REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Șantierul Damen Mangalia, amendat de Garda de Mediu, pentru că sablează în aer liber. Video

Șantierul Damen Mangalia, amendat de Garda de Mediu, pentru că sablează în aer liber. Video

Victor ROTARU 28 iunie 2023 | 00:00 5279

Probleme la Șantierul Naval Damen Mangalia! Atât angajații, cât și cetățenii au sesizat un grad ridicat de poluare, aspect constatat și de inspectorii de la Garda de Mediu. Este vorba despre procesul de sablare în aer liber, proces pentru care Șantierul Naval Damen nu respectă toate măsurile de protecție, fiind astfel poluat mediul înconjurător, iar viața cetățenilor care locuiesc în proximitatea șantierului este pusă în pericol. 

santierul Damen Mangalia, amendat de Garda de Mediu, pentru ca sableaza in aer liber. VideoȘantierul Naval Damen Mangalia

Dacă la începutul anului Șantierul Naval Damen Mangalia era zguduit de proteste ale angajaților, iată că șantierul se confruntă cu noi probleme: nu respectă toate normele de protecție în procesul de sablare (n. red. procesul de curățare sau finisare prin suflare abrazivă a suprafețelor de metal, piatră, sticlă sau alt material solid)

„Acționează noaptea ca hoții, crezând că dacă nu se văd particulele nu mai poluează” 

Mangalioții au tot sesizat conducerea șantierului referitor la procesul de sablare și asupra faptului că măsurile de protecție a mediului nu sunt respectate, însă conducerea nu a făcut nici un demers în acest sens: „Referitor la sablarea din Șantierul Naval, în autorizația integrată de mediu se menționează în treacăt despre sablarea la nave, la reparații, dar nu și măsurile de protecție. Spre deosebire de sablarea în hale, unde sunt filtre, acel praf este colectat, nu se emană în atmosferă, și nu afectează mediul fiind preluat, colectat în saci de către niște firme specializate. Când se sablează în aer liber, dacă nu se iau măsuri de protecție, și când am făcut sesizări în anul 2021 la Garda de Mediu și s-au aplicat sancțiuni, au venit cu un drept la replică spunând că se iau măsuri de prevenție, că acea situație a fost una accidentală. Astfel de situații se tot repetă în ultima perioadă și noi am sesizat de fiecare dată angajatorul, s-a întrerupt lucrul, în urma acestor sesizări pe care le-am făcut, în timpul zilei, dar au continuat această activitate, pe timpul nopții, sub „protecția” întunericului. Din păcate, asta nu înseamnă o măsură de prevenire, să faci noaptea „ca hoții”, crezând că dacă nu se văd particulele nu mai poluezi. S-au văzut particulele din cauza reflectoarelor, și asta nu înseamnă că au respectat legislația.”, a transmis un locuitor din Mangalia. 

santierul Damen Mangalia, amendat de Garda de Mediu, pentru ca sableaza in aer liber. VideoȘantierul Naval Damen Mangalia

În discuțiile pe care le-am mai avut cu angajatorul în legătură cu acest subiect, acesta a spus că au contactat deja o firmă pentru activitatea de hidro-sablare. Același lucru l-au spus și în 2021, și hidro-sablarea încă nu s-a implementat, sunt niște promisiuni care nu s-au concretizat, sperăm să se întâmple cât mai curând. Dacă vor mai folosi în continuare sablarea în aer liber cu grit să ia toate măsurile de protecție în așa fel încât să nu se mai polueze nici aerul, nici apa mării. Am atenționat directorii șantierului și personalul de la „Sănătate Securitate în Muncă”, că dacă la următoarea navă se va proceda la fel, vom sesiza Garda de Mediu. Până acum am tot sesizat angajatorul să tot ia măsuri de prevenție a poluării accidentale și chiar dacă au încercat să ia anumite măsuri, nu au fost eficiente. Tot timpul au găsit o scuză, și au crezut că dacă sablează noaptea, noi nu vom afla.” a încheiat cetățeanul din Mangalia. 

Șantierul Naval Damen Mangalia, amendat cu 15 mii de lei

Contactați pentru un punct de vedere, reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța au confirmat evenimentul, compania fiind amendată cu 15.000 de lei: „Controlul planificat realizat de Garda de Mediu Constanța la Șantierul Naval din Mangalia s-a finalizat cu o amendă de 15.000 lei. Societatea nu a luat măsuri de acoperire a depozitului de nisip și a containerelor de colectare a gritului uzat, în scopul prevenirii antrenării eoliene a particulelor pulverulente în mediu. Chiar dacă la data controlului nu se realizau operațiuni de sablare, comisarii au verificat funcționalitatea sistemului de purjare a apei din docul cel mai apropiat de zona rezidențială din localitatea 2 Mai. Instalația asigura cca.40% eficiență de reținere a particulelor fine de la sablarea abrazivă cu grit. Până la remedierea deficiențelor constatate s-a interzis sablarea navelor în docul respectiv“, a declarat, pentru Replica, Steluța Popescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța.

