REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.2° ConstanÈ›a Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
7.2° ConstanÈ›a Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Şedinţă de CONSILIU LOCAL cu SCÂNTEI: Proiectul privind BURSELE elevilor a fost RESPINS

Şedinţă de CONSILIU LOCAL cu SCÂNTEI: Proiectul privind BURSELE elevilor a fost RESPINS

Replica API 15 decembrie 2020 | 15:22 3861

Consilierii locali municipali s-au întrunit marţi, 14 decembrie, în şedinţă extraordinară , începând cu ora 13:00. Pe ordinea de zi au fost 4 proiecte de hotărâre, iar şedinţa s-a desfăşurat prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință, din cauza condițiilor excepționale, în cadrul măsurilor de prevenție a infectării și răspândirii noului coronavirus. Proiectul privind bursele elevilor a fost amplu dezbătut în şedinţa de consiliu, consilierii din opoziţie considerând că acordarea unui singur tip de bursă, respectiv cea socială, este o discriminare faţă de ceilalţi copii care beneficiază de celelalte tipuri de burse, respectiv bursa de merit, de performanţă şi de studiu. De asemenea, şi reprezentanţii Asociaţiei elevilor au fost prezenţi la şedinţă, exprimându-şi nemulţumirea referitoare la faptul că proiectul nu cuprinde toate cele 4 tipuri de burse.

Proiectele de pe odinea de zi sunt următoarele:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020; iniţiator: primar Vergil Chiţac.

-avize Comisiile de specialitate nr.1 ÅŸi nr.5

19 voturi pentru, 8 împotrivă, proiect adoptat

Amendament PSD

Suplimentarea fondurilor pentru a susţine bursele elevilor. Menţinerea celor 4 categorii de burse şi cuantumul acestora: bursa de merit-100 de lei, de studiu-250 de lei, bursa socială-350 de lei, bursa de performanţă-500 de lei, propus de Costin Răsăuţeanu.

8 voturi pentru, 18 împotrivă, o abţinere, amendament respins

2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului şi cuantumului burselor aferente semestrului I al anului şcolar 2020-2021 pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat; iniţiator: primar Vergil Chiţac.

-avize comisiile de specialitate nr.1 ÅŸi nr.4

9 voturi pentru, 3 împotrivă, 14 abţineri, proiect respins

Amendament 1 propus de USR Plus

Menţinerea structurii actuale a buselor, cu propunere de reducere a burselor de performanţă cu 50% faţă de valoarea lor actuală, propus de Alianţa USR Plus.

Amendamenul a avut 9 voturi pentru, 9 voturi împotrivă, 9 abţineri, nu a fost aprobat

Amendament 2 propus de PSD

Menţinerea celor 4 categorii de burse şi cuantumul acestora: bursa de merit-100 de lei, de studiu-250 de lei, bursa socială-350 de lei, bursa de performanţă-500 de lei.

Amendamntul a avut 8 voturi pentru, 15 împotrivă, 4 abţineri, amendamentul nu a trecut

Discuții pe acest subiect:

Vergil Chiţac, primarul Constanţei a motivat proiectul astfel: "Modificarea cuantumului burselor la minim 100 de lei s-a întâmplat pe 4 decembrie. Suntem în perioada de evaluare a bugetului, nu putem decide ceva de pe o zi pe alta. Dacă în 2020 s-au plătit 15 milioane de lei, în 2021 se vor plăti 26,2 milioane de lei, în urma acestei modificări. Acest lucru ne va duce la o creştere dublă a bugetul oraşului. În prezent există o deficienţă majoră". În replică, Costin Răsăuţeanu, PSD, a precizat: "Cei de la PSD solicită ca în rectificarea bugetară să fie prinşi banii pentru acordarea burselor aşa cum administraţia PSD le-a lăsat în 2019. Este obligatoriu să menţinem bursele pentru toţi elevii, fără discriminare. Ţineţi cont şi de o alocare suplimentară de fonduri pentru a susţine bursele". În sală au fost prezenţi şi reprezentanţii AEC care şi-au susţinut punctul de vedere: "Proiectul încalcă un drept al elevilor. Trebuie să se stabilească un număr şi un cuantum pentru toate tipurile de burse. Întârzierea nu e justificată. Şcolile au statisticile cu elevii eligibili, acestea sunt aprobate Fie retrageţi acest proiect, fie respingeţi prin vot şi ulterior reveniţi asupra unei noi hotărâri care să prevadă toate 4 tipurile de burse".

Poriectul privind acordarea burselor a fost respins cu 9 voturi pentru, 3 împotrivă, 14 abţineri.

