REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Regim pentru femeile cu endometrioza: ce ai voie să mănânci și ce să eviți

Regim pentru femeile cu endometrioza: ce ai voie să mănânci și ce să eviți

Replica API 19 decembrie 2020 | 00:00 1518

Endometrioza este o boală în care țesutul care se găsește în mod normal în interiorul uterului se dezvoltă în exteriorul acestui organ. Țesutul care căptușește uterul se numește endometru, iar de aici apare și numele bolii. Endometrioza afectează 1 din 10 femei în perioada fertilă a acestora, scrie doc.ro.

Nu există în prezent un leac pentru această boală, cu toate acestea, endometrioza poate fi influențată pozitiv printr-un management corect al durerii și cu ajutorul unui stil de viață sănătos, cu o dietă bună și exerciții fizice.

Alimente care afectează în mod negativ femeile cu endometrioză

Anumite alegeri în ceea ce privește stilul de viață pot avea un impact asupra progresiei endometriozei și îți pot crește riscul de a dezvoltă boală. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a corela complet anumite alimente sau obiceiuri de dezvoltarea sau agravarea bolii, următorii factori pot influență negativ endometrioza:

• o dietă bogată în grăsimi trans - cercetările au arătat procente mai mari ale diagnosticului de endometrioza în rândul femeilor care consumă mai multe grași trans; acestea se găsesc predominant în alimentele prăjite, procesate și în cele de tip fast food.

• consumul de carne roșie - unele cercetări au arătat un risc crescut de a dezvoltă endometrioza o dată cu un consum mare de carne roșie.

• glutenul - un studiu făcut pe 207 femei cu endometrioza a arătat o reducere a durerii în cazul a 75% dintre participante, după ce femeile au eliminat glutenul din dietă lor.

Alimentele care influențează reglarea hormonilor, în special echilibrul estrogenului, pot influență în mod negativ femeile cu endometrioza. În plus, ar trebui să eviți alimentele care accentuează inflamația din corp și care duc la o durere și mai mare sau la o progresie mai rapidă a bolii. Aceste alimente sunt:

• alcoolul

• cofeină

• glutenul

• carnea roșie

• grăsimile trans (precum cele care se găsesc în fursecuri, biscuiții sărați, prăjituri și margarină) și grăsimile săturate.

Alimentele cu un impact pozitiv în endometrioza

Pentru a lupta contra inflamației și durerii cauzate de endometrioză, cel mai bine este să consumi alimente bogate în nutrienți, să adopți o dietă echilibrată care este alcătuită în principal din legume și bogată în vitamine și minerale. Acest regim include:

• alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale; poți mânca: mere, pere, prune, fasole, linte, mazăre, fulgi de ovăz, nuci, citrice, cereale integrale, semințe de chia și semințe de în;

• alimentele cu un conținut mare de fier, cum ar fi legumele / frunzoasele de un verde închis, broccoli, fasolea și nucile și semințele;

• alimentele bogate în acizi grași esențiali, cum ar fi somonul, tonul, macroul, nucile, semințele de chia și semințele de în, alte tipuri de peste gras, semințe de dovleac;

• alimentele bogate în antioxidanți care se găsesc în fructele și legumele colorate, cum sunt portocalele, fructele de pădure, ciocolată neagră, spanacul și sfeclă roșie.

Ce trebuie să reții

Fii atentă la modul în care corpul tău reacționează atunci când mănânci anumite alimente. Ține un jurnal alimentar în care notezi ce alimente mănânci și orice simptome apar sau ce anume declanșează reacții. Toate aceste informații sunt de ajutor.

Mergi la un medic nutriționist sau dietetician, care te va ajută să îți planifici mesele principale și să alegi alimentele care funcționează cel mai bine în cazul tău dacă ai endometrioză, pentru că nu există o abordare generală care să se potrivească tuturor femeilor cu endometrioză.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272