REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Spirite încinse la Nicolae Bălcescu: soţia fostului viceprimar îi face plângere penală actualui primar

Spirite încinse la Nicolae Bălcescu: soţia fostului viceprimar îi face plângere penală actualui primar

Replica API 16 septembrie 2017 | 00:00 500

Dumitru Timofte, foto: Facebook

Spiritele sunt agitate în comuna Nicolae Bălcescu, după ce actualul primar, Dumitru Timofte, a arătat cu degetul spre fosta administraţie şi a scos la iveală că fostul primarul Viorel Bălan şi-a pus semnătura pe un contract de vânzare a unui teren de 8.400 mp, către soţia fostului viceprimar, Cristina Ciocănete, pe suma de 800 de euro. Într-o declaraţie acordată „Replica de Constanţa”, Cristina Ciocănete neagă acuzaţiile de comitere a vreunei ilegalităţi şi explică împrejurările în care a fost achiziţionat terenul cu pricina.

Săptămâna aceasta, printr-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Nicolae Bălcescu, primarul comunei, Dumitru Timofte, ridica semne de întrebare asupra legalităţii unui contract de vânzare-cumpărare din 2011, prin care fostul primar, Viorel Bălan, i-a vândut soţiei fostului viceprimar, Nicolae Ciocănete, un teren de 8.441 mp, din intravilanul satului Dorobanţu, contra sumei de 800 de lei. Asta în condiţiile în care, după cum a subliniat actualul primar, şi după cum reiese şi din contractul de vânzare-cumpărare menţionat, valoarea terenului fusese estimată la 40.000 de lei, conform Raportului de Evaluare globală din ianuarie 2011, încheiat de Camera Notarilor Publici Constanţa. Mai mult, actualul primar atrăgea atenţia că această tranzacţie ar trebui să facă obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Împrejurările în care a fost cumpărat terenul

Într-o declaraţie acordată cotidianului „Replica de Constanţa”, soţia fostului viceprimar, Cristina Ciocănete, a explicat împrejurările în care a fost achiziţionat terenul, negând comiterea vreunei ilegalităţi.

„Nu este vorba despre niciun tun imobiliar! Eu am cumpărat ferma din satul Dorobanţu în anul 2002. Până la acel moment, nu aveam nici o treabă cu satul Dorobanţu, nu cunoşteam pe nimeni acolo, am cumpărat ferma în urmă unui anunţ din ziar, de la o societate comercială. Achiziţia a fost făcută, pentru că aşa se proceda atunci, pe o factură fiscală. Ulterior, am decis să realizăm cadastrul, iar în urma măsurătorilor făcute de cadastrişti, am descoperit că, în fapt, în fermă, era mai mult teren decât în acte. Subliniez, eu nu am mutat gardul fermei niciun metru, nici într-o parte, nici în cealalată, așa era gardul de pe vremea CAP-ului”, a afirmat Cristina Ciocănete.

Aceasta a continuat: „S-a constatat că era mai mult teren, așa că era normal să îmi cer dreptul, pe reîntregirea proprietății. Nu am cumpărat doar eu, ci sute de persoane din comună”. În acest context, a subliniat femeia, a fost achiziționat terenul de aproximativ 8.400 mp.

Diferența dintre prețul de achiziție și valoarea stabilită de notari, o practică obișnuită

Cât privește diferența dintre prețul achitat și valoarea stabilită de Registrul Global de evaluare, Cristina Ciocănete afirmat: „Nu știu cum se stabilește valoarea acestor terenuri, după ce grilă își fac notarii calculele. De exemplu, terenul de 15.843 mp, cu clădiri, cu mai multe grajduri și magazii, a fost evaluat la 38.000 de lei. Adică mai puțin decât valoarea terenului de 8.400 mp. Un alt teren, de 20.000 mp, pe care l-am cumpărat de la o persoană fizică, ce este amplasat lipit de intravilan, a fost evaluat, în schimb, la 4.000 de lei”.

Cât privește hotărârea de Consiliu Local Nicolae Bălcescu, în baza căreia a fost achiziționat atât terenul de 8.400 de către Cristina Ciocănete, cât și alte terenuri, de către alți locatari, femeia subliniază că aceasta nu a fost dată de fostul primar Viorel Bălan, ci de predecesorul său. „Fostul primar Viorel Bălan a considerat că era o hotărâre bună, și era, pentru că au beneficiat mulți oameni, alții însă nu au apucat să-și cumpere terenurile, pe reîntregirea proprietății. Sunt oameni care locuiesc de ani buni în casele respective, de pe vremea bunicilor, și au dreptul să le cumpere”.

