REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Raport devastator al Curţii de Conturi la Spitalul CF Constanţa: dări neplătite la stat, achiziţii frauduloase şi bani ‘evaporaţi’ din casierie

Raport devastator al Curţii de Conturi la Spitalul CF Constanţa: dări neplătite la stat, achiziţii frauduloase şi bani ‘evaporaţi’ din casierie

Replica API 3 martie 2018 | 00:29 806

Dezmăţ pe bani publici

Dezmăţ pe bani publici

foto Google maps

Instituţia de la malul mării la care Curtea de Conturi a descoperit cele mai mari nereguli este, de departe, Spitalul Clinic CF Constanţa. Milioane de lei neplătite la stat, achiziţii frauduloase şi bani furaţi, pur şi simplu, din casieria spitalului- sunt doar câteva din neregulile descoperite de inspectorii curţii. În paralel, alte instituţii de control precum ANAF şi Inspecţia Muncii au fost trimise la spital, pentru că ilegalităţile au depăşit atribuţiile Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi arată în raportul de activitate pe 2016 ce dezastru a descoperit la Spitalul Clinic CF Constanţa, nereguli exprimate în milioane de lei pagubă la bugetul statului. „Nu a fost virat la Bugetul general consolidat impozitul pe veniturile din salarii, precum și contribuțiile la bugetele de asigurări sociale datorate de angajați, cât și de către spital, în calitate de angajator, în sumă de 2.374 mii lei, aferente drepturilor salariale, motiv pentru care s-a solicitat efectuarea unor verificări de către DGFP Constanța”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Nereguli contabiliceşti în cascadă

Inspectorii au descoperit şi alte nereguli: „pentru drepturile salariale câștigate în instanță, achitate în sume nete, nu s-au calculat, înregistrat, reținut și virat la Bugetul general consolidat impozitul și contribuțiile aferente acestor drepturi, în sumă de 27 mii lei; nu au fost actualizate provizioanele constituite pentru sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială (22 mii lei)”. De asemenea, „nu s-a constituit și efectuat vărsământul pentru neîncadrarea de persoane cu handicap, în sumă de 98 mii lei, solicitându-se de către ITM Constanța efectuarea unui control de specialitate”.

Bani furaţi din casieria spitalului

Cele mai grave nereguli sunt însă cele legate de achiziţii şi furtul din banii spitalului: „În aceeași perioadă au fost efectuate plăți nelegale pentru achiziția unor aparate de aer condiționat la un preț mai mare decât cel ofertat de furnizor și, totodată, s-a constatat sustragerea de bani din încasările entității, în Registrul de casă nefiind consemnate toate operațiunile de încasări și plăți efectuate prin casieria entității”.

În fine, „referitor la reflectarea în evidența contabilă a activelor fixe corporale s-a constatat că pentru activele fixe de natura clădirilor și terenurilor aflate în patrimoniu nu au fost înregistrate diferențele din reevaluare în sumă de 1.731 mii lei”. În aceste condiţii, Spitalul Clinic CF Constanţa este a doua instituţie din Constanţa, după ANR, pentru care Curtea de Conturi a stabilit nivel de încredere scăzut în sistemul de control intern al entităţii.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe la aeroport cand treceti sa vedeti cat a costat o priza si un intrerupator la betivul ala de director.
0
0
Dar pe Badescu Laurentiu si pe Iacob Monica directoarea economica cu 4 clase cand ii verificati ? Au dat contracte cu spagi babane. Vezi contractul cu bocanci la 650 lei perechea cand peste tot se vind cu 120 lei. DNA se aude ?
1
1
Toti care comentati, n-ati lucrat pe nicaieri. Astea sint sume? Apar din erori de inregistrare.In plus, nu mai sint profesionisti in constabilitate.
0
2
sunt doua la CC de o prostie ...
1
0
Acum inteleg de ce nu aveau bani de tacamuri iar pacientii veneau cu ele de acasa.
0
1
Daca a fost in control de la Curte Manaila Mirela Marinela, adica MMM, amanta afaceristului Tulea, ca el a bagat-o la Curte, este evident raportul. Pe unde a fost in control panarama asta de patachina a facut prapad si a lasat angajati fara drepturi salariale.
11
0
La Urgente e plin de cersetori nespalati si plini cu virusi!
6
2
Da si astia de la curtea de conturi sunt varza
4
3
CINE RASPUNDE?CINE ESTE CEL CARE A SEMNAT? CEI CARE AU RASPUNDEREA JURIDICA SA PLATEASCA
4
1
Doar cind lucreaza ptr stat ! Cind e vorba de clinicile lor particulare treaba se schimba , atunci vorbim de banii lor !
12
1
Poate acum isi da seama statul roman ca medicii sunt un dezastru in postura de conducatori!!!!
8
6

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102