REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

REVOLTĂTOR. Accident rutier din cauza unei CLINICI PRIVATE care a ÎNCURCAT rezultatele analizelor unui pacient!

REVOLTĂTOR. Accident rutier din cauza unei CLINICI PRIVATE care a ÎNCURCAT rezultatele analizelor unui pacient!

Replica API 3 aprilie 2019 | 08:23 3176

La un pas de TRAGEDIE!

La un pas de TRAGEDIE!

Incredibil! Clinica Pozimed, acuzată că a încurcat buletinul de analize unui pacient. Acesta din urmă avea tumoare pe creier, iar rezultatul analizei de CT a ieşit că este sănătos tun! Clinica şi medicul neurolog, specialist în radiologie imagistică, sunt obligaţi să-i plătească bolnavului daune de aproximativ 100.000 lei.

O perioadă de aproximativ 6 luni, pacientul nu a înțeles care sunt cauzele simptomelor sale – stări de greață, vărsături, amețeli, apoi a aflat o veste care este șocantă pentru orice persoană, respectiv că are o tumoare care îi pune viața în pericol și necesită intervenție chirurgicală de urgență, boală de care suferea deja încă de la controlul la Pozimed, precum și faptul că în această perioadă, dimensiunea tumorii a crescut, extirparea ei prin intervenție chirurgicală a fost dificilă, trauma psihică suferită de reclamant fiind sporită de frica că a întârziat timp de 6 luni în efectuarea operației.

D.B. din Constanţa a deschis o acţiune în instanţă prin intermediul căreia solicita daune morale şi materiale, după ce clinica privată din Constanţa i-a dat un diagnostic greşit care i-a pus viaţa în pericol. Deşi avea o tumoare pe creierul, examenul CT a ieşit... în limite normale. Instanţa i-a dat câştig de cauză şi a obligat clinica, dar şi medicul specialist, să-i plătească daune morale şi materiale.

Pacientul a povestit judecătorilor că, pe 28 iulie 2014, s-a prezentat la Centrul Medical de Diagnostic Imagistic POZIMED, doctorul Cosmin Niscoveanu fiind cel care l-a investigat craneo-cerebral cu ajutorul computerului tomograf.

Urmare a acestei investigații i-a fost eliberat un buletinul medical semnat și parafat de medicul specialist radiologie imagistică medicală, respectiv Niscoveanu, în care, la rubrica rezultatul investigației se menționa: "aspect normal al spatiilor lichidiene pericerebrale supra și infratentoriale" , iar la rubrica – concluzii – se menționa: "aspect CT și angio CT cranio-encefalic în limite normale", motiv pentru care medicul neurolog nu i-a recomandat niciun tratament și nu i-a prescris niciun fel de medicamentație.

Cu toate acestea, starea de sănătate se înrăutăţea, pe lângă durerile frecvente de cap și vărsături apărând probleme de echilibru și locomotorii. În luna ianuarie 2015, în timp ce se afla la volan, pacientul și-a pierdut cunoștința şi a avut un accident de circulație intrând cu mașina pe care o conducea într-un autobuz.

Din nou, D.B. a ajuns în atenţia medicilor efectuând un RMN craneo-cerebral nativ și cu substanța de contrast, în urma căruia i-a fost găsită o formațiune expansivă solidă neregulat delimitată, cu diametrul axial maxim de 35 mm. Astfel, sursa tuturor simptomelor pe care le avea de mai bine de 6 luni s-a constatat a fi o tumoare cerebrală.

Medicii constănţeni i-au recomandat, astfel, de urgență operația în vederea îndepărtării acelei tumori cerebrale, fiind îndrumat către o clinică din București. Fapt pentru care, a fost transportat de urgență cu ambulanța în capitală, întrucât tumoarea pe care o avea exercita o presiune asupra creierului. La clinica din Bucureşti a fost ținut 3 zile la terapie intensivă, sub supraveghere medicală permanentă, după trei zile fiin efectuată operația prin care i-a fost extirpată tumoarea cerebrală, operație care a durat 8 ore și jumătate.

Starea sa postoperatorie nu a fost una favorabilă, a povestit constănţeanul judecătorilor, potrivit rolli.ro, întrucât acumula lichid intracranian și au fost necesare mai multe puncții pentru a i se extrage acest lichid, proceduri foarte dureroase și traumatizante pentru el.

Din cauză că puncțiile respective nu au dat rezultatul scontat, a fost nevoie de o a doua operație pe care a suportat-o în data de 18 ma rtie 2015, după care imediat a început ședințele de radioterapie, pe care a fost nevoit sa le facă tot într-un spital privat, întrucât în spitalele de stat efectuarea acestor proceduri se realizează doar cu o programare ce trebuie făcută cu câteva luni înainte, iar în cazul său, situația impunea începerea urgentă a ședințelor de radioterapie.

