REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Rasele de câini recomandate pentru copii

Rasele de câini recomandate pentru copii

Replica API 28 noiembrie 2020 | 19:08 1303

Toți copiii adoră animalele de companie, însă câinii sunt cei care au cel mai mare succes la copii. Deținerea unui animal de companie joacă un rol important în dezvoltarea copilului, ajutându-l să fie responsabil, dar fiindu-i, totodată, un partener de joacă devotat.

Un studiu realizat recent la Universitatea Cambridge a scos la iveală un fapt surprinzător: copiii preferă timpul petrecut în compania câinelui, în defavoarea timpului petrecut cu frații lor, scrie doc.ro.

Studiul a fost realizat pe un eșantion alcătuit din 77 de copii cu vârstă de 12 ani, care au frați și surori, dar și un câine. Explicația dată de specialiști pentru acest fapt este simplă: câinii nu vorbesc, deci nu judecă. Așadar, copiii se simt mai relaxați în compania unui prieten necuvântător.

Mai mult decât atât, copiii nu își privesc câinele că pe un animal de companie, ci ca pe un tovarăș de joacă cu drepturi depline.

Alegerea companionului nu este ușoară deloc. Este o decizie care ar trebui analizată și studiată înainte, având în vedere că animăluțul ales este o responsabilitate pentru următorii 10-15 ani, poate chiar mai mult, în cazurile norocoșilor.

Spațiul este, de asemenea, un aspect foarte important. Necesitățile câinilor fiind diferite de la o rasă la altă – unii câini sunt mai potriviți pentru apartament, în timp ce alțîi sunt mai potriviți pentru familiile care locuiesc la curte. O căsuța cu curte este ideală pentru toate mărimile și rasele. În apartamentele mici însă, acomodarea cățeilor de talie mare este mai dificilă.

Un alt aspect foarte important este timpul liber și stilul nostru de viață. Dacă ne petrecem foarte puțin timp acasă, iar weekendurile sunt ocupate cu deplasări sau activități care nu permit și prezența unui cățel, cel mai bine ar fi să renunțăm la ideea de a ne mari familia cu un membru patruped. Este bine de știut că un cățel necesită timp de plimbare dimineață și seară, mai ales dacă locuiește în apartament. Dacă avem un job solicitant și dacă membrii familiei nu își pot dedică din timpul lor și cățelului, poate ar fi mai potrivit să ne luăm o pisicuță, pentru că această nu este așa de dependență de prezența stăpânului sau de dedicarea timpului liber.

Dacă am ales deja o rasă anume, este esențial să culegem toate informațiile înainte de achiziție. Ce gen de cățel este, ce temperament are, ce nevoi speciale are, cum se poate adapta în cadrul familiei și casei noastre. Dacă nu ne-am hotărât încă, e bine să ne informăm asupra mai multor aspecte. Tendința de a alege un cățel mic pentru apartament și/sau în familiile cu copii e foarte des întâlnită. Este și justificată. Un cățel mic se adaptează mai ușor în apartament, iar copiii își doresc frecvent un cățel pe care să îl și poată lua în brațe. Acest lucru e greu de realizat cu un ciobănesc sau un labrador.

Dar trebuie ținut cont de faptul că nu orice cățel mic este adaptabil familiilor cu copii și mai ales celor cu copii mici. Cățeii cu personalitate cum sunt bichonul, pechinezul sau cockerul se adaptează greu familiilor cu mulți membri și mai ales cu copii, caz în care aceștia pot reacționa și agresiv. Cățeii foarte mici, gen Yorkshire sau Pomeranian, pot suferi accidente la saltul din canapea, deci nu sunt recomandați pentru familiile cu copii sub 4-5 ani.

Sunt însă membrii excelenți și prieteni de nădejde cățeii din rasele: Shit tzu, Tekel, Terrierul că Scottish Terrier, West Highland white terrier, Boston Terrier, Buldogii precum cel englez și francez, Pug, Beagle.

Poate printre cei mai populari - și nu întâmplător - Golden Retriever, Terra Nova, cățeii din aceste rase sunt chiar bone pentru copii, stabilind o relație incredibilă cu aceștia. Ciobanestii Germani, Mastifii pot fi iarăși niște căței loiali și ascultători. Collie este, totodată, o rasă minunată pentru copii.

Am menționat aici doar câteva rase, fără să vreau să exclud vreuna. Cățeii sunt minunați oricum pentru creșterea unui copil, chiar dacă nu fac parte dintr-o rasă anume. Ba chiar trebuie spus că este remarcabilă fidelitatea, dragostea și recunoștință unui cățel adoptat de pe stradă. Să spunem că și longevitatea acestora este mai mare, că și rezistență la boli datorită selecției naturale. Având și o inteligență remarcabilă și o adaptabilitate remarcabilă, un cățel "maidanez" poate fi o varianta excelență.

Mai există câteva trăsături de comportament de care trebuie să ținem cont când ne alegem cățelușul. Rasă din care face parte cățelușul nostru (sau metișii acestei rase) ne va da indicațiile necesare cu privire la temperamentul acestuia, aptitudinile și caracterul.

Compatibilitatea om/ cățel este esențială. De aceea, nu vom alege un cățel de vânătoare dacă stăm în apartament și nu avem timp suficient să îl scoatem afară pentru a își consumă energia, care este remarcabilă.

Nu vom alege un bulldog dacă facem sport și jogging. Sau nu vom alege un cățel dominant dacă avem copii mici care îl pot irită și îi pot declanșa reacții neașteptate. Este esențial să ne informăm fie la crescătorii acestor rase, fie la cabinetele veterinare.

Dacă nu îl putem încadra într-o rasă anume, fiind un cățel de stradă, și nu putem bănui dacă este metis al vreunei rase, chimia dintre om și câine este cea mai importantă, această regulă fiind valabilă în oricare relație om/animal. Credință că suntem și noi aleși de aceștia este foarte des întâlnită, iar poveștile începute astfel sunt mereu fascinante.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218