REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
8.6° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Secţia de Neurochirurgie funcţionează cu medici puţini, plătiţi prost şi surmenaţi

Secţia de Neurochirurgie funcţionează cu medici puţini, plătiţi prost şi surmenaţi

Replica API 14 martie 2013 | 00:00 2799

Dotările de sute de mii de euro nu fac cu ochiul medicilor

Dotările de sute de mii de euro nu fac cu ochiul medicilor

Criză de neurochirurgi! Cel mai mare spital de la malul mării, clasificat de Ministerul Sănătăţii într-o categorie superioară, duce lipsă de medici specialişti. O recunoaşte chiar managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână. Secţia Clinică de Neurochirurgie, din zona Dobrogea, controlată de dr. Bogdan Davidescu este unicat, fiind dotată cu un bloc operator ultramodern, însă toate investiţiile realizate până acum nu i-au impresionat pe specialiştii din domeniu. De ce? Munca lor nu este apreciată la justa valoare. Deşi sunt implicaţi emoţional, muncesc într-un stres permanent pentru a salva mii de vieţi omeneşti, medicii neurochirurgi au salarii jenante.

De ani buni sunt scoase două posturi la concurs, dar nu vrea nimeni să muncească pe Secţia Neurochirurgie din Judeţean. Principalul motiv ar fi faptul că salariile sunt extrem de mici faţă de cele practicate peste hotare. "Din păcate, avem puţini specialişti. Vom căuta, în perioada următoare, să racolăm şi alţi medici neurochirurgi. Vrem să întărim echipa actuală şi, în acest sens, căutăm nişte soluţii", susţine dr. Căpăţână. Serviciile medicale de neurochirurgie practicate în Spitalul Judeţean pot fi comparate cu cele efectuate în unităţile de profil din România.

800 de intervenţii pe an

Medicul Bogdan Davidescu susţine că toate tipurile de tumori cerebrale, tumori medulare, hernie de tip cervical, se pot rezolva la Constanţa. "Suntem la nivel competitiv, cu toate secţiile de Neurochirurgie din România. Avem microscop operator de 100.000 de euro şi toate dotările necesare unei intervenţii civilizate, competitive. Blocul operator este nou, dat în funcţiune de un an. Numai că poţi să ai dotări de NASA, dar trebuiesc doctori. Neurochirurgia este o specialitate grea, cronofagă, frustrantă, prin numărul mic de specialişti. Neurochirurgia serioasă nu se poate specula în privat, decât în condiţii de spital foarte dotat. Noi avem aproape 800 de intervenţii pe an, patologii traumatice. Lumea bună nu se mai operează prin ţară, ci pe la Viena", mai afirmă dr. Davidescu. Conform acestuia, adresabilitatea medicilor rezidenţi pentru specialitatea neurochirurgie este aproape inexistentă. "Noi deservim toată Dobrogea. Vin pacienţi şi de la Tulcea, şi de la Ilfov. Din acest motiv secţia noastră este tot timpul plină. Avem pacienţi şi din străinătate", a mai spus dr. Davidescu.

Davidescu: O constănţeancă a renunţat la neurochirurgie pentru a fi nevastă de comandant

Secţia funcţionează acum cu 6 medici primari şi, deşi aceştia au încercat să aducă şi alţi specialişti la Constanţa, nu se înghesuie nimeni. Cei care au îndrăznit să vină, după doar două luni au primit mai mulţi bani, cazare, iar apoi au plecat în Dubai. "Am avut un medic constănţean, creat de noi, rezidentul nostru, şi care nu s-a mai înscris la concurs. A renunţat la neurochirurgie şi acum este acasă, fiind soţie de comandant. Mai avem nevoie de 2-3 specialişti, pentru a putea acoperi în mod civilizat o linie de gardă, care să opereze zi şi noapte. Nu se doarme în gardă, la Neurochirurgie. Poţi să faci 10 gărzi şi apoi mori", a spus dr. Davidescu. Cu alte cuvinte, medicii de pe Neurochirurgie muncesc până la epuizare. Cel mai tânăr medic are puţin peste 40 de ani, iar atunci când iese din gardă nu are vreme de odihnă, intră direct în programul normal de activitate, susţine dr. Davidescu. "Nu mai ai acelaşi randament. Nu poţi să stai numeroase ore cu ochii în microscop şi apoi să faci o operaţie macroscopică. Nu ai cum fizic, poţi să greşeşti", a precizat medicul. La Constanţa nu există nici un medic rezident în echipa doctorului Davidescu. "Am rugat colegii din ţară să direcţioneze medici la noi. Până acum nu avem răspunsuri. Noi suntem plătiţi ca interniştii, ca balneofizioterapeuţii", a explicat şeful Secţiei de Neurochirurgie. Managerul spitalului spune că aşteaptă o implicare şi din partea societăţii civile. "Salariile acestor medici sunt jenante. Toate traumatismele survenite în urma accidentelor necesită consult neurochirurgical şi intervenţii chirurgicale. Ori fără salarii decente, la un moment dat ne trezim cu sălile goale. E un semnal de alarmă foarte serios. Poate cineva se va gândi serios să reglăm acest aspect. Secţia de Neurochirurgie din Constanţa acoperă un areal foarte mare şi este un argument foarte puternic vizavi de discuţiile de a transforma spitalul clinic într-unul regional. Avem capacitatea necesară de a fi spital regional fără nici un fel de discuţie. Am fost vizitaţi de specialişti din Armata Statelor Unite. Dacă nu aveam anumite standarde, nu trimiteau pacienţii către noi, ci spre alte spitale. Avem un protocol cu Baza NATO şi nu multe spitale se pot lăuda cu acest lucru", a declarat, la rândul său, managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407