3. Proiect de hotărâre privind stabilirea preţului local al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T. de către R.A.D.E.T. Constanţa începând cu 01.01.2021, în municipiul Constanţa; iniţiator: primar Vergil Chiţac.

-avize Comisiile de specialitate nr.1 ÅŸi nr.3

27 voturi pentru, proiectul a trecut

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea preţului local pentru populaţie al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T. de către R.A.D.E.T. Constanţa şi a subvenţiei unitare acordate consumatorilor casnici racordaţi la reţeaua de transport sau la reţeaua de distribuţie, pentru perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 în municipiul Constanţa; iniţiator: primar Vergil Chiţac.

-avize Comisiile de specialitate nr.1 ÅŸi nr.3

19 voturi pentru, 6 împotrivă, 2 abţineri, proiect aprobat

Amendament PSD

Diminuarea preţului la gigacalorie la 200 şi nu 250 de lei, propus de Costin Răsăuţeanu

19 voturi împorivă, 8 pentru, amendament respins

VIDEO

Citește și:

CHIȚAC: Populismul ne-a adus în situația să NU acordăm BURSELE sociale

D.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E CLARA TREABA ... SE PRELUNGESTE CARANTINA LA CONSTANTA IAR CU 14 ZILE ... PANA PE 01.01.2021 ... CEL PUTIN ... PANA LA VARA SA TOT FIE !!!
3
0
mai da-va-n plm de analfabeti buni de nimic in viata. paraziti si pierzatori. gunoaielor.
1
0
tu ai copil bai analfabetule ??? Ai mai produs un pesedeu lingea-mi-ai cacatul !!!
1
1
DATA E GRESITA.
0
0
Pesede, natie de hahalere! Primarul va explica ceea ce voi nu ati fost capabili sa faceti in peste 20 de ani!
4
5
Ia uitati ca Rasauteanu asta nu este mut, ce trompeta are acum....cand erau la conducere tacea ca rahatul in papusoi, de credeam ca este mut.
9
0
In ultimii 8 ani psd nu a dat un leu si a fost mereu impotriva , azi cand e in opozitie a fost pentru , chiar a depus si amendamente . Ti-ai dracului de jegosi ordinari
9
0
tot aici in replica am citit acum 3 saptamani ca guvernul a virat banii pentru burse, se pare insa ca acestia sunt deturnati de primarii o tactica de pe vremea PDL basau!!!
8
3
Nea vergil nu te ambala nu se taie din pensia ta speciala sa dea la copii cu rezultate f bune la invatatura.
16
2
constantenii au primit si vor primi, exact ce merita!
11
0
Stai linistit ca in primarie tot oamenii lui Fagadau sunt sefi, sefuleti si directori
5
3
Sunt bani dar nu se vrea
13
2
Nenorocitul asta ameninta un copil de 17 ani cu dosar penal ? Aplicam tehnici securiste cu un copil nea vergile ?? Prevad proteste masive impotriva acestui tembel in vara
15
3
bursele alea de merit , perfomanta, studiu respectiv 100,500 sau 250 lei sunt pe luna sau pe an ? ca al meu copil a avut medii numai peste 9,80 , olimpic si mai mult de 23-24 lei pe luna nu a luat - la un liceu de prestigiu al Constantei . Si inca ceva cel care avea 8.50 lua aceiasi bursa..deci diferente ioc. Asa ca PSD te-ai trezit acum sa faci amendamente ?
17
5
Sugator de pula liberala sau uzerizda, copilul meu a luat bursa de performanta in ultimii 3 ani. Nu il educ asa cum sunteti voi: "toti primim diploma de participare", ci "doar performanta este premiata". Si, da, in ultimii 3 ani vazuse asta si din partea statului. Acum, indiferent de performanta, "suntem toti egali in nimic". P-asta doar comunistii o promovau, acum a luat-o dreapta. Si, muistule, a fost si apa calda si caldura in ultimii 3 ani!
22
4
NU AVEM APA APA CALDA SI CALDURA IN MIJLOCUL IERNII - TOATA ZONA CASA CASATORIILOR ARE APA SI CALDURA CU PORTIA 2 ZILE DA 2 NU! NU MAI SUPORT
19
2
Latraul asta de rasauteanu este f vocal acum. In umbra fagadaului era catelus de plus, nicio initiativa laudabila, nicio atitudine, nicio actiune laudabila. Flocea, ciocul mic ca esti penibil!!!
14
5
Sa-mi spuna si mie cineva daca psd s-a ocupat macar in ultimii 4ani de bursele elevilor,ptr ca vad ca au gura mare....si cu bursele ,si cu radet si cu tevile sparte si cu.....................
14
13

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407