REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Roman Polanski vorbeşte despre copilăria sa în timpul Holocaustului într-un nou documentar

Roman Polanski vorbeşte despre copilăria sa în timpul Holocaustului într-un nou documentar

Replica API 1 iunie 2021 | 00:00 987

Regizorul franco-polonez Roman Polanski rememorează "groaza" trăită în copilăria sa în timpul Holocaustului într-un nou documentar care îi e consacrat, prezentat duminică în deschiderea Festivalului de Film de la Cracovia, informează AFP, citată de Agerpres.

Filmul îl urmăreşte pe regizor în oraşul în care a copilărit, în compania prietenului său de-o viaţă, fotograful Ryszard Horowitz, supravieţuitor al Holocaustului, pe care Polanski l-a întâlnit în ghetoul evreiesc din Cracovia în timpul războiului.

Filmul "Polanski, Horowitz. Oraşul natal" vorbeşte despre "memorie, confruntare cu trecutul, efemer, traumă şi destin", explică Mateusz Kudla, care a regizat şi produs pelicula alături de Anna Kokoszka-Romer.

"Prin aceste două personaje care au avut norocul de a supravieţui, am vrut să arătăm şi tragedia tuturor celor care au trăit în ghetoul din Cracovia şi nu l-au mai ieşit niciodată", a explicat el pentru AFP.

Sursa foto: Polański, Horowitz. Hometown / Facebook

Regizorul peliculei "Pianistul" povesteşte că a văzut un nazist împuşcând de la spate o vârstnică şi sângele acesteia a ţâşnit ca apa dintr-o fântână.

"Eram îngrozit, am fugit până la uşa din spatele meu (...) şi m-am ascuns în spatele acelor scări", povesteşte regizorul, care avea doar şase ani când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. "Aceasta a fost prima mea întâlnire cu groaza", explică el.

Filmul imortalizează şi întâlnirea lui Polanski cu nepotul cuplului Stefania şi Jan Buchala, doi ţărani polonezi care l-au ascuns timp de aproape doi ani în satul Wysoka, din sudul ţării.

Sursa foto: krkfilm.com/polanskihorowitz

Scos clandestin din ghetou, prin grija tatălui său, micul Roman a locuit la mai multe familii înainte de a se întâlni cu Stefania şi Jan Buchala, care au primit postum, în octombrie 2020, medalia "Drepţi între popoare" acordată de Israel celor care au ajutat la salvarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Documentarul nu menţionează şi acuzaţiile de viol împotriva lui Roman Polanski, persona non grata la Hollywood.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212