REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Răzvan Filipescu: Am votat împotriva modificărilor Codului Fiscal

Răzvan Filipescu: Am votat împotriva modificărilor Codului Fiscal

Replica API 15 iulie 2022 | 00:00 972

Răzvan Filipescu președintele PRO România, filiala Constanța, a anunțat că, în calitate de membru al Consiliului Economic si Social, a votat împotriva modificărilor Codului Fiscal.

Răzvan Filipescu

„Vești proaste pentru turism, motiv pentru care, acum 2 zile, în calitate de membru al Consiliului Economic și Social am votat împotriva modificărilor Codului Fiscal. Azi însă, a fost adoptată creșterea TVA-ului la servicii de restaurant, cazare și catering de la 5 % la 9 %, lucru pe care îl vom resimți cu toții din ianuarie 2023 pe notele de plata și facturile de cazare.

Mi-e teamă că această măsură va reprezenta o presiune pentru #antreprenorii încercați deja de pandemie, criză economică, scumpiri de utilități și materii prime, de războiul din Ucraina, de deschiderea granițelor altor țări iar guvernanții le mai oferă câteva bătăi de cap.

La fel de grav din punctul meu de vedere este acela că noile modificări au eliminat impozitul specific, au diminuat plafonul de impozitare al microîntreprinderilor și lasă la opțiunea operatorilor din HORECA posibilitatea de a opta între Impozitul pe Cifra de Afaceri sau Impozitul pe Profit.

Impozitul pe cifra de afaceri este unul cert, îl plătea toată lumea și aveai garanții de încasare la bugetul de stat.

Impozitul pe profit fluctuează în funcție de diferența dintre venituri și cheltuieli, poate fi mare, mic sau chiar deloc.

În astfel de perioade, decizia de a crește taxele și de a permite să optezi între cele două tipuri de impozit în domeniul HORECA, poate duce la tentația că unii "operatori cu obiceiuri vechi" să încline spre "optimizare fiscală", să-i tenteze să-și diminueze #profitul pentru a plăți un impozit mai mic, cu alte cuvinte ar putea stimula evaziunea.

În momente de criză, cred că măsură de a crește taxele poate frână sau chiar bloca revenirea economică, crește riscul de apariție a evaziunii fiscale în domeniile afectate, generează corupție și poate crea probleme sociale, cu riscul creșterii șomajului.

În 2013-2016 am făcut parte din Guvernul Ponta, tot o alianța liberal socială, dar una care a scăzut taxele și impozitele iar măsurile au dus la creșterea încasărilor la buget: TVA de la 21% la 19%, TVA la alimente la 9%, impozit pe dividende de la 16% la 5% (acum crește la 8%), reducerea impozitării muncii, am lucrat și susținut voucherele de vacanță (care au scos la suprafață mare parte din economia gri din turism) și impozitul specific pt HORECA, pe care acum l-au eliminat.

Trecutul mi-a dat dreptate acum voi aștepta să văd încasările la buget în termeni reali nu mascate de inflație? dar sunt tare curios să văd pentru ce vor opta unii din cei mai vocali reprezentanți ai turismului românesc. Voi ce credeți?

PS. Sunt și câteva lucruri bune: creșterea TVA la băuturi pe baza de zahăr, extinderea facilității de scutire a impozitului pe profit, introducerea unui plafon neimpozabil pentru prestații suplimentare de tip hrană, cazare, chirie pentru angajații care lucrează în alt oraș, creșterea impozitului pe jocurile de noroc, dar nu înțeleg în celelalte cazuri de ce să schimbi ceva ce mergea bine și-ți aducea garantat bani la buget, în plus susțineau domeniile afectate de pandemie și nu numai.

Referitor la creșterea impozitului pe dividende de la 5 la 8% sau diminuarea plafonului pentru care se aplică TVA redus la achiziția de locuințe (tocmai în perioada de creșteri de prețuri la materii prime și materiale etc), vă las pe voi să le apreciați.“ este mesajul lui Răzvan Filipescu.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Off-topic! Dar Filipescu asta ma duce cu gandul la separatistul rus Denis Pushilin, au aceeasi fata de tractorist subacvatic.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272