Contactați de către reporterii Replica, pentru un punct de vedere, reprezentanții Șantierului Naval Damen Mangalia nu au răspuns la telefon.  

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PTR MUNCITOR DAMEN - asta sigur e vreun lingau de-al capuselor! Huoooooo
2
1
Bat campii sau nu , asta e problema mea. Santierul e in moarte clinica tot din cauza "capuselor" astora care sug de ani de zile fara sa ofere nimic. Sincer poate sa aduca pe oricine , si pe Papa de la Roma, atata timp cat ofera conditii calumea nu ma intereseaza. Treaba e simpla : probleme sunt multe , le rezolvam sau mergem tot in ritm de "moarte clinica" . Probabil sunt "ofuscat" cum spui tu , dar eu traiesc pe pielea mea problemele astea. Tu daca esti in vreun birou cu AC , intr-un S-class sau pe terasa pe malul marii si nu le simti !!!
3
1
Da ma vezi ca și in hale merge aerul condiționat,blana,ventilația duduie,și tu nu mai poti de grija lui Ionescu.Linistestete ca o sa îl aduca Ognef pe Pasa cu Simpa Transul și o sa mergi numai la clasa bussines,ofuscatule.Șantierul este in moarte clinica,orașul este praf ,si tu bati câmpii!
2
1
Subscriu la ce a scris “MUNCITOR DAMEN” !!! Toti directorasii de la Transporturi sunt “la mese” la Ionescu, doar cum credeti ca se iau si tin contractele cu tigaile alea …. Vin acum caldurile sa vedem cum ok respira si vara asta . Ar trebui sa filmeze cineva si sa trimita la “aia sus” sa stie si ei in ce conditii se vine la munca.
2
2
A mers cineva din conducere cu imputitele alea de autobuze ? A vazut cineva ce conditii sunt in ele , cum lesina oamenii de cald , fara aer conditionat, cu gauri in podea, mancate de rugina, zdrangane din toate incheieturile ? Ne transporta ca pe animale !!! Nu este posibil ca in 2023 sa ai asemenea jeguri pe roti , mai mult sa transporti oameni cu ele. Directorii de la Transporturi isi fac veacul numai pe la mese pe la Electra , ca sa inchida ochii la conditiile in care se transporta oamenii. Stie cineva din conducerea DAMEN aceste aspecte ? De ce nh intrebati oamenii simpli despre aceste aspecte ? Sau astea nu se vad de sus din birouri sau sunt filtrate pana ajung la cine trebuie. Este inadmisibil ca DAMEN sa fie de acord ca firma lui Ionescu sa efectueze transportul oamenilor cu asemenea masini !!!!
5
3
Bai Ognef,cind ai venit în șantier acum un an poza în marele luptător anti corupției, tipai ca nu accepți,ca angajați șantierului sa aibă cumetrii cu patroni firmelor subcontractoare.Si tu ce faci? Ești tăticul șpăgilor. Ba coreenii ăia pe care îi înjuri au fost cu multe clase peste tine. Bai olandezii cum dracu a reușit specimenul asta sa vă prosteasca, voi chiar nu vedeți ce face asta? Apropo ,c*rățenia la vila tot cu femeile șantierului ți-o faci,mocangiule.
1
0
DOS Constanta ,faceți harta relatională a lui Ognef Dan de la Damen veți fi surprinși de increngatura cu turci care renoveaza caminele Damen,cu firma din Turcia care furnizeaza forta de munca cu Bari junior care face lucrari in Santierul 1 ,verificati preturile speciale de care beneficiaza Bari….noi subalterni lui care suntem fortatisi amenintati sa semnam si implicit sa raspundem ni sa facut frica de sumele sifonate,plati imediate fara acoperire sau justificare….e jaf organizat
4
3
Ave ti grija bogdan catalin din mangalia , barfeste in mangalia ca pe santier se fac magarii ! Zice ca ii are la mana pe sefi cu tot ceea ce fac ! Asta numai belele va face ! Toata sifoneala el a facut o , pentru ca este din familie de sifonari , tatal lui fost pompier , cel mai mare binganitor din mangalia ! Nevastasa face si ea magarii la serviciu dar vom revini in scurt timp cu amanunte si despre ea ! Tot controlul i se datoreaza lui … el a stropit !
0
0
Întrebare, Damen Olanda mai sunteți deținători acestui șantier?Sau propietarul este auto intitulatul împărat Ognef!Ultima inginerie financiara pe care o pregătește este aducerea lui Guță Marian, zis Pasa sa se ocupe de transport, ca doar la Simpa la gara sa îmbuibat cu berbecuț și fleici de vițel,Ognef.Acum trebuie sa îl bage sa facă transport. Poate trebuie făcut un mail către șeful personal Olanda cu toate măgăriile care se fac în acest șantier de Ognef, de șpagă pe care a luat-o la inaugurarea căminului C7,de containerele cumpărate la supra preț, de excursiile din Turcia, de inhaitarea cu toți interlopii orașului. Mulțumim Damen.