Radioterapia a fost suportată greu de către organismul său, efectele acesteia resimțindu-le câteva luni de zile. Recuperarea sa fiind una de lungă durată și în prezent urmează tratamente foarte traumatizante și extrem de costisitoare.

Trauma prin care a trecut, costurile ridicate ale operaţilor, cazarea soției și a surorii sale la diverse hoteluri în București, atât în perioada internării sale pentru operație, cât și ulterior, au creat un dezechilibru financiar enorm în familia sa, că pentru a face față cheltuielilor necesare în special după operație, a fost nevoit să își vândă mașina și a fost foarte aproape să-și vândă și apartamentul.

A arătat că atât medicul care l-a operat, cât și ceilalți care l-au monitorizat post-operator i-au comunicat că starea sa de sănătate a fost una critică și că în situația în care ar mai fi întârziat cu depistarea acelei tumori, și-ar fi pierdut viața, că toți medicii i-au spus ca dificultatea operației pe care a suferit-o, precum și toate complicațiile ce au survenit după operație s-au datorat stadiului avansat al bolii, respectiv faptului că tumoarea a fost descoperită cu întârziere, că faptul ca i s-a pus un diagnostic corect cu 6 luni întârziere (jumătate de an de la apariția simptomelor și de la efectuarea primei examinări CT din 28.07.2014) a făcut ca boala sa să se agraveze, tumoarea crescând în dimensiuni, operația fiind mult mai grea și recuperarea mult mai dificilă.

Colegiul Medicilor i-a dat dreptate pacientului!

În instanţă, bărbatul a mai relatat faptul că a adresat clinicii Pozimed o solicitare de a-i elibera un duplicat de pe buletinul medical semnat de medicul Niscoveanu. Când l-a primit, a avut o reală surpriză: diagnosticul era diferit de cel ce-i fusese comunicat inițial şi prin intermediul căruia se constata că este sănătos tun. Adică, a primit buletinul medical al altui pacient.

Rezultatul corect al investigației din 28.07.2014 era: "formațiune so lid-semisolida rotund-ovalara cu dimensiuni axiale maxime de 43/50 mm, contur imprecis și lodofilie intensă la nivelul componentei centrale tisulare, dezvoltată infratentorial pe linia mediana, centrata pe vermisul superior si ventricolul IV asociind minim edem perilezional”, cu concluzii: "Proces expansiv intracerebelos median. Varianta anatomica ventriculara cu cavum septum pellucidum. Aspect angio CT cerebro- vascular in limite normale” și cu recomandarea "necesită IRM" .

Pacientul a făcut sesizare şi al Colegiul Medicilor, iar comisia de disciplină a constatat că medicul a săvârșit abatere de la protocolul practicii imagistice, constând în faptul că nu a verificat rezultatele semnate și nu s-a asigurat că rezultatul final a ajuns la pacient. Din analiza raportului de expertiză medico-legală efectuat de SML Cconstanţa și a raportului de expertiză medico-legală efectuat de INML Mina Minovici, instanța a reținut că tumora reclamantului a crescut în perioada 28.07.2014 – 09.02.2015 cu aproape 50 %.

Explicaţia halucinantă a reprezentanţilor clinicii Pozimed

În întâmpinarea de la Judecătoria Constanţa, apărătorii Pozimed au recunoscut că „din motive necunoscute” în posesia pacientului a ajuns un rezultat care nu conține adevăratul diagnostic.

„În condiții normale, rezultatele pentru investigații CT, în special cele cu secvența angiografica, se eliberează în termen de minim 48 de ore, deoarece implică procesări speciale și laborioase ale imaginilor, însă, cu toate acestea, pârâtul a procesat imaginile, a elaborat buletinul medical care conține în concluzii prezența unei formațiuni expansive intracerebeloase ceea ce indică necesitatea efectuării unui RMN, însă, din motive necunoscute, în posesia pacientului a ajuns un rezultat care nu conține aceste aspecte, iar rezultatul a fost însoțit de un film si un CD care urmau sa fie analizate de către clinician”, au povestit în instanţă reprezentanţii Pozimed, potrivit rolli.ro.

Cât despre daune, aceştia susţin că n-ar trebui să se facă răspunzători, deoarece ”reclamantul a ales o operație la o clinică privată unde cheltuielile sunt foarte mari, în condițiile în care cheltuielile la un spital de stat ar fi fost cu mult mai mici”. Referitor la acest aspect, instanța a reținut că pacientul are dreptul a alege serviciile medicale care apreciază că îi pot salva viața, în mod liber, fără nicio limitare, întrucât acest drept derivă din dreptul fundamental la viață și sănătate.

