REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Serghei Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina

Serghei Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina

A.F. 22 aprilie 2024 | 00:00 731

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE.

 Serghei Lavrov: Rusia nu va accepta un armistitiu cu Ucraina Serghei Lavrov

"Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor", dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.

"Pledăm pentru convocarea unei conferinţe care să fie acceptabilă pentru Rusia şi Ucraina", dar orice viitoare negocieri cu Kievul trebuie să ţină cont de situaţia de pe teren, a indicat ministrul rus, făcând aluzie la anexarea pe hârtie a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, ocupate parţial de trupele ruse, şi la Crimeea, de asemenea anexată şi complet ocupată de Rusia în 2014.

Serghei Lavrov a subliniat că Moscova "nu are deloc încredere" în Ucraina şi a amintit că însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a interzis prin decret negocierile cu Rusia, referire la decretul prin care în octombrie 2022 Zelenski a interzis de fapt orice negociere cu preşedintele rus Vladimir Putin.

"Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens din multe motive", consideră şeful diplomaţiei ruse, care a respins din nou "formula de pace" propusă de Zelenski. Această formulă cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional.

Vladimir Putin a afirmat de mai multe ori că Rusia şi Ucraina au fost aproape de a conveni un acord pentru încetarea ostilităţilor la negocierile defăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul, dar Ucraina s-a răzgândit de îndată ce trupele ruse s-au retras de la nord de capitala Kiev. Rusia susţine că acea retragere a fost atunci un gest al său de bunăvoinţă, în timp ce Ucraina susţine că trupe sale le-au respins pe cele ruse din vecinătatea Kievului, deşi armata ucraineană nu a efectuat nicio contraofensivă acolo.

Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă la Istanbul cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, statut ce presupunea să nu adere la NATO, să-şi limiteze capacităţile militare şi să acorde un statut special provinciilor din estul ţării, clauze faţă de care în final preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat apoi opoziţia.

Acele negocieri, defăşurate la scurt timp după lansarea invaziei ruse, au fost ultimele de atunci între Kiev şi Moscova, aceasta din urmă acuzând ulterior Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la tratative şi să continue războiul cu armele oferite prin ajutorul militar extern pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategică.

Lavrov a catalogat vineri drept "agonie" şi "isterie" referirile repetate ale Occidentului la necesitatea ca Rusia să sufere o înfrângere strategică pe câmpul de luptă în Ucraina. De asemenea, el a asigurat că pentru Rusia "nu are niciun sens" să atace vreo altă ţară europeană şi consideră că temerile în acest sens sunt exprimate pentru ca guvernele occidentale să poată justifica cheltuielile destinate ajutorului militar oferit Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vinerea trecută că acordul nefinalizat la Istanbul încă poate fi o bază pentru noi discuţii şi că Rusia este pregătită pentru reluarea negocierilor, adăugând însă că Moscova nu simte vreo disponibilitate pentru discuţii din partea Kievului.

Pe de altă parte, în interviul acordat vineri, Lavrov a negat că Franţa ar fi invitat Rusia la a 80-a aniversare a debarcării în Normandia, după ce organizatorii afirmaseră că vor transmite o invitaţie ambasadei ruse la Paris pentru ca Rusia să fie reprezentată la eveniment, dar nu preşedintele Putin.

Acesta este "un mod particular" de comportament al Occidentului, spune Lavrov. "Ei, atunci când doresc să facă ceva, nu o pot face în cadrul decenţei. Pentru că oamenii decenţi trimit o scrisoare şi abia apoi o anunţă (public). Dar aici ei spun, îi vom invita, da, însă nu pe Putin, vom invita pe cineva", a continuat ministrul rus, precizând că în final "nimeni nu a invitat pe nimeni" şi că Rusia nu a primit nicio invitaţie, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hristule,in primul rand asta nu este un razboi fratricid asha cum spui tu,asta probail au crezut rushi ca ei daca intra cu tancurile in Ukraina ukraineeni ii vor primi cu flori,ei uite ca nu iau primit cu flori ci cu drone bayraktar care le-au facut tancurile praf,iar Putin un orgolios si idiot fara pereche-n lume si-a trimis armata sa ii distruga pe Ukraineeni care iau provocat rushinea asta in fatza intregi lumi,numai ca Ukraineeni au fost ajutatzi de NATO cu arme de mana a doua si nici asha cu ce aveau tarile puternice din NATO de aruncat nu au putut rushi sa le faca fatza ukraineenilor ba si mai rau ukraineeni iau inpins inapoi pe rushi din terenurile ocupate de a ajuns Putin sa amenintze de cateva ori ca el are rachete nucleare cu care poate distruge Europa de parca nu shtia toata lumea ca Rusia este o mare putere nucleara,numai ca mai sunt si alte puteri nucleare in NATO care nu sau laudat niciodata cu rachetele lor.
4
0
Razboi fratricid intre doua tari nedemocratice. La asta se adauga interesul unor mari imperii financiare din lume,a unor fabricanti de arme si a unor mari mafioti mondiali. Nu conteaza numarul de nevinovati ucisi cu salbaticie in ambele parti combatante. Nu mor sefii,mor cei siliti sau amenintati ca altfel e nasol pentru familiile lor. Guverne debile fac rau propriilor popoare prin masuri ce nu au mare efect asupra regimului rusesc. Ce naiba sa mai credem? Si asa suntem mintiti inca inainte de acest razboi,manipularile si falsurile devenind ceva banal .Mancam falsuri,fumam falsuri,ne imbracam cu falsuri,suntem condusi de oameni falsi,ascultam tot felul de tampenii ,de la muzica idioata la stiri incropite sa dirijeze mintile in directii stranii. Ce se intampla acolo pe front e acolo. Noi nu avem decat ce spun niste insi in care oricum nimeni nu mai are incredere si privim la stiri doar ca la un film indian,adica de tot cacatul.
0
5
unplebiscit liber in zonele in discutie(lugansk, crimeea, donetk), ar lamuri problema. si noi si moldovenii ar cere cernautiul, dar citi romani/moldoveni mai sint acolo?
0
4
au o placere deosebita sa ia mmmwie !!!
6
0
Pandemia a fost de incalzire, razboiul umple buzunarele bine de tot! Si la anul vom avea aceleasi discutii ,dar unii mai saraci decat ceilalti,si se stie care cum!
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272