REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Republica Moldova: Un nou plan de acţiuni Republica Moldova - NATO a fost anunţat de Maia Sandu, după discuţia cu John Bolton

Republica Moldova: Un nou plan de acţiuni Republica Moldova - NATO a fost anunţat de Maia Sandu, după discuţia cu John Bolton

Replica API 30 august 2019 | 00:00 462

John Bolton, Maia Sandu, foto Reuters

Premierul moldovean Maia Sandu a anunţat joi că în curând vor începe negocieri privind un nou plan de acţiuni Republica Moldova - NATO, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o la Chişinău cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, cu care a abordat subiecte precum combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, dar şi sprijinul american pentru consolidarea sectorului de securitate şi apărare, transmite Radio Chişinău.

John Bolton, aflat într-un turneu în câteva state din Europa de Est, a reiterat sprijinul Washingtonului pentru reglementarea conflictului transnistrean, menţionând inadmisibilitatea interferenţelor din exterior în procesele interne din Republica Moldova, notează sursa citată. Vizita oficialului american o precede pe cea a premierului Maia Sandu, care urmează să se deplaseze la Washington la sfârşitul acestei săptămâni. Maia Sandu se va afla în SUA în intervalul 31 august - 4 septembrie, cam în aceeaşi perioadă în care la Washington se va afla şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte consolidarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare, care, potrivit Maiei Sandu, are un impact nemijlocit asupra asigurării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, asistenţa SUA pentru modernizarea sectorului de securitate şi apărare se ridică în prezent la aproximativ 15 milioane de dolari anual. "Anul acesta vom negocia un nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului Moldova - NATO şi vom trece la cea de-a doua fază a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare pentru Republica Moldova, susţinerea SUA în aceste sens fiind fundamentală. Doar aşa putem contribui la consolidarea capabilităţilor militare şi la fortificarea sistemului de securitate naţional, abil în gestionarea ameninţărilor atât convenţionale, cât şi hibride. Doar aşa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar şi oferă securitate", a subliniat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă difuzat joi de guvernul de la Chişinău.

Statele Unite ale Americii sprijină suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi consideră că aceasta trebuie să-şi decidă de sine stătător viitorul, fără influenţe din exterior, a declarat John Bolton, precizând că SUA vor susţine şi în continuare autorităţile de la Chişinău în vederea reglementării conflictului transnistrean. "Vom susţine puternic eforturile guvernului pentru a rezolva această problemă şi pentru a asigura unitatea Republicii Moldova şi ca să nu fie obiectul unor influenţe din exterior. Este un subiect important pentru populaţia ţării, dar menţinerea integrităţii teritorială este crucială şi pentru noi", a insistat Bolton.

Potrivit comunicatului citat, Maia Sandu a insistat pe fermitatea guvernului în ce priveşte implementarea unor reforme structurale şi a exprimat recunoştinţa faţă de SUA, pe care le-a calificat drept partener strategic care a susţinut eforturile Republicii Moldova de restabilire a proceselor democratice şi protecţiei drepturilor omului după o perioadă în care Republica Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat. "Ne dorim ca subiectele prioritare de pe agenda guvernului, formulate în baza necesităţilor şi aşteptărilor cetăţenilor, şi anume combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, găsirea modalităţilor pentru diversificarea surselor energetice, să fie în continuare elementele-cheie ale agendei de cooperare bilaterală şi mizăm pe susţinerea partenerilor americani în implementarea reformelor critice pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic", a declarat Maia Sandu.

"În numele Guvernului SUA, vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră pentru a combate corupţia, un obiectiv extrem de important pentru potenţialii investitori şi parteneri de afaceri din Statele Unite ale Americii. Succesul dumneavoastră în acest domeniu va avea implicaţii serioase pentru Moldova, dar şi pentru parteneriatele cu alte ţări ale lumii. SUA cred cu tărie în suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi este decizia ţării voastre ce viitor va alege, fără a fi influenţată din exterior", a declarat la rândul său oficialitatea americană.

John Bolton a avut întrevederi separate cu preşedintele Igor Dodon şi cu ministrul de externe Nicu Popescu. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
alti pupincuristi ai vestului
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212