEI: emiterea de autorizații noi de construcții SUSPENDATĂ pentru 5 ani!

Propuneri pentru PUZ-ul PENINSULEI: emiterea de autorizații noi de construcții SUSPENDATĂ pentru 5 ani!

Replica API 15 ianuarie 2019 | 00:07 1476

Tineretul Național Liberal vine cu idei pentru revitalizarea centrului istoric

Autoritățile locale pregătesc un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona Peninsulară a municipiului Constanța. Acesta se află în dezbatere publică până pe 19 ianuarie a.c., dată până la care constănțenii și toți cei interesați pot transmite propunerile lor. Reprezentanții Tineretului Național Liberal Constanța subliniază că există deficiențe, chiar ilegalități, în modul în care Primăria Constanța a organizat dezbatere. Totodată, aceștia au pus pe hârtie o serie de propuneri cu privire la acest PUZ, pe care urmează să le transmită în cursul acestei săptămâni. Printre acestea, menționăm: suspendarea pe o perioadă de cinci ani a emiterii de noi autorizații de construcții, Primăria Constanța să nu vândă niciun teren din zonă, din patrimoniul său, pe o perioadă de zece ani, și scoaterea la licitație a clădirilor lăsate în paragină, supraimpozitate, dacă soldul datorat de proprietar ajunge la 70% din valoarea clădirii.

Primăria Constanța pregătește un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Zonei Peninsulare. Nu este prima dată când există un astfel de demers, a mai existat unul și în 2011, dar la data respectivă nu a fost finalizat. Drept pentru care, municipalitatea a realizat un nou proiect, aflat în dezbatere publică în perioada 17 decembrie 2018 – 19 ianuarie 2019. Cum era de așteptat, subiectul a stârnit interesul constănțenilor, dar și al partidelor politice. Printre cei care au creionat o serie de propuneri care ar putea ajuta la revitalizarea centrului istoric al orașului de la malul mării sunt și tinerii liberali constănțeni.

Luni, 14 ianuarie a.c., președintele Tineretului Național Liberal Constanța, Cosmin Sava, a făcut publice propunerile organizației, acestea urmând să fie transmise și Primăriei Constanța, în cursul acestei săptămâni.

„Proiectul inițial, propus in 2011, prevedea, printre altele, clădiri de până la 35 de etaje. Proiectul controversat nu a intrat în vigoare iar administrația locală a creionat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică in perioada 17 decembrie 2018 – 19 ianuarie 2019.

Pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă (aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018) însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal.

Lipsa propunerilor din partea primăriei este o încălcare flagrantă a legii nr. 52 din 2003 privind transparenta decizională. Legal, logic și normal ar fi ca Primăria să publice intențiile sale cu privire la noul PUZ și abia după să ceară părerea constănțenilor. Ulterior acestei prime etape, luând în considerare planul inițial al Primăriei și dorințele exprimate de constănțeni, trebuie formulat un proiect de PUZ și dezbătut public. Este regretabil faptul că cetățenilor le este îngreunată participarea”, a punctat Cosmin Sava.

Cât privește propunerile tinerilor liberali, puse pe hârtie cu sprijinul consilierului județean PNL Bogdan Bola și a lui Bogdan Barață, acestea sunt:

„Totuși, este important ca fiecare din noi să își expună punctul de vedere asupra acestei zone istorice, emblematice pentru orașul nostru. În urma consultărilor cu colegii mei din Partidul Național Liberal, am stabilit anumite principii ce trebuie respectate de noul PUZ:

Foto: Cosmin Sava, președinte TNL Constanța

Emiterea de autorizații de construcții noi, SUSPENDATĂ pentru 5 ani!

