REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Secretele preparării unor cazonaci delicioşi, dezvăluite de gospodinele din Constanţa

Secretele preparării unor cazonaci delicioşi, dezvăluite de gospodinele din Constanţa

Replica API 11 aprilie 2015 | 21:51 246

Românii cumpără din comerţ peste 7 milioane de cozonaci

Românii cumpără din comerţ peste 7 milioane de cozonaci

Când spui Paşte, te gândeşti la ouă, cozonaci, pască şi tot felul de dulciuri şi preparate specifice sărbătorii pascale. Ei bine, dacă cei mai mulţi preferă să mai economisească din timp şi dau iama la magazine pentru a-şi achiziţiona dulciurile, alte gospodine sunt de părere că „ce este făcut cu mâna ta, e bine făcut“.

„În fiecare an, gospodăresc dulciuri pentru Paşte. Şi la alte sărbători, la fel procedez. Nu-mi place să le cumpăr din comerţ. Cozonacul este nelipsit. Nu este greu de făcut, multe gospodine se plâng că trebuie să frământe mult la el sau se tem să nu le iasă. Secretul este să ai făina bună, să aibă căldură şi încredere că o să-ţi iasă. Eu ştiu ce pun în el, pun de toate. La magazin, chiar dacă spun că este făcut ca la mama acasă, nu este aşa“, ne-a declarat Milica. C, din Constanţa. Aşa că, s-a pus pe treabă, în Joia Mare. După ce a vopsit ouăle, s-a apucat de frământat. A frământat, până când a ieşit o cocă pufoasă. L-a lăsat la dospit, după care, a început să împletească cozonaci. „Am pus rahat, stafide, foarte multe, nuci, cacao, l-am uns cu ou, o să iasă o bunătate“, a mai spus constănţeanca. Elena P., o gospodină care nu concepe să achiziţioneze din magazin cozonacii de Paşte, a preparat şi ea în Joia Mare cei mai gustoşi cozonaci. Nu mulţi, doar... opt. Pentru că are o familie gurmandă şi, plus de asta, mai trimite şi pe la rude. A ajuns vestea că este expertă în prepararea cozonacilor. „Am făcut într-un an şi mai mult de 8. Nu am cumpărat decât rahatul şi stafidele, pentru că restul aveam în casă“, ne-a spus Elena P., care ne-a dezvăluit şi reţeta celor mai buni cozonaci. „Într-o cratiţă se fierbe laptele, 500ml, cu zahărul, 500 de grame, şi un praf de sare. Se toarnă laptele peste 1 kg făină, se amestecă până se încorporează toată făina, apoi se lasă să se răcească. Separat, se pune drojdia, cu puţin zahăr, făină, se amestecă şi se dizolvă cu puţină apă, apoi se adaugă 2 albuşuri de ou şi se amestecă bine. Separat, se pun 2 gălbenuşuri, 2 ouă întregi, esenţă de rom sau vanilie, ori amândouă, coajă de lămâie şi se amesteca totul bine. Când făina opărită s-a răcit, se adaugă 500 g făină şi se frământă bine. Se adaugă maiaua şi se frământa până este încorporată toată. Se adaugă amestecul de ouă şi se frământă iar. Se pune ulei puţin câte puţin şi se frământă foarte bine până ce aluatul face băşici. Se lasă la crescut. După ce aluatul a crescut, se împarte în două şi fiecare bucată de aluat se frământă, se întinde şi se umple cu nucă şi cacao sau cu altă umplutura, după preferinţe. Se aşează în forme şi se bagă la cuptor“. Ei bine, dacă ar fi fost să comande un cozonac „ca la mama acasă, cu de toate“ din comerţ, aşa cum au procedat sute de mii de români, ar fi plătit, pentru unul singur, 15 lei, cel puţin. Într-adevăr, sunt şi mai ieftini, pentru toate buzunarele. Cei la 6 lei, de exemplu, nu au decât rahat sau stafide. În fiecare an, de Paşte, potrivit reprezentanţilor din aţie românii cumpăra peste 7 milioane de cozonaci.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272