REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Statul a naţionalizat Şantierul Mangalia. Ce a decis alături de asociatul Damen cu privire la angajaţi!

Statul a naţionalizat Şantierul Mangalia. Ce a decis alături de asociatul Damen cu privire la angajaţi!

Replica API 3 aprilie 2018 | 23:50 398

Olandezii iau managementul, dar și datoria de 830 de milioane de dolari pe care trebuia s-o primească Daewoo

Olandezii iau managementul, dar și datoria de 830 de milioane de dolari pe care trebuia s-o primească Daewoo

Moment istoric pentru Șantierul Mangalia și economia din sudul județului Constanța, dependentă în mare parte de activitatea celui mai mare șantier naval de la Marea Neagră. Statul român a naționalizat compania controlată în ultimii 20 de ani de sud-coreenii de la Daewoo și va înființa o nouă societate mixtă, alături de olandezii de la Damen, în care Ministerul Economiei va deține 51%. Damen urmează să preia managementul noii companii și a preluat și creanța de 830 de milioane de dolari de la Daewoo, bani pe care sud-coreenii trebuiau să-i recupereze de la șantierul din Mangalia. Foarte importante sunt prevederile legate de angajații șantierului: NU se vor face restructurări de personal.

Damen va achiziţiona 51% din acţiunile societăţii mixte Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DMHI), creată împreună cu Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, apoi va concesiona gratuit statului român 2%, şi astfel statul (care are 49%) va prelua pachetul majoritar, au decis luni acţionarii societăţii. „Imediat, Damen va cesiona către SN 2 Mai SA un pachet de acţiuni reprezentând 2% din capitalul social al societăţii mixte. Se urmăreşte ca, prin această tranzacţie, structura de acţionariat să devină: 51% SN 2 Mai SA şi 49% Damen. Cesiunea se va face în mod gratuit şi nu va fi condiţionată în alt mod”, arată oficialii Ministerului Economiei.

Datoriile se transformă în acțiuni

Totodată, „creanţa DSME faţă de DMHI, în valoare estimată de aproximativ 830 de milioane de dolari SUA (așa după cum urmează să fie certificată la finalizarea raportului de audit solicitat de Damen) este cesionată către Damen în contravaloarea sumei de 10.000 de dolari SUA”. Ulterior, „Damen se obligă să cesioneze SN 2 Mai SA un procent de 51% din valoarea creanţei (reprezentând aproximativ 423 de milioane de dolari SUA) în schimbul sumei de 5.100 de dolari SUA”, mai arată ministerul. Foarte interesant- datoriile de 830 de milioane de dolari se vor converti, de fapt, în acțiuni: ”fiecare din părți va proceda la conversia în acțiuni a creanței sale. Majorarea de capital la societatea mixtă se va face prin achiziționarea a câte o acțiune de fiecare din părți la valoarea nominal, urmând ca diferența până la valoarea creanțelor să fie considerate primă de capital”. ”Măsurile vor fi luate cu respectarea normelor naționale și europene în material concurenței și a ajutorului de stat. Consiliul Concurenței va fi notificat în legătură cu intenția SN 2 Mai de a prelua controlul Societății mixte. În acest sens SN 2 Mai a analizat posibilitatea achiziționării unei părți din creanța pe care Damen o va prelua de la DSME și are capacitatea și deține sursele necesare efectuării operațiunii. De asemenea, conversia în acțiuni a creanței achiziționate de la Damen se va face în condiții similar cu cele în care se va face conversia de către celălalt acționar, Damen”, se explică în document.

Ce se va întâmpla cu angajații

Unul din cele mai de interes aspect pentru miile de angajați, direcți și indirecți, ai șantierului este legat de intenția noului patronat cu privire la locurile de muncă. Ministerul Economiei a strecurat un singur paragraph în acest sens: ”Negocierea contractului de societate mixtă, imediat după finalizarea tranzacției, se va face în condițiile protejării maxime a resursei umane specializate, existente în societate, la data preluării. Nu se vor face restructurări de personal fără acordul părții române și al Damen”.

