REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
8.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

România, cea mai mare evaziune fiscală din UE. Ciolacu: Peste 10% din PIB

România, cea mai mare evaziune fiscală din UE. Ciolacu: Peste 10% din PIB

Andreea CONDURACHE 20 septembrie 2023 | 15:41 794

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului.

Romania, cea mai mare evaziune fiscala din UE. Ciolacu: Peste 10% din PIB

"Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, n.r.). Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni - instituţiile statului, Ministerul de Interne - a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală. Cred că e un început corect", a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declarațiile premierului vin în contextul în care Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, în care e cuprinsă și prevederea potrivit căreia veniturile nedeclarate vor fi taxate cu 70%, nu cu 16%, așa cum se întâmplă în prezent.

De urmărirea celor care nu-și declară averile se ocupă inspectorii ANAF. Practic, sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar în actele oficiale nu figurează cu venituri care să poată justifica achiziția unor astfel de bunuri.

O astfel de măsură pune presiune pe ANAF, instituție care a fost deseori criticată pentru lipsa acțiunilor ferme. Mai exact, Fiscul are nevoie de o reformă pentru a ține pasul cu realitățile economice și cu diversificarea surselor de venit, după cum susțin experții. Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, arăta recent că gradul de colectare e la numai 26% din PIB, un procent care situează România mult în spatele altor țări europene.

La aceeași conferință de presă, premierul a vorbit și despre greva de la CFR, de zilele trecute.  Ciolacu a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă presupune nu doar obţinerea de fonduri europene, ci şi reforme şi reorganizări.

"Am intrat într-o zonă de construcţie, împreună şi cu liderii şi cu responsabilii, atât de la CFR Călători, cât şi de la CFR SA. Spunea domnul ministru al Transporturilor de 1.300 de garnituri din fonduri europene. Aici greşim noi şi nu spunem, mereu, de unde este această sursă. Toate aceste investiţii sunt din fonduri europene. Din PNRR. Dar PNRR nu înseamnă numai bani. Înseamnă şi reforme. Iar discuţiile pe care le avem împreună, asumate, şi cu liderii de sindicat şi cu toată lumea - trebuie să vină şi măririle de salarii la pachet cu reforme şi cu reorganizări. Asta e calea corectă pe care trebuie să o urmăm", a precizat premierul, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taie pensiile speciale ,covrigar cretin
3
0
Foarte bine era daca se impozita 100%veniturile ilicite caci venit ilicit inseamna venit ilegal ?,adica venituri obtinute din furt,evaziune fiscala,spaga,inshelaciune,talharie si in general tot ce inseamna bani sau bunuri obtzinute fara respectarea legi,dar oricum este mai bine si 70% decat 16% cat era pana acum numai sa se confiste bani astia,aici problema este ca cei care trebuie sa confiste bani obtzinutzi ilegal au ei o groaza de bani obtzinutzi ilegal,sa vedem ce-o sa fie.
2
2
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
5
0
sunt in hibernare de cand se stiu cine mai crede ca ii va trezi ciolacu acum mai ales ca vin alegerile si nu vrem sa suparam pe nimeni; ciolacu a intrat demult in campanie si arunca fumigene
2
0
nu este tocmai o noutate; asteptam masuri si mai ales realizari; anaful e total depasit si dezorganizat pana nu se reformeaza radical nu se schimba nimic ca si o legislatie stabila si corecta care nu exista acum
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468