REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

SCHIMBĂRI în cazul șoferilor BOLNAVI de DIABET și cu AFECȚIUNI CARDIACE!

SCHIMBĂRI în cazul șoferilor BOLNAVI de DIABET și cu AFECȚIUNI CARDIACE!

Replica API 21 decembrie 2017 | 00:00 404

Persoanele care suferă de diabet sau boli cardiace vor avea nevoie de avizul medicului specialist pentru a putea obține sau reînnoi permisul de conducere. Ministerul Sănătății a postat pe siteul propriu un ordin spre dezbatere publică. Amintim că la malul mării mai multe persoane cărora li s-a făcut rău la volan au fost implicate în accidente rutiere, unul dintre aceste evenimente având loc zilele trecute pe șoseaua Mangaliei din municipiul Constanța.

Ministerul Sănătății specifică în ordin, la Art.1, că normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1162/2010, publicat în

Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.631 din 8 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul. Cât despre diabetul zaharat, subpunctele 5.2.1 și 5.2.2. se modifică și vor avea următorul cuprins: Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu

au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei. În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivăsă fie justificată corespunzător prin aviz medical diabetologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective. La Art. IV din ordin, ministrul sănătății specifică: ” Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2016/1106/UE a Comisiei din 7 iulie 2016, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.183/08.07.2016, de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere”. Până pe 30 ianuarie 2018 pot trimise sugestii și modificări.

Documentul poate fi consultat AICI: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/12/Ordin-modif.1162.pdf

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuie impusa o varsta pana sa la care sa ai dreptul sa conduci, de ex 75 ani, numai ca sunt soferi in etate care sunt mai atenti in trafic decat restul. Viteza, alcoolul, depasirile fortate, drogurile, jafurile de masini luate cu 1000 eu si soselele de tot cacatul, astea provoaca maj accidentelor. Sunt sportivi care mor subit, tineri si adolescenti, poti sa nu ai nimic aparent, dar sa faci mori subit. Iar cum cretinii de guvernanti ne jefuiesc pe fata, nui de mirare ca 90% dintre noi suntem bolnavi. Asta-i o vrajeala sa mai scoata bani pt analize, toata UE ar trage pe drepata. Niste tampit!
0
0
Halucinant. Am vazut cd iesea de la farmacie un batran intr-un baston care abia mergea. A fost socul vietii mele sa vad ca se urca la volanul masinii din fata farmaciei. Daca suni la 112 nici nu te baga in seama. Ce trebuie facut in astfel de cazuri? Clar era pericol public
0
0
SI ALEA SAU AIA CARE AU FACUT COMOTII LA CAP ? EI DE CE CIRCULA INCA ?SA DISTRUGA VIETI ? SI SE MAI DA UNA MARE SPECIALISTA.
1
1
pai ce face directorul de la aeroport care a spus ca el nu bea. Mergea haotic si a intrat in sensul giratoriu la aeroport pentru ca era dibetic si nu puneaalcol in gura. Saracul. Acum politia trebuie sa verifice
1
0
pai daca sunt sanatosi, de ce mai fac infarct, neidiotuleeeeeee?????????????????
6
2
SI PE TIGANI II DOARE IN PULA SI AU VOIE SA CONDUCA WC URI FARA PERMISE UOOOO ROMWWWIA
7
0
sunt tineri sanatosi care fac infarct, idiotilor
2
6
F bine asa, tampitilor! Adevarat, li se mai face rau oamenilor la volan, apar situatii neprevazute si la cei care se considera sanatosi, si la tineri si la sportivi, dar accidentele cu asemenea cauze sunt rare, procentul lor este mic iar efectele nu sunt din cele mai mari, nici macar medii. Tampitii de caricaturi de ziaristi au pus botul la mangla psd, dar nu intreaba cate ac se petrec din cauza drumurilor proaste, a slabei semnalizari, a traficului aglomerat pe drumuri din stravechi nemodernizate, din cauza analfabetilor cu pc? 80% din populatia UE sunt cronici cardiaci si cu diabet!
5
4
cat fundul de borcane sau chiorii sa nu i mai vad pe sosele.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218