Apar și drepturi speciale

S-a adus în discuție și preluarea managementului de către Damen, context apare o formulare extreme de interesantă, aceea de ”drepturi speciale”: ”Partea română va intra în discuții pentru finalizarea contractului de societate mixtă. În urma discuțiilor avute, ca urmare a aportului pe care Damen urmează să-l aducă în proiect (investiții, marca, know-how, portofoliu) a rezultat un interes major al părții olandeze în obținerea controlului managerial și operational și, pe cale de consecință, o latură importantă a discuțiilor va fi centrată pe aspectele rezervate, respectiv pe elementele cu privire la care părțile convin să-și reserve anumite drepturi special în Adunarea general a acționarilor”.

În fine, negocierile contractului de societate mixtă se vor realiza de către o comisie alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Direcției de Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS) și ai SN 2 Mai, asistați de consultanți angajați. Rezultatul va fi supus aprobării Guvernului, prin memorandum.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptr mai multe informatii despre Damen intrebati navalistii de la Galati ,si va spun ei carei mersul...adica tot romanii cu limba lunga strica treburile,,ramane de vazut
1
0
sper ca damen sa nu ia teapa de la statul roman si sa apara o perioada si mai neagra pentru angajatii santierului si pentru cei care depind de el!
1
1
Esti diliu la cap !
2
2
Vaslui va asteapta cu bratele deshise , ai. Tiai dreaq de violatori si betivi stricati
2
4
Se vorbeste de stat. Cine din acest stat mafiot a inghitit spaga ? Nume si prenume.
2
0
Auzi cica nu se vor face restructurari de personal decat cu acordul celor doua parti!?Esti nebun, doar nu se vor face cu acordul meu!! Si nu restructureaza forta calificata, deci ce sa intelegem ca nu mai exista in COR, notiunea de muncitor necalificat?Numai aberatii in acest articol.Iar datoria coreenilor n-are ce cauta transformata in actiuni.Cine preia aceste actiuni, care parte, cea majoritara Cei 2% , cadou de la Damen, sunt de fapt datoria coreenilor in actiuni negative.Fraierii sa munceasca in continuare pentru altii !
3
2
Bai prostovane , pai daca voi va pricepeti sa faceti doar baclavale,sarailii..si rahat turcesc si nu vapoare. Cum sa traiasca Mangalia doar din astea ?
7
3
esti un CRETIN. Intoarcete la vaci, dar tine cont ca si aici ai nevoie de creier. Ai grija pe unde calci.
7
4
Toata Romania trebuie NATIONALIZATA si alungate naparcile straine care profita de bogatiile acestei tari ! Vedeti Miracolul islandez acesta este modelul si Polonia sau tarile Visegrad! Afara din tara cu naparcile !
4
6
Traian, ai dreptate, insa KR au renuntat la datorie pt 10K USD. Chestia dureroasa este ca datoria va ramane tot la straini - olandejii - care cand vor pleca - ca vor pleca si ei - o vor cere inapoi. am spus-o de nenumarate ori ca acest guv este de kko, si joaca impotriva noastra. au dat cu buna stiinta altora acesti bani pe care in final, tot noi o sa-i scoatem din buzunar.
5
1
Traian are dreptate, dar asa fac toate companiile venite in Ro. Vezi Romtelecom, ENEL ... Mai rau e ca statul roman le permite
11
1
Doar ce am scapat de ei
7
6
Cel mai mare santier naval de la Marea Neagra este SNC
4
16
Statul si Damen trebuie sa comande un audit si sa angajeze o casa serioasa de avocati care sa demonstreze ca datoria de 800000000$ este o hotie coreana. Aduceau toate materiale din Coreea si pasta de dinti, proiecte, echipamente, etc la preturi astronomice ca sa poata trimite toti banii in strainatate si sa nu plateasca taxe. Daca nu se face audit inseamna ca cineva ia o spaga uriasa.
27
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614