REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
23.6° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Rusia și Ucraina, în război și la Curtea Internațională de Justiție

Rusia și Ucraina, în război și la Curtea Internațională de Justiție

Andreea CONDURACHE 20 septembrie 2023 | 00:00 588

Rusia a cerut Curții Internaționale de Justiție să renunțe la un caz introdus împotriva acesteia de Ucraina. Kievul acuză Moscova că a folosit în mod fals legea genocidului pentru a-și justifica invazia. De cealaltă parte, Rusia susține că a intervenit în Ucraina pentru a preveni un atac genocid asupra etnicilor ruși din est, transmite BBC.

Rusia si Ucraina, in razboi si la Curtea Internationala de Justitie

Audierea de la Haga nu va examina legalitatea invaziei Rusiei, ci va analiza în schimb legitimitatea examinării pretențiilor Ucrainei de către Curtea Internațională.

Ucraina spune că nu a existat niciun risc de genocid în estul țării, unde luptă cu forțele susținute de Rusia din 2014. Acesta adaugă că tratatul de genocid nu permite în niciun caz o invazie pentru a opri un presupus genocid.

La rândul ei, Rusia descrie cazul Ucrainei ca fiind „plin de vicii” și spune că ceea ce dorește cu adevărat Kievul este o decizie cu privire la drepturile și greșelile acțiunii militare a Rusiei. La mijlocul lunii martie, CIJ - cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite - a cerut Rusiei să-și suspende operațiunile militare din Ucraina, însă Rusia nu a acceptat acest ordin, opunând jurisdicția instanței și calificând cererea Ucrainei ca inadmisibilă.

Luni, în instanță, reprezentantul legal al Rusiei, Gennady Kuzmin, a declarat că, deoarece Ucraina a insistat că nu a avut loc un genocid, nu ar fi putut exista o încălcare a Convenției Națiunilor Unite privind genocidul. „Numai asta ar trebui să fie suficient pentru a respinge cazul”, a adăugat el.

În zilele următoare, instanța va audia concluziile altor 32 de națiuni, toate susținând argumentul Ucrainei conform căruia instanța are competența corespunzătoare pentru a se ocupa de cazul.
Convenția ONU din 1948 a definit genocidul ca fiind crimele comise „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”. Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina că a comis genocid. Într-un dosar separat în fața CIJ care datează din 2017, Ucraina acuză Rusia că a anexat ilegal Crimeea și că a finanțat ilicit rebelii separatiști. Această acțiune, introdusă în temeiul convențiilor ONU împotriva terorismului și antidiscriminării, este încă în desfășurare, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa mwe cu kkt ucraina
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510