REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Să ne mai mire ceva? După 5 ani de judecată, dosarul fostului deputat Bivolaru a luat-o de la ZERO!

Să ne mai mire ceva? După 5 ani de judecată, dosarul fostului deputat Bivolaru a luat-o de la ZERO!

Replica API 9 martie 2018 | 13:43 630

Furt de ţiţei, spălare de bani şi evaziune fiscală

Furt de ţiţei, spălare de bani şi evaziune fiscală

Gabriel Bivolaru

Trimis în judecată în 2013, împreună cu încă 10 persoane fizice şi 4 firme, pentru furt de ţiţei din conductele Conpet SA, dosarul fostul deputat Gabriel Bivolaru se află încă pe rolul Tribunalului Constanţa. Acesta se află în faza de rejudecare, în urma deciziei Curţii de Apel, după cinci ani de când a luat drumul instanţelor, plecând de la Parchet. Timp de 2 ani, dosarul respectiv s-a judecat la Tribunal, iar la finele anului 2015 s-a dat chiar şi o pronunţare. Potrivit acesteia, fostul parlamentar a fost condamnat la 11 ani de detenţie, pentru furt de ţiţei şi alte infracţiuni similare, în timp ce ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 3 şi 10 ani de închisoare. Numai că sentinţa nu a fost definitivă, a fost atacată, la începutul lui 2016, la Curtea de Apel care a desfiinţat hotărârea Tribunalului şi a trimis dosarul la aceeaşi instanţă pentru rejudecare.

Punct şi de la capăt

Revenind în prezent, la ultimul termen de joi, 7 martie, dosarul s-a aflat în aceeaşi fază de la început, în 2013: s-a cerut termen pentru comunicarea rechizitoriului şi pentru pregătirea apărării de către un mandatar-practician în insolvenţă, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 4 aprilie. Dosarul, destul de voluminos dealtfel, cuprinde întreaga activitate infracţională a grupului în fruntea căruia se afla fostul deputat Bivolaru, date strânse de procurori după un filaj urmat de flagrant. Conform anchetatorilor, din probatoriul administrat în cauză a reieşit că inculpaţii sustrăgeau produs petrolier din conducte prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, îl încărcau şi transportau în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, fiind transferat apoi într-o cisternă. Ulterior, produsul petrolier era transvazat în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din Năvodari şi era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru. În acest dosar, sc Conpet SA s-a constituit parte civilă cu suma de 908,523 lei. lei.

Flagrant cu focuri de armă

„La momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, Mangalea Gheorghe, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul jandarmeriei şi, deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment, cel în cauză a reuşit să fugă“, au menţionat procurorii.

Cele zece persoane au fost depistate în urma unor acţiuni cu efective mărite de jandarmi, poliţişti şi lucrători ai Conpet, sub coordonarea unui procuror.

Instalaţii artizanale de furat ţiţei din conductă

În urma unor descinderi făcute la Năvodari, jandarmii au depistat şase persoane şi trei autotrenuri, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei. De asemenea, într-o zonă aflată între DN 22C şi localitatea Nisipari a fost depistată o instalaţie artizanală prin care era sustras combustibil, iar în apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite alte două instalaţii, acestea fiind racordate la conducta Conpet. Ambele instalaţii intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 de centimetri. Totodată, în urma descinderilor făcute în alte zone din Constanţa, au mai fost ridicate şase autovehicule, între care o autoutilitară care avea montate nouă rezervoare a câte o tonă şi un autoturism Renault Espace, care avea un rezervor de o tonă.

Afaceri în familie, o mare ţeapă trasă BRD-ului şi alte dosare

Firma pe care fostul deputat PDSR (denumirea veche a PSD, n.r.) Gabriel Bivolaru, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.

Pe 1 aprilie 2004, Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

Pe 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate. În martie 2007, acesta a fost convocat la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat ca martor în dosarul deschis ca urmare a plângerii fostului premier Adrian Năstase împotriva anchetatorilor anticorupţie, pe care i-a acuzat de abuz în modul de soluţionare a cazului Zambaccian.

De asemenea, numele lui Gabriel Bivolaru a fost legat şi de dosarul privind traficarea unor brăţări dacice sustrase în 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia. În acest dosar, în care au mai fost vizaţi Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, au fost făcute verificări privind eventuala implicare a acestora în traficarea brăţărilor dacice. În iunie 2007, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul tuturor celor anumeraţi, apreciind că nu pot fi învinuiţi de tăinuire în legătură cu dispariţia acelor brăţări.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte ciudate solutiile curtii de apel Constanta...
0
0
Bivolaru - deputat PSD si complice de afaceri mafiote urat mirositoare cu Nastase , Dragnea , Nicolicea , Hrebenciuc ...
0
0
eu de cand va tot zic ca la judecatori e buba cea mare !!!
2
0
Numai judecatori spagari la curtea de apel constanta.in frunte cu deliorga...jigau..s.a.procesul fratilor tocia se judeca in recurs la c.a.de 3ani.si nimic.tot o lungesc daca siau luat spaga.judecatorii.ai doaren pula.
1
0
FUTU-TI MORTII IN GURA SI IN GAT
1
0
nu ma intereseaza bivolaru ci bonduelle !!!!
5
0
Paguba de 50 mil euro, s-a recuperat?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614