1. Istoria trebuie adusă la viață. Valoarea istorică a Peninsulei este evidentă dar, din păcate, in prezent sunt foarte multe clădiri istorice degradate. Noul PUZ trebuie să încurajeze revitalizarea acestor clădiri. Pentru a face acest lucru, investitorii privați trebuie încurajați să refacă imobilele istorice degradate, prin următoarele reguli:

a. Dacă un privat achiziționează o clădire acesta are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atâta timp cât păstrează și renovează fațada, păstrând acuratețea arhitecturii originale.

b. Emiterea de noi autorizații de construcții va fi suspendată pe o perioadă de 5 ani. Această interdicție temporară este necesară pentru a asigura o piață competitivă și corectă deoarece se poate întâmpla (cum de multe ori este cazul) ca cei care doresc să revitalizeze o clădire istorică să aibă costuri mult peste un investitor care construiește o clădire nouă. Mai simplu: dacă ai cumpărat o clădire, ești obligat să o renovezi și să nu ii schimbi fațada; dacă ai teren gol, nu ai voie să construiești pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la data adoptării noului PUZ.

c. Primăria nu va vinde niciun teren aflat în patrimoniul său pentru o perioadă de cel puțin 10 ani. Neavând posibilitatea de a construi, aceste terenuri nu vor avea o foarte mare valoare economică pe perioada interdicției de la punctul b. După revitalizarea peninsulei, aceste terenuri vor deveni mai atractive și, prin urmare, mai valoroase. După împlinirea acestor termene, s-ar putea lua în calcul vânzarea lor către investitori privați.

d. Supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină de către proprietari. În cazul în care persoana impozabilă nu plătește iar soldul ajunge la 70% din valoarea clădirii, primăria va demara procedura de executare silită prin scoaterea la licitație publică a imobilului, dând astfel posibilitatea achiziționării de către investitori de bună-credință, cu puterea financiară necesară demarării unui proiect de renovare.

Mai multe spații verzi: proprietarii care permit amenajarea de parcuri publice să fie scutiți de plata impozitului

2. Natura trebuie protejată. Constanța este cu mult sub minimul recomandat de metrii pătrați de spațiu verde per cap de locuitor. Prin noul PUZ, trebuie să ne asigurăm că parcurile nu se transformă în betoane. Mai exact, ariile verzi din Peninsulă, în mod special, dar fără a ne delimita la, Parcul Carol I (aflat între Mozaic și strada Termele Romane), zonele verzi din zona falezei Cazino, zonele verzi adiacente străzii Lebedei și zona dintre plaja Modern și Strada Mircea cel Bătrân, trebuie protejate de noi construcții și reamenajate ca adevărate parcuri de care se pot bucura oamenii. Terenurile aflate în proprietatea primăriei și care nu au construcții amplasate, vor fi transformate în parcuri sau piațete. De asemenea, există necesitatea de a introduce o noua regulă in Peninsulă: persoanele private, deținătoare de teren fără construcție amplasată, vor putea beneficia de o reducere de 100% a impozitului pe proprietate dacă acordă primăriei dreptul de a amenaja terenul respectiv ca parc cu acces public pe o perioadă minimă de 5 ani. După expirarea perioadei, proprietarul terenului se va bucura de accesiunea imobiliară a bunurilor amplasate de primărie. Coroborată cu regula mai sus menționată de a nu emite autorizații de construcții noi pe o perioadă de 5 ani, cel mai probabil proprietarii de astfel de imobile vor accepta benevol această înțelegere cu administrația locală.

Caracterul PIETONAL trebuie accentuat!

