REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
17.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

S-au reluat procedurile pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia. Video

S-au reluat procedurile pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia. Video

A.L. 7 decembrie 2022 | 00:00 1829

S-a găsit în sfârșit o soluție în privința Teatrului de Vară din Mamaia, un adevărat simbol al trecutului strălucitor al litoralului românesc. După mai multe inițiative eșuate de reabilitare a locului ce a reprezentat scena de debut a numeroși artiști, clădirea aflată acum în ruină urmează să beneficieze de un proces de reabilitare și modernizare în cadrul obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare Teatrul de Vară Mamaia”, inițiat de Consiliul Județean Constanța. 

Aflat chiar la intrarea în stațiunea Mamaia, Teatrul de Vară, stă dovadă trecerii timpului și a indiferenței umane. Fostul reper al litoralului, unde zeci de artiști au debutat în trecut, e acum înghițit de gunoaie și buruieni, clădirea în sine aflându-se într-o stare precară. După numeroase tentative eșuate de a aduce din nou culoare zonei, Consiliul Județean Constanța face primii pași spre reabilitarea și modernizarea imobilului.

CJC face demersuri pentru a reda publicului zona Teatrului de Vară din stațiunea Mamaia, ce poate fi considerată în prezent un adevărat pericol pentru trecători, pe lângă mormanul de gunoaie ce zace în perimetrul ei, clădirea fostului punct de divertisment aflându-se într-o stare deplorabilă, gradul de afectare fiind unul îngrijorător. 

Proiectul de reabilitare se află în fază incipientă, scopul obiectivului de investiții fiind reabilitarea și modernizarea imobilului Teatru de Vara Mamaia, proces ce presupune consolidarea elementelor de rezistență afectate ale corpurilor CJ și C2, inclusiv a scărilor de acces, cât și amenajarea locurilor în sala de spectacol și a rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități. Se urmărește de asemenea izolarea corespunzătoare a elementelor de construcție, refacerea instalațiilor electrice, sanitare, hidranți interiori și exteriori, alături de dotările aferente, asigurarea iluminatului de siguranță și a sistemelor de detecție incendiu.

În acest sens au fost achiziționate în cadrul unei proceduri publice Serviciile de actualizare documentație tehnico-economica faza D.A.L.I. ( “Documentaţia tehnico-economică, elaborată pe baza concluziilor raportului de expertiză tehnică şi, după caz, ale raportului de audit energetic, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi lucrărilor de intervenţii la construcţii existente”) pentru obiectivul:,, Reabilitare și modernizare Teatru de Vara Mamaia ", în urma căreia s-a încheiat un contract cu 3D PASCAL PROIECT S.R.L.


Gazda în trecut a numeroase ediţii ale festivalului cu acelaşi nume, dă acum o senzație de spaimă. Scena unde au debutat numeroși artiști este înconjurată de gunoaie şi buruieni, pereţii sunt scorojiţi și plini de graffiti. De la scaunele rupte până la geamurile sparte, aspectul este unul revoltător, atât pentru turiștii ce se lovesc de această imagine dezolantă, cât și pentru localnicii ce-și aduc aminte cu părere de rău de trecutul glorios. Se întrevede totuși acum o rază de speranță. 

O serie de proiecte de reabilitare eșuate 

În septembrie 2016, Consiliul Judeţean Constanţa a organizat o dezbatere publică privind „Complexul de agrement Teatrul de Vară Mamaia”, propunându-și ca prin accesarea de fonduri europene, să refacă aleile aflate în apropierea clădirilor și reamenajeze grădinile suspendate atât prin amenajarea de spaţii verzi, cât şi a unor locuri de joacă pentru copii sau pentru petrecerea timpului liber. Se propunea de asemenea, o reconsolidare majoră a clădirii, pornind de la scările de acces până la lumini, sunet, ziduri sau acoperiş. Valoarea maximă a proiectului era de 5 milioane de euro.

Reamintim și faptul că la începutul anului 2019 fosta conducere a Consiliului Județean Constanța a anunțat demararea procedurilor pentru reabilitarea și renovarea acestui edificiu. În ședința CJC din luna iulie pe ordinea de zi a fost inclus proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului „Reabilitare și modernizare Teatru de Vară Mamaia”, însă consilierii judeţeni s-au abţinut la votarea proiectului privind reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia. Documentația tehnico-economică a fost realizată de către SC NIDE COM – SERV SRL, iar valoarea totală a investiției ajungea la 6.080.647,77 de lei.

Licitaţia organizată pentru implementarea proiectului a fost anulată întrucât nu s-a înscris decât o singură firmă. Serviciul achiziţii a considerat că aceasta nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi desemnată câştigătoare, urmând apoi anularea licitaţiei.

În 2020, Consiliul Județean Constanța a scos la licitație din nou contractul privind serviciile de proiectare și execuție a proiectului "Reabilitare și modernizare Teatru de Vară Mamaia". Valoarea estimată a lucrărilor era e 4.034.222,27 lei, Finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri bugetare. Și de data aceasta, însă, licitația fost anulată. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272