REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Spanacul - ce beneficii are și cum să îl consumi că să își păstreze proprietățile

Spanacul - ce beneficii are și cum să îl consumi că să își păstreze proprietățile

Replica API 27 martie 2021 | 00:00 1361

Încă din copilărie știm că spanacul este sănătos și că ne face mai puternici, datorită lui Popeye Marinarul. Acum, că spanacul a apărut deja la tarabele din piață, nu ar strică să ne amintim care sunt beneficiile acestuia!

Sursă foto: Shutterstock

Spanacul are origini persane, iar în Europa s-a răspândit în secolul al XII-lea. Încă din acele vremuri spanacul este folosit atât pe post de aliment, cât și pe post de plantă medicinală, datorită proprietăților sale curative, scrie doc.ro.

Consumul de spanac crește vitalitatea, combate oboseală și îmbunătățește calitatea sângelui. Spanacul este o sursă excelență de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar și de magneziu, fier și mangan.

Valori nutriționale 100 g de spanac

Calorii: 23

Proteine: 3 g

Grăsimi: 0 g

Carbohidrați: 4 g

Fibre: 2 g

Beneficii spanac

Îmbunătățește vederea – fiind bogat în betacaroten și luteină, spanacul îmbunătățește vederea. Ideal ar fi să îl consumi gătit pentru o vedere mai bună întrucât, după gătire, betacarotenul devine mai ușor de absorbit. Totodată, și conținutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sănătatea ochilor, reducând iritațiile oculare, dar și uscăciunea ochilor. Luteină și zeaxantina sunt antioxidanți de preț pentru ochii tăi, aceștia protejând ochii de radiațiile UV care pot produce cataractă.

Echilibrează tensiunea arterială – spanacul are un conținut ridicat de potasiu și un conținut redus de sodiu. Această combinație este benefică pentru persoanele cu tensiune arterială mărită întrucât potasiul scade tensiunea arterială, iar sodiul o mărește. Și acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii și la relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.

Întărește musculatura – legendă lui Popeye Marinarul care capătă mușchi proeminenți imediat ce consumă spanac nu a apărut întâmplător. Coenzimă Q-10, antioxidant ce se regăsește în spanac, joacă un rol important în fortifierea musculaturii.

Accelerează metabolismul – nu degeaba nutriționiștii recomandă consumul de spanac pentru pierderea kilogramelor în plus. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de către enzime în aminoacizi. Astfel, metabolismul este pus în mișcare. De asemenea, tilacoida care se regăsește în spanac estompează poftele și foamea și ajută, de asemenea, în timpul curelor de slăbire.

Benefic pentru afecțiunile gastrice – începând cu banală gastrită și până la ulcer, spanacul are capacitatea de a ajută organismul să se vindece rapid. Substanțele din spanac acționează precum un pansament gastric, care reduce inflamația.

Contribuie la dezvoltarea fătului – femeile însărcinate au de câștigat de pe urmă consumului de spanac. Acidul folic care se regăsește în acesta, precum și cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea fătului.

Efecte benefice pentru par și piele – spanacul conține cantități mari de vitamina A, care este necesară pentru producerea de uleiuri naturale care îți mențîn părul hidratat. Totodată, spanacul este bogat în conținutul de vitamina C, care este absolut necesară pentru producerea de colagen, care îți menține atât părul, cât și pielea într-o formă de zile mari.

Din punct de vedere al contraindicațiilor, spanacul trebuie evitat cu cei cu litiaza oxalica, renală sau biliară. Vezi aici dietă pentru cei care au acesta afecțiune, pentru a evita litiaza.

Rețete cu spanac

Probabil că preferi să consumi spanacul sotat cu usturoi și puțîn ulei, însă există o mulțime de alte metode de gătire a spanacului cel puțîn la fel de gustoase – Iată 3 rețete pe baza de spanac!

Spanac cu unt și brânză feta

Pentru 4 porții ai nevoie de:

400 g de frunze de spanac

25 g de unt

1 linguriță de nucșoară

100 g de brânză feta (sau tofu) mărunțită

Trage spanacul la tigaie în cele 25 g de unt preț de câteva minute, apoi adaugă nucșoară, brânză feta, oprește focul și servește preparatul.

Spanac cu ciuperci, în stil italian

Pentru 4 porții ai nevoie de:

4 linguri de ulei de măsline

1 ceapă tocată mărunt

2 căței de usturoi mărunțiți

400 g de ciuperci mărunțite

300 g de frunze de spanac mărunțite

2 linguri de oțet balsamic

½ cană de vin alb

sare și piper după gust

pătrunjel mărunțit pentru asezonare

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie, apoi călește ceapă și usturoiul, după care vei adaugă ciupercile. După 3-4 minute, adaugă și spanacul și soteaza-l câteva minute. La final, completează cu oțetul balsamic și cu jumătatea de cană de vin alb și lasă totul să fiarbă la foc mic, până când vinul se evaporă complet. Asezonează cu sare, piper și pătrunjel și servește preparatul cald.

Salată de spanac cu nuci și brânză cu mucegai

Pentru 4 porții ai nevoie de:

75 g de brânză cu mucegai

4 linguri de smântână

100 g de frunze de spanac

50 g de nuci

Pasează brânză cu mucegai și amestec-o cu smântână și cu 50 ml de apă. Pune spanacul într-un bol, adaugă nucile și dressingul de brânză cu mucegai și servește salată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218