3. Centrul Istoric trebuie să devină un loc de care să te bucuri. Caracterul pietonal al peninsulei trebuie accentuat dacă dorim ca zona să fie un loc de care ne putem folosi, nu cum este în prezent: un simplu spațiu în care se află imobile și mașini parcate. Noul PUZ al zonei peninsulare trebuie să asigure o experiență plăcută celui care vizitează zona iar acest lucru se poate obține prin estetică (urmărind regulile menționate la nr. 1 si 2) și mobilitate. Întreaga zona trebuie să fie pietonală, cu piste delimitate pentru biciclete iar riveranii vor avea permise de acces auto doar intre orele 4 si 8 dimineața. Construirea unei parcări subterane în Piața Ovidiu nu este necesară din punctul nostru de vedere deoarece există două parcări de mare capacitate (una lângă Poarta 1, cealaltă lângă plaja Modern). În aceleași timp este necesară o legătura directă între strada Lebedei și strada Mircea cel Bătrân pentru a crea o „centură de ocolire” a zonei peninsulare pentru autoturisme. Mai exact, dacă vrei să dai un ocol centrului vechi din mașină, vei putea face asta intrând pe str. Termele Romane și continuând pe Bulevardul Regina Elisabeta, urmată de str. Lebedei cu ieșire, în zona hotelului Ibis, în strada Mircea cel Bătrân. Această centură istorică va trebui sa fie cu sens unic pentru a fluidiza traficul. Oamenii care vor să viziteze peninsula trebuie încurajați să meargă acolo folosind transportul în comun, lucru ce poate fi realizat dacă primăria ar pune în aplicare Planul de Mobilitate Urbană postat pe site-ul web dar nu o să intrăm în acest detaliu deoarece nu face parte din subiectul PUZ-ului Peninsulei”, au transmis reprezentanții TNL Constanța.

F.B.

Citește și: Constănţenii nu sunt de acord cu PUZ-ul din Zona Peninsulară

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Varsovia a fost rasa de pe Pamant in razboi si a fost reconstruita. In multe orase cladirile istorice au fost reconstruite de la zero, dar lasa ca este mai bine pentru prosti daca se suspenda totul, daca nu se mai face nimic, bravo idiotilor!
3
0
Domnule sau doamna in primul rand scapati de borfasii aia care ii aveti ca vecini in al doilea rand suntem sub ramura psd si dumneavoastra vbiti de lucruri afinte si bine facute ceea ce e anormal in era lui dancila dragbea stefanescu si fagadau
1
0
suntem unde suntem pentru ca nu avem oameni competenti, numai sefi si sefuleti, directorasi si sefi de birou, dar atat
9
0
Daca darami o cladire veche de 100 de ani si o reconstruesti la fel , si-a pierdut valoarea istorica , ptr ca nu mai e istorica . La fel si cum daca darami o piramida si o reconstruesti si o faci noua , nu mai e istorica ! E doar o copie a unei constructii istorice !
7
4
Argatul ne-a umplut deja de respect cu granitul lui ca foitza de ceapa. Acum, ar parea ca nu mai poate de grija orasului si a Peninsulei si are strafulgerari de geniu urbanistic laolalta cu prostul ala de la Bucuresti care se crede urbanist. In realitate, are de finalizat combinatiile gastii Mazare, Pork'n Strut din Peninsula. Amarata asta de Constanta va ramane cu o singura amintire de urbanizare adevarata: aia de pe vremea lu Ceau. Nu va mai vedea de acum incolo, cu mascaricii astia votati mereu de altii la fel ca ei.
11
1
faceti blocuri de "lucs" fara parcari tipic pt brinzarii care au capatat terenuri in zona prin spagi
16
2
Este o prostie. Pot fi construite cladiri noi pe locul ruinelor dar sa aiba arhitectura care sa se integreze, orasul trebuie sa mearga inainte, blocajul nu este o solutie. Lasati macar zona portului vechi sa se dezvolte modern cu cladiri inalte ca in Rotterdam.
5
10
De ce 5 ani si nu 50?? O alta eroare, sper, este permisul de acces intre 4-8 dimineata! Cum ati ajuns la intervalul asta? Clar trebuie sustinute si incurajate propunerile care sa contribuie la cresterea turismului in zona si nu la transformarea in cartier rezidential de lux! Restaurarea cladirilor vechi, unde sunt deja demolate sau aproape cazute, permisiunea de a fi reconstruite cu aceleasi fatade si regim de inaltime, demolarea cladirii hidoase din Piata Ovidiu si a scheletului din Portul Tomis, spatii verzi amenajate, vestigiile antice puse in valoare, curatate de balarii, etc.
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218