REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constănţenii nu sunt de acord cu PUZ-ul din Zona Peninsulară

Constănţenii nu sunt de acord cu PUZ-ul din Zona Peninsulară

Replica API 11 ianuarie 2019 | 00:00 1201

În dezbatere publică

În dezbatere publică

În această perioadă, se află în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei – Zona veche a orașului. PUZ-ul are rolul de a stabili condițiile de dezvoltare a zonei istorice a orașului, ce se va construi aici și care va fi regimul de înălțime pentru viitoarele clădiri.

În anul 2011, firma Expaco SRL a demarat procedurile pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal al Peninsulei, beneficiar fiind Primăria Constanţa. Din mai multe cauze, PUZ-ul nu a fost aprobat. În 2016, când Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului a discutat pentru prima oară documentaţia de urbanism realizată de Expaco, s-au stabilit câteva observaţii care privesc în special terenurile situate pe versanţi, de la Comandamentul Flotei şi până la plaja Modern.

S-a recomandat instituirea unei interdicţii temporare de construcţie pe terenurile de pe versanţi, până la întocmirea, avizarea şi aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice şi hidrogeologice, care să aibă ca obiectiv găsirea unor soluţii de consolidare a malurilor printr-un proiect unitar. Menționăm în PUZ-ul întocmit de firma Expaco se prevedeau construcţii chiar şi cu 37 de etaje – la Poarta 2 sau cu până la 10 etaje, pe faleza de la plaja Modern.

Ei bine, cum proiectul nu a intrat în vigoare, administrația locală a realizat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică la data de 17 decembrie 2018. Constănțenii, însă, par să nu fie de acord cu noul plan urbanistic zonal. De exemplu, Asociația Urban Verde spune, pe pagina sa de facebook, că ”proiectul, care inițial prevedea cladiri de până la 35 de etaje, a fost treptat “îndulcit”, în prezent discutându-se de posibilitatea construirii pe taluzul dinspre Portul turistic de blocuri de maximum 3 etaje.

Mai mult, se discută de posibilitatea construirii unei parcări subterane amplasată sub Piața Ovidiu și de realizarea unui pasaj rutier care să traverseze centrul istoric de la Termele Romane și până în portul turistic. În afară de faptul ca lucările aferente ar transforma zona veche într-un șantier pentru cîțiva ani de zile (de văzut exemplul “reabilitării” zonei peninsulare cu dale de ”granit”) și ar distruge vestigii istorice, punem în discuție oportunitatea și necesitatea construirii de clădiri noi într-un centru istoric”.

”Într-o astfel de zonă nu se poate construi, cu excepția situațiilor în care se reabiliteaza ori se reconstruiesc clădiri vechi pe același amplasament. Cu toții am vizitat la un moment dat o astfel de zonă istorică și am fost încântați de grija cu care autoritățile locale au administrat și pus în valoare propria istorie.

Din nefericire, la noi, clădirile vechi stau să cadă, sunt neîngrijite și lăsate în paragină de ani de zile, iar primăria este interesată doar de cum să mai permită unor proprietari de terenuri retrocedate să-și mai ridice un bloculeț cu vedere la mare. Nu trebuie să privim mai departe, ci doar la vecinii bulgari, unde zonele istorice din Burgas și Varna sunt demne de dat exemplu. Cum ar fi, oare, ca în frumosul oras vechi Nessebar, să se permită construirea pe versant a unor blocuri? Nu ne imaginam asa ceva”, a mai spus Asociația Verde Urban. Un alt cetățean al Constanței a dorit să-și expună punctul de vedere cu privire la PUZ-ul zonei Peninsulare.

”Se poate construi acea parcare subterană, dar cu posibilitatea vizitării totuși, măcar a unor fragmente, părți din ceea ce este considerat vestigiu istoric aflat sub pământ?! Suntem cred, singurul popor din lume care nu dăm bani pe istorie, ba..o mai și distrugem. Stăm pe un morman de vestigii prețioase și bani îngropati, bani ce ar putea intra în bugetul primăriei.

Cat despre construirea pe mal..e o aberațe. Sigur se poate construi însa, cu respectarea arhitecturii specifice, cu un mare succes, nu blocuri, gen monstruozitatea de ruină dinspre Comandamentul marinei sau hidoșeniile construite lângă case monument, nerespectând nici regimul de înălțime, nici arhitectura specifică”, a spus constănțeanca Laurenția O.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasati-o asa ,pentru ca dacă mergeti in marile TARI CIVILIZATE istoria se păstrează se restaurează si se reabilitează .
1
0
Fara blocuri noi, cel mult constructii care sa respecte arhitectura zonei si regimul de inaltime, poate chiar fatade identice cu ale cladirilor demolate sau cazute. Ce faceti cu ruinele orasului Tomis daca vreti parcare subterana? Pt ce parcare subterana daca tot limitati accesul auto in peninsula? Ce faceti cu cladirile in stare jalnica ale Primariei, ex casa Embiricos, sau ale unora care au alte prioritati, ex Casa cu Lei? Cum vreti sa arate peste 20 ani - un cartier rezidential de lux sau centru istoric plin de turisti?
3
0
Arhitectu n-a venit aici din tigania de bucuresti pentru a avea grija de orasul asta. A venit s-o puna de un ban si-o viata buna, sub aripioara Argatului. Un viermush ingrozit de Strutz si Mierla.
9
2
Noi platim impozite ca makidonii din primarie sa se pise pe orasul nostru. Daca nu mai platim impozitul se vor schimba multe
12
3
In zona Campus Universitar de la Taverna Sarbului pana la Penny pe partea cu lacul pana acum sa schimbat Puz ul de 3-4 ori iar acum se asteapta schimbarea puzului dinou deoarece cei care construiesc blocuri fara a respecta planul si fara locuri de parcare vor sa construiasca linga cladiri care pana acum au fost de maxim 4 etaje blocuri cu 8 nivele . Im aceea zona nimic nu se respecta . Zone care puteau fi niste cartiere frumoase se distrug . Avem un arhitect al orasului deosebit de slab pregatit si fara nici o viziune dat afara imediat acest corigent al arhitrcturii .Noroaie pana la gat
19
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108