REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Schizofrenia și tulburarea bipolară ar putea fi detectate cu ani înainte de apariția afecțiunilor

Schizofrenia și tulburarea bipolară ar putea fi detectate cu ani înainte de apariția afecțiunilor

Replica API 14 septembrie 2022 | 00:00 1079

Riscul de schizofrenie și tulburare bipolară ar putea fi detectabil cu ani înainte de începerea tulburărilor, potrivit unor noi cercetări, potrivit 360medical.ro.

Un studiu internațional condus de University College Dublin, și finanțat de Health Research Board, a constatat că 50% dintre persoanele care au dezvoltat aceste tulburări de sănătate mintală au participat la servicii specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (CAMHS) în copilărie.

Publicate în revista World Psychiatry, descoperirile sugerează posibilitatea de intervenție timpurie și chiar a prevenției, potrivit profesorului Ian Kelleher, de la Școala de Medicină UCD, care a condus studiul care a fost realizat în colaborare cu Institutul finlandez pentru sănătate și asistență socială (THL).

„Schizofrenia și tulburarea bipolară apar de obicei la vârsta adultă timpurie și pot avea un impact devastator asupra persoanelor afectate, precum și asupra familiilor acestora”, declarat profesorul Ian Kelleher.

„Descoperirile noastre arată că jumătate dintre persoanele care dezvoltă aceste boli au ajuns la CAMHS (servicii specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți), la un moment dat în copilărie, de obicei cu mulți ani înainte de a dezvolta schizofrenie sau tulburare bipolară”, a precizat profesorul.

Specialiștii spun că intervenția timpurie este cheia pentru a îmbunătăți rezultatele persoanelor cu boli mintale grave.

„Aceste constatări demonstrează oportunitățile enorme de a oferi o intervenție mult mai timpurie, chiar și în copilărie, prin dezvoltarea serviciilor specializate de intervenție timpurie în cadrul serviciilor de sănătate mintală existente pentru copii și adolescenți”, a mai spus profesorul Keller.

Schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli mintale grave care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume. Ambele tulburări sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă și sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de dizabilitate, și eforturi financiare atât la nivel personal cât și al sistemelor de sănătate.

De asemenea, se știe că intervenția timpurie duce la rezultate mai bune pentru persoanele afectate de aceste tulburări.În noul studiu, cercetătorii au folosit registrele de asistență medicală din Finlanda pentru a urmări toate persoanele născute în 1987 de-a lungul copilăriei și adolescenței și a vedea dacă, între naștere și vârsta de 17 ani, au participat vreodată la CAMHS, citează stiripesurse.ro.

Folosind identificatori unici pentru pacienți, cercetătorii au putut să urmărească toți acești indivizi până la vârsta de 28 de ani și să vadă cine a fost diagnosticat cu schizofrenie sau tulburare bipolară.

Ei au descoperit că riscul de psihoză sau tulburare bipolară până la vârsta de 28 de ani a fost de 1,8% pentru persoanele care nu au participat la CAMHS. Pentru persoanele care au participat la CAMHS în ambulatoriu, în adolescență, riscul a fost de 15%, iar pentru persoanele care au fost internate într-un spital CAMHS pentru adolescenți, riscul a fost de 37%.

„Această cercetare arată puterea registrelor electronice de asistență medicală de a răspunde la întrebări importante despre sănătatea umană și boli”, a spus profesorul Mika Gissler, THL.

„Demonstrează modul în care datele din registrul de asistență medicală pot fi utilizate pentru a înțelege mai bine căile către boli mintale grave, de la copilărie la vârsta adultă, și pentru a identifica oportunități critice pentru intervenția timpurie”, a mai spus el.

„Știm că este esențial să intervenim cât mai curând posibil pentru a preveni unele dintre cele mai grave efecte ale acestor boli. Dar, în mod ideal, am dori să putem interveni chiar înainte de apariția bolii, pentru a o preveni cu totul”, a spus profesorul Ian Kelleher, subliniind importanța intervenției timpurii pentru aceste tulburări.

Aceste constatări evidențiază posibilitatea de a interveni mult mai devreme decât o facem în prezent, chiar și în copilărie și adolescență, pentru a preveni apariția acestor boli psihice grave, a mai spus profesorul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272