REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Stare de alertă în judeţul Constanţa, după confirmarea unui caz de meningită

Stare de alertă în judeţul Constanţa, după confirmarea unui caz de meningită

Replica API 22 septembrie 2016 | 00:54 211

Cazurile de meningită semnalate la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au trezit spaimă în rândul constănţenilor. Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a participat, prin dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului Supraveghere Control Boli Transmisibile din cadrul instituţiei, la Colegiul Prefectural desfăşurat ieri, 21 septembrie, pentru a prezenta lămuriri cu privire la apariţia unui caz de infecţie cu virusul West Nile pe teritoriul judeţului. Supravegherea infecţiei cu virusul West Nile se efectuează în fiecare an în baza prevederilor metodologiei transmise şi emise de către Centrul Naţional de supraveghere şi control din cadrul Institutului Naţional de Sănătate publică din Bucureşti, în perioada mai-octombrie. De la începutul anului şi până în prezent, au fost emise până în prezent 16 suspiciuni clinice de meningită cu West Nile. Din cele 16 cazuri înregistrate, unul este în judeţul Tulcea, iar altul în Ialomiţa. Celelalte 14 cazuri implică persoane cu domiciliul stabil în judeţul Constanţa, 13 au fost infirmate în baza datelor din laborator, iar al patrusprezecelea caz, un baiat în vârstă de 15 ani din Mangalia a fost diagnosticat, la prima analiză efectuată în data de 14 septembrie, ca fiind pozitiv, infectat cu virusul West Nile.

Potrivit declarației şefului Compartimentului Supraveghere Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Constanța, în baza datelor clinice și de laborator acest caz încă nu este confirmat. Adolescentul a fost internat în spital în data de 4-9 septembrie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța cu suspiciunea de meningită acută. În data de 17 septembrie, la 14 zile de la debutul bolii, s-a recoltat serul 2 și a fost trimis către analiză la Spitalul Clinic “Dr. I. Cantacuzino” din Capitală. Dr. Ibram Suzan, a menționat faptul că rezultatul urmează să fie primit săptămâna viitoare, cu diagnostic concret, care poate confirma sau infirma prezența infecției cu virus. Până la ora actuală, acesta este singurul caz de suspiciune de meningită în Mangalia.

În urma acestei investigații epidemiologice, DSP Constanța a luat măsuri preventive prin reactualizarea metodologiei privind definiția de caz, privind măsurile care se iau la emiterea unei suspiciuni prin trimiterea de adrese la 386 de medici de familie și ca măsură importantă, la primele semnale ale infecției, persoana în cauză să fie trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. DSP Constanța a trimis în luna mai, către toate primăriile din județ, să ia măsuri și să se aprovizioneze cu insecticide, vectorul de transmitere acestui virus fiind țânțarul. De asemenea, în data de 15 septembrie, a fost retrimisă această informație către 58 de primării din județ și celor riverane Dunării. O altă măsură luată după semnalarea cazului a fost aceea de sistare a donării de sânge persoanelor din zona Mangaliei. Această restricție este până în data de 31 octombrie 2016. Reprezentanții DSP Constanţa au mai anunţat că între 1 iulie şi 26 august au fost semnalate 67 de suspiciuni de meningită de diferite tipuri (virale, bacteriene, tbc), din care 38 au fost confirmate în urma analizelor.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272