Pozimed şi medicul acuzat au efectuat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Tribunalului pe 13 martie.

Contactaţi de „Replica”, reprezentanţii Pozimed s-au limitat la a comenta doar atât: ”Suntem la curent cu situatia semnalatã și asteptãm hotãrârea definitivã a instanței inainte de a ne pronunța pe acest subiect. Toate deciziile legale vor fi respectate”.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jurnalism 0. Ce treaba are medicul? Omul a interpretat ceea ce a vazut pe CT, nu le inmaneaza el personal pacientilor.
2
4
Treaba e mult mai simpla. Analizele se fac din pix cu rezultate in funtie se varsta pacientului.
3
0
Cel cu tumora trebuia sa mearga la AKH, atunci sa vezi nota de plata...
2
0
inca un malpraxis scos la iveala. plin de ele la orice clinica sau spital. e ruleta ruseasca cand mergi la medic in Romania, speri sa nu fie unul din cei 9 din 10 care habar n-au semiologie si pun viata pacientilor in pericol. multa m.. medicilor care au ego-ul prea mare sa recunoasca cand un caz nu e de competenta lor si nu cer pareri avizate de la colegii lor mai experimentati, de obicei astia cu ego-ul mare mai sunt si spagari.
6
3
Am lucrat intr-un sistem in care erau multi copii,periodic acestor copii li se faceau acestora analize medicale ! Ce nenorocire !? Intru-na din zilele cand s-au facut analize de sange copiilor ,am observat o mare magarie -eprubelele cu sangele copiilor erau aruncate la gunoi ! Oare aceste cabitete madicale si salariatii lor sunt oameni de buna credinta sau sunt lepre ahtiale dupa profit ? Au chinuit copiii degeaba ! Ce S a mai credem de actul medical si rezultatul analizelor ?
10
0
rezultatul an urma unui tomograf la clinica Pozimed a-l primesti dupe cel putin 10 zile lucratoare si te costa 900 lei.bataie de joc.
8
2
E tumora nu e tumoare. Cand aflati si voi?
5
3
Si uite asa se injura doctorii la gramada, ca daca a gresit unul, toti sunt rai, pana ramanem chiar numai cu cei incompetenti, ca cei buni se duc de tineri in alte tari unde sunt respectati.
15
4
Dar pacientul sanatos care a primit diagnosticul cu tumoare ce a facut
14
1
Ce-a facut pacientul care a primit analiza celui bolnav ?--nici nu vreau sa ma gindesc !
18
1
Degeaba esti doctor daco esti lacom.Dati ma PSDistilor lege odata ori la stat ori la privat.Ia spune Snavoveanule ca esti popa si cunosti:Lacomia este un pacat ca eu nu stiu.
13
5
Un milion de euro ar trebui sa primeasca! Un miliard vechii e praf in ochii, la cate a suferit!
15
4
Laboratoarele de analize, de imagistica,farmaciile si nu in ultimul rand doctorii sunt fabrici de facut bani.Daca faci analize la trei laboratoare ai trei rezultate diferite.Iar daca faci anual analize la acelasi laborator, ai de fiecare data aceleasi rezultate.Esti in baza de date si doar se da un copy paste.
21
0
Cu un singur medic si 20 de asistente clar ti se va incurca diagnosticul.
15
1
Un pacient vindecat e un client pierdut!
20
1
Medicii trebuie sa isi asume munca pe care o desfasoara si sa raspunda penal si material in caz de eroare ! De rezultatele corecte ale muncii lor depind vietile pacientilor !
21
2
singurul medic profesionist-dr steliana popescu
15
4
medicii sunt niste calai si spagagii asta pentru ca li s-a marit salariile. RUSINE
14
3
Ar trebui data o lege : ori esti doctor la STAT ori esti la privati ! Sa aleaga ! Majoritatea sug la doua pwli ! Te examineaza si te agata la inceput cand mergi la cabinetele de STAT si apoi te cheama la cabinetul lor privat pe bani multi ! DOCTORII au ajuns sa fie ca POPII ... niste hapsani hrapareti !
47
2
Va pot da si eu exemplu de un spital privat care a trimis un pacient acasa spunandu.i ca e sanatos tun, desi avea niste analize preliminarii facute in urgenta si recomandari de a efectua alte analize de specialitate. Dupa acest "sunteti sanatos tun" s.a depistat o tumoare maligna dupa ce pacientul a stat asa "sanatos" acasa pana a intrat in coma.
21
0
Bai nenorocitilor, pai voi nu sunteti tot privat? Ce mortii vostri sunteti? Voi nu aveti incasari de privat??? Criminalilor
24
2
Abia ma abtin sa spun despre Pozimed ceea ce trebuie: deocamdata ! Cheltuieli mari - cum adica ?
25
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272