5
0
El a sifonat ! Va spun sigur , omu e sifonar din tata in fiu ! Tasu sifonar mare , fost pompier … el un fraierica care miroase a transpiratie de la distanta mare ! Nevastasa o j*****a , doi baieti retardati , drogati , aviz fetelor din mangalia departe de ei … unul dintre baieti e fetita ! Fura materiale de pe santier … indepartati l si nu ve ti mai avea probleme !
0
1
Atentie mare la acest angajat bogdan catalin … numai probleme face ! El ii invata si pe ceilalti angajati sa faca belele ! Toate combinatiile trec prin mana lui !
0
0
Damen Olanda,trezirea până nu este prea târziu. Atenție mare la cele doua personaje din conducere care de la punerea lor la cârma acestui șantier, nu fac decât să își umple buzunarele.
3
0
nu sesizeaza ce praf e in oras de aproape 2 ani??? cat praf inhaleaza locuitorii constantei???
0
0
N.au dat spaga cuvenita de dna .. foarte rai baietii astia
1
0
Ognef ce injurai astazi pe holuri,care combinatie sau afacere nu tia iesit,macar abtinete cand trece o femeie pe langa tine,grobianule.!
5
0
Dan Ognef directorul Damen are combinatii dubioase cu turcii care au renovat caminele santierului,ii taxeaza pe cei care au cazat muncitorii sau specialisti Damen ,e pe paraindarat cu Bari cu care se stie din facultate…veti descoperi voi devalizarea facuta cand el va fi deja plecat…
7
1
Cea mai de rahat firma falimentara olandeza !!
4
0
Suta la suta bogdan catalin a sifonat ! 0785309260 vede ti ce zice !
0
0
Turnatorul este bogdan catalin ! Turnator din tata on fiu! Nevastasa umbla cu un director de acolo !
0
0
Face magarii mari ! E mana in mana cu sefii ! A falimentat santierul !
0
0
Anchiderea santierului este dorinta olandezilor asa ca sa poata sa construiasca vapoare an Olanda nu an Romania(cu muncitorii din Romania). Asa ne-au distrus occidentalii toata industria.
2
0
E de preferat sa platesti un partulet de amenda ,decat sa investesti bani foarte multi in echipamente. Olandezii,ca si altii veniti sa exploateze forta de munca pastrata ieftina,sa foloseasca Romania ca resursa moca, au o mare durere in fata cozorocului ca un reporter,doi,mai scriu cate ceva care oricum nu e luat in seama de nimeni important. Si da,secarea oamenilor si altor resurse se numeste dupa unii investitie straina.
3
0
e smen.fraierii aia care s au inghesuit sa cumpere terenuri pe insula acum vad ca si au luat teapa.cum dracu sa ti faci hotel pe insula cand noaptea astia sableaza???si au trecut la atac.ppentru hotelu lor amarat vor sa termine santieru
3
4
deci sifonarilor,daca inchideti santierul o luati in buza cu totii,toti mirletzii din mamgalia,2 mai,o sa mai luati bani din parti,treceti la sapat pamintul sau va carati afara la sparanghel.nu va convin banii,sa vedeti cind nu o sa ii mai luati deloc cum e!
5
5
un sifon din damen,nemultumit ca nu mai poate fura de la reparatii,a dat pe goarna.in santier se sableaza din 87 afara zi si noapte,maimales pe vremea coreenilor,si nu deranja pe nimeni,mai ales garda de mediu.garda care nu vede deversarile de arahat in mare de la olimp la cap aurora,lac neptun,etc.nici arderile noaptea de cabluri electrice in tiganie,vis a vis de politie.
5
5
Buna ziua , Ați atins acest subiect foarte sensibil , i sa va aduc la cunoștința câte puțin din fiecare ! 1. Sablarea se face așa din vina guvernului căruia nu ii pasa și nu i-a pasat de industrie in ultimii 30ani 2. Procese au tot fost s justiția a fost ferma ( cine a apărut primul oul sau găina ) 3. Aceasta garda de mediu , nu spune nimic despre ce se face după aceasta sablare !!?? Ce vopseluri se folosesc ( verificați dacă sunteți interesați ) o sa se trebuiască sa se închidă Șantierul !!? Deci … iarăși ups nu se va face nimic , ca de… nu poți lasă un oraș fără forța de munca( ca și aceea a rămas cum a rămas ) 4. Cât despre partea de management ( Damen- Olanda-Țările de jos) nu le pasa de nimeni și nimic ca drept dovada vând omenirii rosii cu tot felul de pesticide ( conform UE) , ei sunt etalon !? Noi doar hobai !!!!! Succes deplin tuturor autorităților !
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272