Toate aceste aspecte, inclusiv tranzacția incriminată de actualul primar Dumitru Timofte, se află în atenția DNA Constanța. „Au fost reclamații la DNA, mai ales că pe vremea aceea Viorel Bălan era primar, iar soțul meu, viceprimar. Au descins și la noi acasă, și la primărie, și la primar. Au ridicat actele și au plecat. I-au chemat o singură dată, au dat declarații, au arătat hotărârea de Consiliu Local și, de patru sau cinci ani, așa a rămas. Nu că îi iau apărarea soțului meu, dacă a greșit, să plătească. Și eu la fel. Dacă au fost subevaluate terenurile sau nu au fost, așteptăm răspunsul DNA, nu al domnului Timofte. Nu este tun imobiliar, este pur și simplu reîntregirea proprietății. Nu am făcut nimic ilegal sau neobișnuit, am făcut ce putea face toată lumea”, a concluzionat Cristina Ciocănete.

Pentru afirmațiile făcute în mediul public, dar mai ales pentru că în urma acestor afirmații, Cristina Ciocănete a primit numeroase mesaje de amenințare, aceasta a anunțat că îi va depune plângere penală actualului primar Dumitru Timofte.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

https://www.replicaonline.ro/tun-imobiliar-sau-tranzactie-legala-actualul-primar-din-balcescu-s-a-dezlantuit-vatra-unui-sat-vanduta-la-un-pret-de-nimic-330019/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamne cata invidie....vezi ce i doresti altuia....poate ti se intoarce tie....si pe langa toate astea mai invata sa scrii.. cred ca nu stii ce inseamna sa fii gras cu slanina pe tine....si tu cred ca puti mai mult decat tot satul la un loc, aruncati cu noroi in altii dar voi sunteti vai de capul vostru......
0
0
Balan asta merita spinzurat in centrul Balcescului iar ciocanete cu coarda lui de ,,nevasta,,niste betive imputiti,la fel dudi la bodega,unde ii imbata PE amaritii ,le ma da si DOI mici,si le fura,si piinea din gura ,astia DOI ,dusi direct la puscarie,umflatii ,imputiti,cu slanina PE ei ,si put CA niste slinosi
1
0
Saraci lipiti pamantului , tu asa il numesti pe Balan?? Pai cred ca Balan a avut dintotdeauna, cand a devenit primar avea o casa, avea o firma, avea destule si are si acum, dar nu pe carca primariei domnule Relu.
1
2
Ferma respectiva avea arondat pamantul din acte si nimic altceva . Ca Ciocanete si gasca vesela din primarie , a gasit de cuviinta sa- dea matracucei de nevasta si ce era in afara fermei , a fost alegerea mafiotilor din primarie . Asa au luat pamant , hectare si hectare , multi afaceristi mizerabili , atat inainte , cat si mai ales in timpul lui Balan si a mascariciului de viceprimar Ciocanete . Veniti de aiurea , saraci lipiti pamantului , javrele astea s-au imbogatit nepermis , avand functii publice . Prefectura nu a vazut prapadul facut de mafioti la Balcescu si Tortomanu , cu calcarul ?
0
0
Duta pe cand ?
0
1
viorel balan un hot notoriy un malahist dugaci si a lasat si mustata fraieru sa dea limbi in pizda si cur
2
3
Esti o hoata,madam ciocanete,o bandita ,ai furat tot din Balcescu,tu si porcul ala de barbatu-tau,UN betiv,UN hot,UN nenorocit,CA si-a batut joc de locuitori din Balcescu,i-a imbatat cu tuica si bere,si in spate a furat tot ce a putut,niste mafioti,murdari,sa VA confiste tot DNA-ul si sa VA duca la puscarie,dar sa VA lase in chilotii,javrelor,Anaful,Dna-ul Luati-i la scuturat,au facut si evaziune fiscala,nu platesc taxe la stat,au ascuns baniii ,aveti grija,cautati,niste puslamale care rid de amaritii din balcescu
6
3
BALAN MURDAR!
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218