REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Somnul copiilor: când renunță cei mici la somnul de după-amiază?

Somnul copiilor: când renunță cei mici la somnul de după-amiază?

Replica API 27 aprilie 2022 | 00:00 632

Trecerea de la somnul bifazic (în două părți) al copiilor la somnul monofazic (într-o singură fază) este o etapă majoră a dezvoltării celor mici, dar poate fi o provocare atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru aproape toți copiii mici, somnul de după-amiază este o parte normală a rutinei zilnice. Însă, pe măsură ce cresc, aceștia nu mai au nevoie de acel „pui de somn”. Când se întrerupe somnul de după-amiază al copiilor și cum le pot face părinții tranziția mai ușoară?

La ce vârstă încep copiii să nu mai doarmă după-amiaza?

Copiii sunt diferiți unul de altul, așa încât nu se poate spune că există o vârstă anume la care sunt gata să renunțe la somnul de după-amiază. Unii copii încep să nu mai doarmă după-amiaza pe la 3-5 ani, dar majoritatea nu mai vor să doarmă după-amiaza când ajung la 5 ani. Alegerea diferă în funcție de stilul de viață al unui copil, de factorii demografici și multe altele, scrie doc.ro.

Potrivit unui studiu observațional ceva mai vechi, la care au luat parte 172 de participanți, majoritatea copiilor cu vârste cuprinsă între 9 și 12 luni au avut tendința de a dormi de două ori în timpul zilei. După această perioadă, undeva între 15 și 24 de luni au început să doarmă doar o dată în timpul zilei. Până la vârsta de 3 și 4 ani, rata somnului de după-amiază a scăzut și aproape toți copiii s-au oprit din a dormi pe timpul zilei până la vârsta de 7 ani.

Semne care arată că un copil mic este gata să renunțe la somnul de după-amiază

Copiii mici pot refuza să doarmă după-amiaza atunci când au suficientă energie pentru toate activitățile de peste zi fără să li se facă somn. Iată câteva semne că un copil mic nu mai are nevoie de un pui de somn după-amiaza:

Nu mai adoarme la ora la care obișnuia

Pe măsură ce copiii cresc, aceștia își întârzie ora de culcare după-amiaza și dorm pentru perioade tot mai scurte de timp. Dacă au probleme să adoarmă după-amiaza și sunt neliniștiți, probabil că nu mai au nevoie de somn în timpul zilei. Dacă, însă, starea de spirit a unui copil se înrăutățește fără acel pui de somn după-amiaza, probabil că nu este gata să renunțe la somnul de peste zi. Copiii pot fi ajutați să aibă o rutină de somn: citirea unei povești înainte sau trasul perdelelor pentru a face semi-întuneric sunt indicii bune pentru a semnaliza că e timpul pentru somnul de după-amiază.

Se trezește mai devreme dimineața

Trezitul mai devreme dimineața poate fi un semn că acel copil poate fi gata să renunțe la somnul de după-amiază. Concret, somnul copiilor din timpul zilei îi poate împiedica să se simtă obosiți la culcare seara, ceea ce înseamnă că dorm mai puțin și se trezesc mai devreme. Dacă se observă că eliminarea somnului de după-amiază duce la somn excesiv dimineața, înseamnă că acel copil încă nu este pregătit să nu mai doarmă după prânz. Ca regulă, trezirea din somnul de după-amiază trebuie să aibă loc cu cel puțin 4 ore înainte de ora de culcare de seara.

Nu mai adoarme seara

Este posibil ca un copil să nu mai aibă nevoie de puiul de somn din timpul zilei dacă părinții observă că acesta este prea energic în apropierea orei la culcare de seara și dacă are probleme să adoarmă. Un studiu a observat că preșcolarii care dormeau după-amiaza adormeau seara cu 30 de minute mai târziu decât cei care nu mai dormeau în timpul zilei. Totuși, acesta a fost un studiu restrâns, care nu a avut un eșantion divers de participanți.

Cum poate fi sprijinit un copil mic să nu mai doarmă după-amiaza?

Dacă un copil mic doarme tot mai puțin după-amaiză și nu se simte morocănos, probabil că începe să nu mai aibă nevoie de somn în timpul zilei. Părinții sau supraveghetorii de la grădiniță îi pot ajuta pe copii să reducă sau să elimine complet puiul de somn în mai multe moduri:

Înlocuirea somnului de după-amiază cu o perioadă de liniște

Această practică obișnuită în multe grădinițe este o modalitate eficientă de a trece de la somnul de după-amiază al copiilor la eliminarea acestui obicei. Mai precis, se păstrează același program zilnic, dar, în loc să i se impună copilului să meargă la somn, i se permite să aleagă altă activitate care i se pare potrivită, cu condiția să fie o activitate liniștită, cum ar fi coloratul sau cititul.

Această metodă de tranziție le dă posibilitatea copiilor să doarmă după-amiaza atunci când simt nevoia sau să rămână în starea de veghe și să desfășoare alte activități în zilele în care au mai multă energie.

Evitarea plimbărilor lungi cu mașina în timpul somnului

Călătoriile lungi cu mașina pot provoca somnolență, mai ales dacă este cald. Dacă părinții încearcă să-și ajute copilul să facă tranziția de la somnul de după-amiază la renunțarea la acest obicei, e bine să evite activitățile care induc somnul, cum ar fi transportatul copilului cu mașina la acele ore.

Renunțarea treptată la somnul de după-amiază

Oprirea completă a somnului de după-amiază se poate simți perturbatoare și pentru cel mic. Copiii mici au adesea nevoie de perioade de ajustare pentru a se obișnui să rămână treji în timpul zilei, așa că părinții și supraveghetorii trebuie să acorde atenție stării de spirit și nivelului de energie al acestora. Este important ca adulții să aibă răbdare și să înțeleagă că somnul copiilor este diferit de la un individ la altul și că procesul de renunțare la somnul de după-amiază nu se petrece în același timp la toți copiii care au aceeași vârstă.

Atenție, în cazul în care copilul are constant un nivel scăzut de energie, este posibil să existe o stare de sănătate subiacentă care să îi afecteze vitalitatea, de aceea e bine să fie văzut de un medic. În unele cazuri, poate fi vorba de lipsa fierului, dar în altele, poate fi vorba pur și simplu de creșterea nivelului de activitate al copilului sau de unele schimbări stresante pentru el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212