REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

STATISTICĂ: Mai puțini TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

STATISTICĂ: Mai puțini TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

Replica API 29 mai 2021 | 14:54 2505

Numărul turiştilor sosiţi la Constanţa în primele trei luni ale anului 2021 a scăzut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în urmă cu un an, când doar ce intrase în vigoare starea de urgenţă, numărul turiştilor veniţi pe litoral ajungea la 46.500 de persoane, iată că acum, în 2021, cu toate că restricţiile nu au mai fost atât de drastice, numărul turiştilor veniţi la malul mării a scăzut, fiind de doar 30.000 de persoane.

Tot mai puţini turişti pe litoralul românesc

Relaxarea restricţiilor impuse de pandemie nu a dus, aşa cum sperau toţi operatorii din turism, la o creştere a numărului de turişti pe litoral, ba din contră. La Constanţa au fost mai mulţi vizitatori în anul 2020, atunci când doar ce debuta pandemia de Covid în România. Numărul turiştilor sosiţi la Constanţa în primul trimestru din 2021 a fost de 30.000 de mii de persoane, faţă de 46.500 de mii persoane în primele trei luni din 2020, înregistrându-se o scădere de 35,4%. Și numărul înnoptărilor a scăzut: 70.500 de mii de înnoptări în trimestrul I din 2021, faţă de 105.000 mii de înnoptări înregistrate în perioada ianuarie-martie 2020. Turiştii străini, în număr de 1.843 de persoane, sosiți în primele trei luni din 2021, sunt cu 54,9% mai puțini decât numărul turiştilor străini sosiţi în perioada ianuarie-martie 2020 şi deţin o pondere de 6,1% în totalul turiştilor. Cei mai numeroși străini care au vizitat județul Constanţa în primele trei luni din 2021 au fost cei sosiți din Statele Unite ale Americii, mai exact 288 de persoane.

A debutat programul “Litoralul pentru Toţi”: Mamaia, cea mai scumpă staţiune şi anul acesta

Programul “Litoralul pentru Toţi” mai reprezintă o speranţă pentru turismul de la malul mării, dar şi pentru cei care doresc să petreacă un sejur pe litoral la preţuri accesibile. Programul a debutat în a doua jumătate a lunii mai, iar românii pot petrece un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce pornesc de la 40 de lei pe noapte. Un număr de 54 de hoteluri din toate staţiunile, cu aproximativ 4.000 de locuri de cazare, participă la acest program care se va derula până în 20 iunie. Tarifele prin programul "Litoralul pentru Toţi" sunt cu până la 65% mai mici faţă de cele din vârf de sezon. Tariful pentru o noapte de cazare începe de la 40 de lei, iar cel mai ieftin pachet fără mic dejun poate fi achiziţionat la un hotel de 3 stele din staţiunea Neptun şi costă 80 de lei/noapte pentru două persoane. La polul opus, se află staţiunea Mamaia, unde la un hotel de 4 stele două persoane vor plăti pentru un sejur de minimum 5 nopţi, care include cazare cu servicii de masă ultra all-inclusive, 520 de lei/noapte.

Operatorii din turism sunt îngrijoraţi

Operatorii din turism simt schimbările.”Se discută propunerea de redeschidere a hotelurilor la capacitate de 100%, dar și restaurantele, dar numai cu turiști care sunt vaccinați. Asta ar însemna că proprietarul unui hotel sau al unui restaurant să restricționeze accesul în locația sa, condiționat fiind de prezentarea unui certificat de vaccinare. Ei bine, cu acest lucru nu putem să fim de acord pentru că nu dorim să susținem discriminarea. Dacă anul trecut turismul românesc a avut de câștigat, ei bine, anul acesta are doar de pierdut. Reîncepe competiția cu celelalte țări, avem foarte mulți turiști care călătoresc în Egipt, Zanzibarul este la modă. Românii au căutat și au găsit soluții. Ne așteptăm la un număr clar mai mic de turiști, nu ne putem compara cu nivelul anului 2019, abia dacă vom reuși să ajungem la nivelul din anul 2020. Va fi o vară grea, de provocare, o vară mai grea decât cea ce anul trecut”, a explicat Corina Martin, președinte de onoare al Asociației Patronale RESTO, într-un interviu acordat cotidianului Replica.

Prelungirea anului școlar, încă o lovitură?

Tot operatorii din turism susţin că şi prelungirea anului şcolar reprezintă o lovitură.”Ne-au luat două săptămâni din sezon pentru că s-au dus până pe 18 cu închiderea școlii, au mai adăugat încă o săptămână. Bugetele noastre pe care noi am construit acest an nu mai sunt valabile. Cei care veneau în perioada lunii iunie erau părinți cu copii, școlari preșcolari. 45% din totalul rezervărilor pentru prima parte din sezon sunt părinți cu copii, din care 35% sunt părinți cu preșcolari. Oamenii care veneau atunci nu mai pot veni nici în iulie, nici în august, nici în septembrie. E perioada cu tarifele cele mai scăzute, ei nu-și permit să mai vină”, a explicat şi Anca Nedea, directorul Organizației Patronale Mamaia și Constanța, într-un interviu acordat ziarului Replica.

Citeşte şi:

Românii au dat IAMA în GRECIA, odată cu DESCHIDEREA sezonului ESTIVAL! Video

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ce preturi au afisat.
5
0
Si ce sa vada pe Litoral? Maghernite, balarii, preturi umflate. Relaxare la mare? Asa zisa mare statiune e un kkt de cartier aglomerat, nimic mai mult. Platesti un sejur la pret de Ibiza
7
0
pai de unde mai tata,daca numai avem bani,traim cu sabia lui damocles pe gat,vaucherele de vacanta care au urcat camer de hotel si la 800 de lei pe noapte,au disparut,unul din doi angajati se asteapta sa fie dat afara,numai cutu cu guvernul lui rahat cu mot de case hot zic ca economia creste ca fat frumos
8
1
nu mai e tikete? aveam resoul si oala de fasole pregatite avem si niste jumari ramase noi ce facem acum
10
0
Din cauza ca turismul consuma exagerat de multe materii prime care nu se mai gasesc. Aceasta este politica la nivel global. Restul este gargara politica.
11
2
Sa stea la ei acasa ca si asa e traficul cumplit.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272