REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PUZ-ul pentru Zona Peninsulară NU E GATA, e la stadiul de propuneri şi discuţii. Ce explicaţii oferă Primăria

PUZ-ul pentru Zona Peninsulară NU E GATA, e la stadiul de propuneri şi discuţii. Ce explicaţii oferă Primăria

Replica API 16 ianuarie 2019 | 00:00 534

Municipalitatea a început demersurile pentru actualizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru centrul istoric al Constanței, iar constănțenii și toți cei interesați pot transmite autorității locale, până pe 18 ianuarie a.c., puncte de vedere, observații și sugestii. Unul dintre aspectele semnalate cu privire la demersul autorității locale privind actualizarea respectivului PUZ, atât de către tinerii liberali cât și de alți constănțeni, vizează absența propunerilor Primăriei Constanța din documentele informative puse la dispoziția populației, spre consultare.

„Nu am prezentat populației propuneri, nu am ajuns la această etapă. În prezent, suntem într-o primă etapă de analiză a situației existente”, au precizat pentru „Replica de Constanța” specialiști din cadrul autorităților publice locale cu privire la reclamația privind absența propunerilor.

Actualizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Peninsulară a municipiului Constanța a stârnit interesul constănțenilor, al oamenilor de rând, al arheologilor, al locuitorilor din zonă și inclusiv a partidelor politice. Era și de așteptat, fiind vorba despre o zonă istorică, care cuprinde numeroase puncte de atracție turistică din municipiu.

Reprezentații Primăriei Constanța au anunțat că au publicat pe pagina web a instituției informații cu privire la acest subiect, dar în momentul în care au accesat articolul respectiv, cei interesați au găsit câteva prezentări power point cu planșe foto în care este prezentată situația existentă din Zona Peninsulară, dar nimic despre ce propuneri sau ce intenții au autoritățile locale pentru centrul istoric. „Legal, logic și normal ar fi ca Primăria să publice intențiile sale cu privire la noul PUZ și abia după să ceară părerea constănțenilor”, susținea Cosmin Sava, președintele TNL Constanța.

De ce nu sunt publicate în spațiul public propunerile autorității publice locale pentru PUZ-ul Zonei Peninsulare? Contactați de „Replica de Constanța”, specialiștii din aparatul autorității publice locale au precizat că, la acest moment, nici nu au ce propuneri să facă publice, în condițiile în care este în desfășurare prima etapă a procesului, de analizare a situației existente.

Iar potrivit acelorași specialiști, PUZ-ul Zonei Peninsulare este realizat în contextul unui proiect european, ALT/BAU – Alternative & intergrated solutions for the activation of unused buildings”, din cadrul Programului Operațional URBACT 2104-2020, care „se bazează foarte mult pe comunicarea cu toate părțile implicate”.

„Așa cum a fost precizat și în cadrul ședinței de informare din decembrie 2018, în prezent suntem în etapa de analiză a situației existente. Este o primă etapă, să vedem care este realitatea din teren. Noi, ca și specialiști, am început să facem acest demers care presupune analiza situației existente pe diverse paliere.

Dar pentru că dorim să realizăm o documentație de urbanism sub formă participativă, așteptăm și de la persoanele interesate, de la populația care locuiește în zonă, să vină cu observații, ce nereguli au identificat în zonă. Constatările din teren sunt binevenite. După închiderea acestei etape va fi emis un document care va cuprinde diagnosticul zonei, în care vedem punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările. Abia după ce am terminat aceste etape, vine viziunea, vin propunerile”, ne-au precizat specialiștii din cadrul autorității publice locale.

„Populația se așteaptă să identifice pe pagina web și reprezentări grafice cu propuneri. Nu sunt, nu deocamdată. Nu este un PUZ prelimiar. Se poate spune că realizarea acestui PUZ este puțin atipică, din punct de vedere al etapelor de lucru”, au adăugat specialiștii.

„Atipicul” survine și din faptul că PUZ-ul este realizat și cu ajutorul unui proiect european, ALT/BAU – Alternative & intergrated solutions for the activation of unused buildings, din cadrul Programului Operațional URBACT 2104-2020, în cadrul căruia specialiștii constănțeni au ocazia să preia de la partenerii din alte opt orașe practici în readucerea la viață a zonelor istorice. De altfel, la sfârșitul lunii ianuarie a.c. va avea loc o întrunire în cadrul acestui proiect european, în care unul dintre subiecte va fi tocmai centrul istoric al Constanței.

Pe tot parcursul anului 2019 vor mai urma și alte consultări a populației cu privire la nemulțumirile pe care le au cu privire la Zona Peninsulară, dar și la viziunea pe care o au pentru dezvoltarea acesteia. „Vor fi consultări de aproximativ o lună, vor fi inclusiv chestionare, de genul, „ce părere aveți despre...”, iar ulterior va fi prezentat planul de acțiune, în cadrul documentației de urbanism și va fi adus în fața consilierilor locali”, au adăugat specialiștii din cadrul aparatului administrativ.

Florentina BOZÎNTAN

http://www.primaria-constanta.ro/arhiva/detalii-stire?nws=36718871-8a60-65e9-84cc-ff0000670d49

Propuneri pentru PUZ-ul PENINSULEI: emiterea de autorizații noi de construcții SUSPENDATĂ pentru 5 ani!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Imperiul psd a apus la cta..
1
0
Cand te mananca te scarpini nenea Decebal! Uite asa ai reusit sa iti pui tot orasul in cap de parca nu era suficient cat te sapa Babu si Vanturache. Bravo primare!
2
0
Fagadau te-ai dus pe faras pe mana inganfatului de Vanturache! Un incompetent cu pretenii de artist. Om fara viziune, care tine in loc orasul de cand e arhitect sef in loc sa il dezvolte. Motiv pentru cate toti te injura Fagadau
4
0
Frumos ar fi sa vedem un centru vechi cu cladiri vechi renovate si consolidate si nu multe alte cladiri noi si nepotrivite cu restul. Deasemeni pot fi puse in valoare toate elementele vechi si foarte vechi care in lumea intreaga sunt un motiv de mandrie pentru popoarele care le detin.
4
0
minte asta cum respira!!!! ...e vorba de mediocrul de primar
3
0
L-au distrus deja ...
4
0
In muget liber este o stire despre ridicarea unui mall si a unor blocuri in zona abator. O stire foarte interesanta. Firma implicata...Sammarina.. Preluati ideea!
3
0
Bai idiotilor...noi va pkatim cu bani muti pe astia din primarie sa aveti idei sa veniti cu propuneri sa aveti viziune nu sa asteptati pareri ale oamenilor pe care apoi sa vi le insusiti voi ca fiind ale voastre....rusine FAGADAU!!!!
7
1
Daca intr-o socitate normala un PUZ dureaza intre 5 si 10 ani, atunci votati cu incredere FAGADAU !
8
0
Atat timp cat in primarie 90 la suta sunt makidoni sa nu va asteptati la ceva bun. Astia vor distruge orasul in intregime
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367