REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Regimul alimentar în ciroza hepatică

Regimul alimentar în ciroza hepatică

Replica API 2 septembrie 2021 | 00:00 1111

Ficatul este un organ vital care îndeplinește mai mult de 500 de funcții. Dacă suferi ciroză, ceea ce mănânci și bei în fiecare zi este deosebit de important. De ce? Pentru că elemente precum proteinele, sodiul și zahărul îți suprasolicită ficatul, dându-i o sarcină suplimentară pe care este posibil să nu o mai poată îndeplini din cauza bolii, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Persoanele cu ciroză riscă de multe ori să devină subnutrite din cauza modificărilor metabolismului și a problemelor digestive care apar pe măsură ce ficatul se deteriorează tot mai mult. Cercetările au arătat că persoanele cu afecțiuni hepatice care nu se hrănesc adecvat sunt mai susceptibile să experimenteze complicații din cauza cirozei, riscând inclusiv moartea.

Un plan de dietă pentru ciroză ar trebui elaborat cu ajutorul medicului tău și al altor membri ai echipei de asistență medicală, cum ar fi un medic nutriționist, pentru a te asigura că te hrănești adecvat și pentru a evita alegerile care îți pot agrava starea de sănătate.

Autorii unui articol din 2018 din Journal of Clinical Gastroenterology spun că „managementul dietetic al cirozei nu este o abordare unică, ci ar trebui implementat mai devreme în algoritmul de tratament pentru a îmbunătăți prognosticul clinic al cirozei”.

Ce reguli generale are această dietă?

Dieta pacienților cu ciroză hepatică va trebui adaptată în funcție de starea generală de sănătate și de nevoile individuale, dar există câteva orientări generale pentru acest plan alimentar:

• Evitarea alcoolului: Orice cantitate este considerată dăunătoare pentru oricine are ciroză, deoarece este o cauză potențială a mai multor leziuni hepatice - chiar și insuficiență hepatică. Alcoolul poate contribui, de asemenea, la malnutriție și la alte probleme de sănătate.

• Limitarea grăsimilor: organismul digeră grăsimile folosind bila, un lichid galben-verde produs de ficat. Când ficatul este deteriorat, producția și furnizarea de bilă pot fi afectate, ducând la simptome digestive. Un ficat care nu funcționează bine are dificultăți în procesarea unei mese bogate în grăsimi. Grăsimile sănătoase pot fi incluse în alimentație cu moderație.

• Evitarea cărnii / fructelor de mare crude sau insuficient gătite: persoanele cu leziuni hepatice cauzate de ciroză au o funcție imunitară afectată, ceea ce înseamnă că bacteriile și virusurile pe care aceste alimente le pot conține pot duce la o infecție potențial gravă.

Pe lângă schimbarea alimentelor din dietă, poate fi necesar să schimbi și cantitatea lor. Dacă ai ciroză, poți avea un risc mare de subnutriție, deci este posibil să fie nevoie să consumi mai multe calorii într-o zi pentru a satisface cererea crescută de energie a corpului din cauza stării tale de sănătate.

De asemenea, și recomandările pentru aportul de proteine variază. Influența proteinelor asupra bolilor hepatice este oarecum controversată și este încă în studiu.

Va trebui să te consulți cu medicul tău sau cu un dietetician pentru a determina cantitatea exactă de proteine recomandată pentru tine. Caloriile din proteine vor fi o componentă esențială a unei diete variate și hrănitoare, iar proteinele sunt esențiale pentru prevenirea atrofiei musculare.

Ce este bine să mănânci/să eviți ?

Dacă urmezi o dietă de ciroză, există câteva alimente și băuturi pe care va trebui să le eviți cu strictețe. Cu toate acestea, poți alege dintre multe alimente nutritive și gustoase, inclusiv produse proaspete, cereale integrale și proteine vegetale.

• Fructe și legume: alege produsele proaspete atunci când este posibil, deoarece conservele au de obicei sodiu și zahăr. Adaugă bucăți de fructe în bolul cu cereale sau ovăz pentru beneficii nutriționale suplimentare, fibre și puțină dulceață naturală. Fructele bogate în fibre, precum merele, constituie singure o gustare sănătoasă și sățioasă.

• Produse lactate: Produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi vor fi probabil prea greu de digerat. Optează, de exemplu, iaurt grecesc cu un conținut scăzut de grăsimi, porții mici de brânză maturată cu conținut scăzut de sodiu și lapte de migdale sau soia.

• Deserturile pe bază de lapte, cum ar fi budinca, cremele și înghețata, ar trebui să fie limitate. Poate fi necesar să le eviți complet dacă ai probleme semnificative în procesarea grăsimilor și a zahărului.

• Cereale: Alege pâine integrală, paste, orez brun și cereale în locul celor făcute cu făină albă rafinată. Granola și batoanele de granola pot constitui gustări rapide, cu condiția să aibă un conținut scăzut de zahăr și sodiu.

• Proteine: carnea roșie nu este agreată în dieta pentru ciroză. De asemenea, nici mezelurile procesate. Pot fi consumare porții mici de carne de pasăre de curte, unele tipuri de pește proaspăt de captură (cum ar fi somonul) și ouă sau albușuri de ou. Majoritatea cantității de proteine ar trebui să provină din surse vegetale, cum ar fi fasolea uscată și leguminoasele, porții mici de nuci nesărate sau unt de nuci și tofu.

• Deserturi: Prăjiturile, fursecurile, biscuiții, clătitele pot fi bogate în zahăr și sare, deci este mai bine să le eviți. În general, trebuie să eviți produsele de patiserie, gogoșile și brioșele, cu excepția cazului în care îți gătești tu acasă variante cu conținut scăzut de grăsimi, zahăr și sare.

• Băuturi: Nu ai voie să consumi alcool dacă ai ciroză hepatică, dar ai o mulțime de alte opțiuni. Apa este cea mai hidratantă alegere, dar dacă urmezi o dietă săracă în sodiu, verifică etichetele de pe apa îmbuteliată, deoarece unele conțin sodiu. Laptele și sucul trebuie consumate numai dacă sunt pasteurizate. Deși, conform unor cercetări, cafeaua (dar nu și alte băuturi care conțin cofeină) se pare că aduce beneficii persoanelor cu afecțiuni hepatice, majoritatea profesioniștilor din domeniul medical recomandă pacienților cu ciroză să evite băuturile cofeinizate, inclusiv cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare.

Reține!

• Deoarece este permis consumul de fructe și legume proaspete, cereale integrale și surse de proteine vegetale, o dietă în caz de ciroză poate fi una extrem de nutritivă.

• Unii oameni care au boli de ficat prezintă simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață și pierderea poftei de mâncare, care îi împiedică să mănânce suficient și corespunzător. În astfel de cazuri, medicul tău îți poate prescrie vitamine sau suplimente alimentare care să te ajute.

• Ai grijă la suplimentele sau multivitaminele care conțin multă vitamină A, care pot fi toxice pentru ficat. Consultă medicul înainte de a lua orice suplimente care conțin fier, deoarece poate fi dificil pentru ficat să proceseze o doză prea mare.

• Ia cu precauție suplimente pe bază de plante care susțin că „sprijină sănătatea ficatului”. Aceste suplimente pot avea efecte secundare proprii, inclusiv provocarea unor simptome digestive sau agravarea acestora. Și, de asemenea, pot interacționa cu medicamentele care ți s-au prescris, putând duce la consecințe grave.

• Discută cu medicul tău înainte de a începe să iei orice tip de produs!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212